IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ekim 2022, 19:56   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Pedagog Kimdir? Pedagog Ne Yapar?




Pedagog Kimdir? Pedagog Ne Yapar?



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Çocuğunuzun aile içerisinde çözemediği psikolojik problemleri olduğunda kime gidersiniz? Bir pedagoga mı yoksa çocuk psikoloğuna mı? Birçok anne baba çocuklarının yaşadığı ruhsal hastalıklar, mental sorunlar, davranış problemleri gibi sorunlarda çözüm aramak için pedagoga gideceklerini söyleyebilirler. Bu tamamen yanlış bir terim kullanımıdır. Çünkü pedagog unvanı bambaşka bir meslek dalını işaret etmektedir. Bu yazıda pedagog kimdir sorusuna cevap bulmadan önce pedagoji bilimi nedir bu soruyu cevaplayalım ve pedagog ne yapar cevabını bundan sonra ortaya daha net bir şekilde koyalım.

Pedagoji Nedir? Bu soruya kelimenin anlamı ile cevap vermek önemlidir. Yunanca Paidagogeo kelimesi, bugün kullandığımız Pedagoji kelimesinin temelidir dayanır. Paidagogeo iki kelimenin birleşiminden oluşur. Bunlardan ilki Paid çocuk anlamındadır. Ago kelimesi ise yönetmek manasındadır. Pedagoji ne demek kısaca çocuk yönetimi ya da çocuk eğitimi bilimi olarak cevaplanabilir. Pedagoji ne demek sözlük anlamı ile bu şekilde cevaplansa da bilim dalı ve meslek olarak daha fazlasını işaret eder. Pedagoji, eğitimin teorisi ve pratiği ile ilgilenen bir disiplindir. Öğrenme sürecinde bu alanların etkilerini gözlemler ve öğrencilerin ihtiyaçlarını, ilgileri, geçmiş yaşam deneyimlerini analiz eder. Ortaya koyduğu analizlerle sadece öğrencilere değil, eğitimin diğer kolu olan öğretmenlere de karar verme ve öğretme yöntemleri açısından bilgi sunar.

Pedagoglar ne iş yapar sorusu genellikle, pedagojinin psikoloji biliminin bir alt dalı sayıldığı düşünülerek, çocuk psikolojisi alanında çalışan bireyler olduğu şeklinde cevaplanabilmektedir. Oysaki pedagoji tamamen kendi başına bir bilim dalıdır ve çocuk psikoloğunun görevlerinden çok başka görevleri bulunmaktadır. Örneğin pedagog neler yapar sorusu birden çok şekilde çeşitlendirilerek cevaplanabilir. Pedagoglar çocukları eğitebilirler. Çocukların eğitimleri konusunda bilgi toplayabilir, çocuk ve eğitim ilişkisini analiz ederek, hem anne babalara, hem de eğitimcilere yol gösterebilirler. Buna rağmen çocukların psikolojisi üstüne değerlendirme yapmaları ve tedavi süreçlerini yönetmeleri mümkün değildir. Çünkü bu alanda bir eğitimleri ve lisansları bulunmamaktadır.

Pedagog olmak için ne yapmak gerekir? Öncelikle ülkemizde bu unvana sahip olmadığı halde kullanan ve insanları yanlış yönlendiren birçok kişi bulunduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle çocuğunuzun bir pedagoga ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, pedagog tavsiye ve önerilerini gözden geçirirken, tavsiye edilen kişinin gerçekten bu alanda eğitim aldığına ve mesleği yerine getirmek için gerekli izinleri elinde bulundurduğuna emin olun. Peki kime pedagog denir? Türkiye’de pedagog olmak için öncelikle psikolojik ve rehberlik danışmanlık bölümü mezunu olmak ve lisans diplomasına hak kazanmak şarttır. Bunun ardından KPSS’ye girmek ve devlet tarafından bu unvanla atanmak gerekir. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü mezunları, psikoloji bölümü mezunları kendilerini pedagog olarak sunabilmektedir.

Pedagogların çocuk eğitimi konusunda uzman olduğu, bu alanda araştırmalar ve gözlemler yaparak eğitim stratejileri oluşturabildiği unutulmamalıdır. Pedagogun asli görevi, eğitim süreçlerini iyileştirmek ve verimli hale getirmek için hem çocuk, hem eğitimci hem de anne babaları bilgilendirmek, rehberlik etmektir. Çocuğunu pedagoga götürenler genellikle eğitim nedeniyle pedagoga gitmez. Amaçları çocuklarının davranış problemlerini ya da çözemedikleri duygusal ve psikolojik sorunlarını ortadan kaldırmaktır. Oysaki pedagogların bu alanlarda çalışma yetkisi yoktur. Bu nedenle iyi niyetle yapılan bir takım girişimler bile uzun vadede çocukların yararından çok zararına olacaktır. Çocuk psikolojisini çocuk psikolog ve psikiyatristlerine emanet etmek gerekir. Çocuklarınız için iyi bir pedagog tavsiyesi arıyorsanız çalıştığı alanları dikkatle inceleyin. Ayrıca Konya pedagog önerisi arayışınızda Psikon Terapi’yi arayın. Uzmanlarımız, sizin sorununuzu dinleyecek ve bir pedagoga mı yoksa çocuk psikoloğuna mı ihtiyaç duyduğunuzu sizin için analiz edeceklerdir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Google ADS uzmanı kimdir ne iş yapar? MorfiN Google Seo 0 16 Ocak 2020 10:15
Pedagog Ne Zaman Lazım? Cry Ruh Sağlığı 0 06 Mayıs 2012 22:04
Ne Gaz Yapar? Heidi Sağlık Köşesi 0 06 Eylül 2008 11:05