IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Temmuz 2023, 22:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nijer'de asker yönetime el koydu





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Dünyanın en büyük uranyum yataklarından bazılarına sahip olan Nijer'de kendilerine Vatanı Koruma Ulusal Konseyi adını veren bir grup asker, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u devirdi. Darbenin ardından tüm kurumlar askıya alınıp sınırlar kapatılırken, ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Darbeyi protesto etmek isteyen göstericilere güvenlik güçleri ateş açtı.

Dünyanın en büyük uranyum yataklarından bazılarına sahip olan Batı Afrika ülkesi Nijer'de, bir grup asker yönetime el koyarak Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u devirdi. Darbenin ardından sınırlar kapatıldı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Protestocular ile güvenlik güçleri arasında sert çatışmalar yaşandı.

ASKER YÖNETİME EL KOYDU
Dünyanın en büyük uranyum yataklarına sahip olan Nijer'de asker yönetime el koyduğunu duyurdu. Kendilerine "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) "ismini veren bir grup asker, bir karargahta çektikleri ve devlet televizyonu ORTN'de yayımlanan videoda darbe bildirisi okudu.

CUMHURBAŞKANI BAZOUM DEVRİLDİ
Yarbay Amadou Abdramane'nin okuduğu bildiride, giderek kötüleşen güvenlik durumu ve ülkenin içinden geçtiği sosyo-ekonomik kriz nedeniyle Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiği ve anayasanın askıya alındığı bildirildi. Bildiride, 22.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağı ve tüm sınırların kapatıldığı kaydedildi. Darbeyi protesto etmek isteyen göstericilere polis ateş açarak karşılık verdi.

PROTESTO GÖSTERİSİ DÜZENLENDİ
Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından alıkonulmuştu. Halk, darbeyi engellemek için sokağa çıkmış ve Bazoum'un serbest kalması için protesto gösterisi düzenlemişti. Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu belirtiliyor. Bazoum'un son günlerde, önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou döneminde de aynı görevde bulunan Tchiani'yi görevden almak istediği iddia ediliyordu.

NİJER'DE 4. DARBE
Fransa'dan bağımsızlığını 1960'ta alan Nijer'de bugüne kadar 4 darbe ve sayısız darbe girişimi yaşandı. Ülkede en son darbe 2010'da eski Cumhurbaşkanı Mamadou Tandja'ya karşı yapıldı. Mohamed Bazoum, Şubat 2021'de seçilmiş ve ülkede ilk kez demokratik yollarla seçilmiş cumhurbaşkanı görevini yine demokratik yollarla seçilmiş halefine bırakmıştı.

BAZOUM, TÜRKİYE'DEYKEN DE DARBE GİRİŞİMİ ATLATMIŞTI
Bazoum, henüz yemin edemeden 31 Mart 2021'de darbe girişimi yaşamış, girişim kısa sürede bastırılmıştı. Bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Bazoum, Mart 2022'de de bir darbe girişimi atlatmış ve hemen ülkesine dönmüştü.

NİJER, WAGNER'E KARŞI ÇIKIYORDU
Nijer, Sahel bölgesinde Mali ve Burkina Faso'da askeri yönetimlerin başa gelmesinden sonra Batılı güçlerin bölgedeki tek müttefiki olarak değerlendiriliyordu. Komşusu Mali ve Burkina Faso, Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Rus güvenlik şirketi Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.

DARBE DESTEKÇİLERİ SOKAĞA ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un askeri darbeyle devrilmesi sonucu darbe destekçileri sokağa çıktı. Niamey'de Ulusal Meclis etrafında toplanan yüzlerce kişi "Fransa defol", "Yaşasın Nijer ordusu" sloganları attı. Parlamento dışındaki kalabalığın arasında bulunan bir gösterici, "Ordunun eylemlerine her zaman inandık ve bu sefer onların yanındayız. Bu bizim için bir sevinç" dedi.

EYLEMCİLER RUS BAYRAKLARI TAŞIDI
Dosso'da toplanan grup da Fransız askerlerinin ülkeden derhal ayrılmasını talep etti. Her iki gösteride de eylemcilerin Rus bayrakları taşıması dikkati çekti. Öte yandan Niamey'de toplanan göstericiler Bazoum'un partisi "Nijer Demokrasi ve Sosyalizm Partisi (PNDS-TARAYA)" genel merkezini ateşe verdi.

PARTİ BİNASI KÜLE DÖNDÜ
Taşlı ve sopalı göstericiler, binayı ateşe vermeden önce olay yerindeki araçları taşladı. İtfaiyenin müdahalesine rağmen parti binasının büyük bir kısmının kullanılamaz hale geldiği öğrenildi.

ORDU, DARBECİLERİ DESTEKLEDİĞİNİ DUYURDU
Nijer Silahlı Kuvvetleri, ülkede kan dökülmemesi adına yönetime el koyan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurları desteklediklerini duyurdu. Nijer ordusundan yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için darbe bildirisini desteklemeye karar verdikleri belirtildi.

Kaynak:haberler.com

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nijer'de düzenlenen terör saldırısında 15 asker öldü CORDON BLEU Dünyadan Haberler 0 02 Ağustos 2021 05:52
Nijer'de seller 45 can aldı CORDON BLEU Dünyadan Haberler 0 28 Ağustos 2020 04:36
Charlie Hebdo isyanı Nijer'de can aldı AngeL Haber Arşivi 0 17 Ocak 2015 19:28
Nijer ve Nijer Coğrafyası Ezgi Genel Coğrafya 0 11 Ağustos 2012 18:15
Niamey \ Nijer efLatun Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 10 Mart 2012 18:53