IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Ağustos 2023, 15:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çin ve Filipinler'i savaşın eşiğine getiren olay! Botlara tazyikli suyla müdahale ettiler




Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı resife Filipinler takviye botunun yanaşmasına Çin'in izin vermemesi gerilime yol açtı. Çin sahil güvenlik botlarının Filipinler'in botlarına yönelik tazyikli suyla müdahalesi iki ülkeyi adeta savaşın eşiğine getirdi. Öte yandan Filipinler Silahlı Kuvvetleri yaşanan gerilime ilişkin fotoğrafları basınla paylaştı.


Çin ve Filipinler'in sahil güvenlik ekipleri, İkinci Thomas Shoal olarak bilinen ihtilaflı alanlar arasındaki resifin yakınında karşı karşıya geldi. Çin sahil güvenlik botları, Filipinler'in resifteki askerlerine gıda, su ve yakıt taşıyan iki botundan birinin yanaşmasına izin vermedi ve tazyikli su kullandı. Filipinler Silahlı Kuvvetleri iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren olaya ilişkin görüntüleri de servis etti.

"ÇİN'İN EYLEMLERİ ABARTILI VE RAHATSIZ EDİCİ"

Filipinler Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Çin gemisinin eylemlerinin, "botta bulunan kişilerin güvenliğini göz ardı ettiği" bildirildi. Bu eylemle Çin'in uluslararası hukuku ihlal ettiği savunulan açıklamada, olayda yaralanan olup olmadığına dair detaya yer verilmedi. Açıklamada, Çin'in eylemleri "abartılı ve rahatsız edici" olarak nitelendirilerek, bölgede "sorumluluk sahibi" eylemlerde bulunması çağrısı yapıldı.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

ABD: ÇİN GEMİLERİ FİLİPİNLER'İN ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Filipinler'e destek açıklaması yaptı. Çin'in bu eylemlerinin bölgesel barış ve istikrara "doğrudan tehdit" olduğu kaydedilen açıklamada, "Tazyikli su fırlatan ve güvensiz engelleme manevraları sergileyen Çin gemileri, Filipinler'in açık denizlerde yasal seyrüsefer özgürlüğüne müdahale etti ve Filipinler gemilerinin ve mürettebatının güvenliğini tehlikeye attı" ifadelerine yer verildi. Avustralya ve Japonya da Filipinler'e destek açıklaması yaptı.
GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor. Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

ABD ASKERİ DEVRİYE VE SEYİR FAALİYETLERİNİ ARTIRDI

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. ABD'nin de son dönemde Çin'in artan varlığına karşı bölgede "Seyrüsefer Serbestisi Operasyonları (FONP)" adını verdiği askeri devriye ve seyir faaliyetlerini artırdığı gözleniyor.
Kaynak: AA / Dildar Baykan Atalay - Dünya

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Samsun'da yürekleri ağza getiren olay! NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 3 20 Ocak 2022 20:24
Tehlikeye aldırış etmeden yangına böyle müdahale ettiler CORDON BLEU Güncel ve Son Dakika Haberler 0 01 Ağustos 2021 14:23
Polonya’da genç kadın araba hırsızını tazyikli suyla etkisiz hale getirdi NurSima Dünyadan Haberler 0 16 Nisan 2021 15:26
İran'ın hamlesi dünyayı 2. soğuk savaşın eşiğine getirir PassioN Haber Arşivi 0 18 Şubat 2012 18:20
Dünyanın sonunu getiren 14 olay Nur Esrarengiz Olaylar 0 11 Aralık 2010 22:18