IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  vaybe sohbet

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By idyllic

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2025, 01:02   #1
Çevrimiçi
⭑paramponçik⭑
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
2 bin yıl sonra ilk kez okundu: Yanmış parşömen felsefi bir metin mi?




Antik Roma'nın Herculaneum kentine ait, 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu kömürleşerek son derece hassas hale gelen bir parşömen, bilim insanlarının gerçekleştirdiği yenilikçi bir çalışma sayesinde 2 bin yıl sonra ilk kez okunabildi.

FELSEFİ İÇERİK İHTİMALİ GÜÇLENİYOR

Herculaneum'dan çıkarılan parşömenin, ilk kez fiziksel olarak zarar görmeden incelenebilmesi için bilim insanları, gelişmiş X-ray taramaları ve yapay zeka destekli analizler kullanarak metnin içeriğini açmayı başardı. Araştırmayı yürüten Vesuvius Challenge ekibinden Stephen Parsons, parşömenin tamamının okunabildiğinden emin olduklarını belirtti.


İlk analizlerde parşömende Yunanca harflerin belirgin şekilde görüldüğü ve metnin büyük ihtimalle felsefi bir içerik taşıdığı öngörüldü.

AÇILMAYA ÇALIŞILDIĞINDA PARÇALANMIŞTI

Herculaneum'da yıllar önce keşfedilen yüzlerce yanmış parşömenin, geçmişte açılmaya çalışıldığında fiziksel olarak parçalandığı biliniyor. Bu nedenle Oxford Üniversitesi’ne bağlı Bodleian Kütüphanesi'nde, bazı parşömenler uzun yıllar boyunca dokunulmadan muhafaza edildi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

BAŞARIYA ULAŞTIRAN YÖNTEM

Yüksek güçlü X-ray ışınlarıyla tarama yaparak, parşömen zarar görmeden incelendi. Ardından, yapay zeka sayesinde mürekkep izleri tespit edildi. Bilim insanları, hem papirüs hem de mürekkebin karbon bazlı olduğu için analiz yapmakta zorluk yaşandığını ancak bu yeni tekniklerle başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtiyorlar.

Uzmanlar, parşömenin tamamının okunmasının yanı sıra, ilerleyen dönemde daha uzun metinlerin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

- alıntı

__________________
cok tanıyın hic sevmeyin... memnun olurum.


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 07 Şubat 2025, 01:36   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 2 bin yıl sonra ilk kez okundu: Yanmış parşömen felsefi bir metin mi?




ne yazıyor acaba merak ettim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Stephen King’den 20 yıl sonra tam metin olarak yeniden: Şeffaf bb Kitap Tanıtımları 2 18 Eylül 2019 21:50
Ayasofya'da 85 yıl sonra ezan okundu NarÇiçeği Haber Arşivi 2 02 Temmuz 2016 14:08
Ayasofya'da 85 Yıl Sonra İlk Kez Kur'an-ı Kerim Okundu yoSun Haber Arşivi 0 11 Nisan 2015 10:00
327 yıl aradan sonra ezan okundu Seth Haber Arşivi 0 16 Kasım 2014 00:35
Parşömen Lilith Mucitler ve İcatları 0 02 Ekim 2014 19:02