IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Ağustos 2023, 11:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Buzul mumya Ötzi'nin Anadolulu olduğu belirlendi




Araştırma sonuçlarına göre 5 bin 300 yıl önce yaşayan Buzul Mumya Ötzi'nin genomu, Avrupalılarla karşılaştırıldığında Anadolu'dan gelen ilk çiftçilerin genleriyle alışılmadık derecede yüksek oranda ortak gen içerdiği kaydedildi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Avusturya-İtalya sınırındaki Ötztal Alpleri'nde buzulların içinde korunmuş halde bulunan, "buz adam" olarak da bilinen Ötzi’nin atalarının Anadolu'dan geldiği tespit edildi.

Merkezi Almanya'da bulunan Max Planck Enstitüsünün internet sitesindeki basın açıklamasına göre, İtalya merkezli Eurac Araştırma Mumya Çalışmaları Enstitüsü ile Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsünden bilim insanları, Ötzi'nin genomunu kapsamlı şekilde analiz etti.

Bulunduğundan beri buz adamın üzerinde yapılan ilk çalışmalardan bu yana bu alanda yaşanan teknolojik gelişmeler, çoğunlukla iskelet kalıntılarından tarih öncesi Avrupalıların genomunun çözülmesini mümkün kıldı. Bu sayede bilim insanları, Ötzi'nin genetik kodunu çağdaşlarıyla karşılaştırma imkanı buldu.

Analiz sonuçlarına göre, 5 bin 300 yıl önce yaşadığı tahmin edilen buz adam Ötzi'nin genomu, diğer Avrupalılarla karşılaştırıldığında Anadolu'dan gelen ilk çiftçilerin genleriyle "alışılmadık derecede yüksek oranda" ortak gen içeriyor.


BUZ ADAM, DİYABET VE OBEZİTEYE YATKIN

Önceki bulguların aksine öldüğü sırada kel olma ihtimali yüksek görülen ve cildinin daha koyu olduğu ortaya çıkan Ötzi'nin genleri, diyabet ve obeziteye yatkınlık gösteriyor.

Ötzi'nin diğer Avrupalı çağdaşlarıyla çok az teması olan ve nispeten izole popülasyondan geldiği sonucuna varan araştırma ekibi, buz adamın genomunda Doğu Avrupa bozkır çobanlarının izine rastlamamalarının ilginç olduğunu düşünüyor.

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsünde görevli, araştırma ekibinde yer alan Biyokimya Profesörü Johannes Krause, Ötzi'nin genetik olarak atalarının avcı toplayıcı gruplarla karışmadan doğrudan Anadolu'dan gelmiş olabileceğini açıkladı.

Araştırma ekibinde yer alan ve İtalya'daki Eurac Araştırma Enstitüsü Mumya Çalışmaları Başkanı Albert Zink, Ötzi'nin ten renginin çağdaşı Avrupalılara göre daha koyu olduğunu, genomunda obezite ve diyabete yatkınlığı bulunmasına rağmen sağlıklı yaşam tarzı sayesinde bu hastalıklara yakalanmadığını kaydetti.

Araştırmanın sonuçları, "Cell Genomics" adlı dergide yayımlandı.

Ötztal Alpleri'nde 1991 yılında yollarını kaybeden iki Alman turist tarafından bulunan Ötzi'nin üzerinde daha önce yapılan incelemelerde buz adamın 40 ila 50 yaşlarında olduğu ve büyük olasılıkla sol omzuna saplanan okun yol açtığı kanama nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlenmişti.

ntv

__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Covid-19'un öğrencilerde öğrenme kaybına neden olduğu belirlendi Feronia Covid19 Arşiv 1 14 Haziran 2022 15:13
Kanada'da 215 isimsiz çocuk mezarının olduğu bölgede muhtemel yeni mezarlar belirlendi CORDON BLEU Dünyadan Haberler 0 16 Temmuz 2021 08:30
Cesedi parçalanmış halde bulunmuştu! Sakarya'daki vahşette öldürülen kişinin erkek olduğu belirlendi NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 14 Ocak 2021 22:11
Kadınların en mutlu olduğu yaş 28 olarak belirlendi Süslü Ah Kadınlar 1 18 Nisan 2010 13:09