IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ekim 2022, 00:25   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuğunuzun Konuşma Becerilerini Geliştirmek İçin 9 Öneri




Çocuğunuzun Konuşma Becerilerini Geliştirmek İçin 9 Öneri



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Çocukların konuşma becerilerini geliştirmede en önemli rol anne babalara düşer. Anne babalar, çocuklarının bakımından birinci dereceden sorumlu oldukları için tüm gelişim aşamalarına en çok hakim olan kişilerdir. Hem konuşma becerilerinin gelişmesini en yakından takip eden hem de en çok birebir iletişim kurdukları kişiler oldukları için anne babalar, çocukların konuşma becerilerine büyük katkılarda bulunabilirler. Çocuklarda konuşma problemleri gibi sorunlarla karşılaştıklarında konuşma terapisi konusunda harekete geçebilir, uzman konuşma terapisti ile çocuklarının yaşadığı sıkıntının üstesinden gelebilirler. Elbette bunların yanı sıra, evde yapılacak bazı aktivitelerle çocukların konuşma becerilerini iyileştirmeleri de mümkündür. Biz de çocuğunuzun konuşma becerisini geliştirmek için önerileri bir araya getirdik.



Birlikte Pişirin
Çocuğunuzun konuşma becerisini ve sözcük hazinesini geliştirmek için ilk adımı evinizin mutfağından atabilirsiniz. Malzemeleri birlikte saymak, ölçmek, karıştırmak gibi aktiviteler çocuğunuzun bu alandaki bilgilerini artıracağı gibi iletişim konusunda da gelişmesini sağlayacaktır. Yarım çay bardağı, bir çorba kaşığı gibi mutfağa dair konseptleri anlaması ve günlük hayatta kullanması da kolaylaşacaktır.



Fotoğraf Çekin
Çocuğunuzla yaptığınız her aktivitede fotoğraf çekin. Daha sonra bu fotoğrafların çıktılarını alıp, birlikte albümler düzenleyin. Bu esnada, o gün üstüne konuşun. Bu aktivite çocuğunuzun geçmiş olaylar hakkında değerlendirme yapma ve konuşma becerisine katkı sağlayacaktır.



Hatıralarınızı Anlatın
Çocuğunuza, onun doğumunu, ilk aylarını, ilk sözcüklerini ve birlikte geçirdiğiniz ilk aylarınızı anlatın. Onunla ilgili hatıralarınızı paylaşmak çocuğunuzun konuşma isteğini artıracaktır. Çocuğunuzun kendisine farklı bir gözle bakmasına, geliştiğini, büyüdüğünü anlamasına yardımcı olacaktır.



Çocukluğunuzu Paylaşın
Çocuklar anne babalarının da bir zamanlar çocuk olduğunu öğrenmekten ve bunu hatırlamaktan zevk alırlar. Kendi çocukluğunuza ait fotoğrafları çocuğunuza gösterin. Çocukken yapmaktan zevk aldığınız şeyleri, korkularınızı, oynadığını oyunları paylaşarak, sohbete katılmasını sağlayın.



Duyguları Gözden Kaçırmayın
Hem çocuklar hem de yetişkinler duyguları hakkında konuşmakta zorluk çekerler. Çocuğunuzun duygularını gözden kaçırmamak, bu konuda sorular sormak onun duyguları hakkında konuşmaktan kaçınmasını engelleyecektir. Bu nedenle çocuğunuz okuldan eve geldiğinde, “Yüzünde mutlu bir ifade var. Okulda güzel bir şey mi oldu?” ya da “Kaşların çatılmış, yoksa canını sıkan bir şey mi var” diye sorabilirsiniz.



Duyguları Etiketleyin
Çocuklar duygularını anlamlandırmak, sınıflandırmak ve adlandırmakta zorluk yaşayabilirler. Bu durum iletişim kurmaları ve konuşmaları konusunda bir engel teşkil edebilir. Çocuğunuzun duygularını isimlendirmesine yardımcı olun. “Sen çok çok çok kızgın olmalısın.”, “Mutluluğun yüzünden okunuyor.”, “Çok zorlanmış görünüyorsun, sana yardım etmemi ister misin?” gibi cümleler kurarak, duyguların en basit isimlerini öğretin.



Konuşma Oyunları Oynayın
Çocuklar en çok oyun oynayarak gelişir. Oyun hem eğlendiren hem de öğretici bir aktivite olarak konuşma becerilerine de katkı sağlar. Çocuğunuzla kelime tamamlamaca, isim şehir hayvan gibi konuşma ve sözcük oyunları oynayın. Her gün bir kelime öğrenerek kelimeyi gün boyunca farklı şekillerde kullanmayı deneyin.



Kitap Okuyun
Çocuğunuzun konuşma becerisini geliştirmek istiyorsanız yapmanız gereken şeylerden biri de hiç kuşkusuz kitap okumaktır. Kitabı interaktif bir şekilde okuyun. Kitap okurken çocuğunuza en sevdiği karakteri, olay hakkındaki fikrini sorun. Karakterin yaşadıkları onun başına gelseydi nasıl hissedeceğini, ne yapacağını düşünmesini isteyin.



Şarkılardan Destek Alın
Kelime hazinesini geliştirmek, duygularını sözcüklerle ifade etmek için şarkıları ve şiirleri kullanın. Çocuk şarkılarından oluşan bir albümü, uzun araba yolculuklarında eşlik ederek dinleyebilir, şarkıların eşliğinde dans aktiviteleri düzenleyebilir, çocuğunuzla birbirinize şiirler okuyabilirsiniz. Kafiyeler ve ritim çocuğunuzun kendini ifade etme biçimlerini besleyecektir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuğunuzun Güvenli İnternet Kullanımı için 7 Öneri Ecrin Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Eylül 2014 18:54
Çocuğunuzun Öğrenme Hevesini Arttırmak için 11 Öneri Ecrin Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Eylül 2014 18:46
Hava Tahminini Geliştirmek için 50 Öneri Zen Kitap Tanıtımları 0 20 Eylül 2013 11:47
Konuşma Sanatı, Hitabet ve İyi Bir Konuşma İçin 5 Altın Kural Zen Kişisel Gelişim 0 28 Kasım 2012 15:42
Konuşma Sanatı, Hitabet ve İyi Bir Konuşma İçin 5 Altın Kural Sue Kişisel Gelişim 0 22 Temmuz 2012 10:58