IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Tanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Ekim 2022, 19:19   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Farklı Faydalarıyla Oyun Terapisi Türleri




Farklı Faydalarıyla Oyun Terapisi Türleri




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Oyun terapisi özellikle son yıllarda sıkça karşılaştığımız psikoterapi türlerinden biridir. İsmi nedeniyle sadece çocuklara uygulandığı düşünülse de, oyun terapisi yetişkinlere de uygulanır. Peki oyun terapisi nedir? Oyun terapisi, duygu ve düşüncelerini ifade etme becerileri, yetişkinler kadar gelişmiş olmayan çocuklar için geliştirilmiştir. Çocukların her tür ruhsal sıkıntısını ifade etmek ve çözmek için kullanılırken, özellikle boşanma, ailedeki birinin kaybı, aile içi şiddet, taşınma, duygusal ya da cinsel istismar gibi ağır vakalarda da büyük bir önem taşır.



Oyun terapisinin yararları kısaca; çocuğun duygularını tanıyarak, sağlıklı bir şekilde ifade etmesi, özgüven, empati, problem çözme becerilerini geliştirmesi, yeni sosyal beceriler kazanarak, saygı duyma, davranışlarının farkına vararak sorumluluk duyma gibi konularda kendini geliştirmesi olarak sıralanabilir.

Oyun terapisinin faydalı olduğu problemler ayrıca, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öfke problemleri ve otizm başlıkları altında sıralanabilir. Fiziksel güçlükler ya da öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar, yas döneminden geçen çocuklar, uzun süre hastanede kalmış, ağır hastalıklar atlatmış çocuklar için de oyun terapisi çok faydalıdır.



Oyun terapisti seçilirken dikkat edilmesi gerekenler de akıldan çıkarılmamalıdır. Konya oyun terapisi tavsiye ve yorumlar konusunda aramalar yaptığınızda birçok isim karşınıza çıkabilir. Günümüzde birçok kişi bu işin eğitimini almadan oyun terapisi yapabilmektedir. Bu tür bir kişi ile çalışmak, size ve çocuğunuza fayda getirmek yerine daha büyük problemler yaratabilir. Bu nedenle oyun terapisti nasıl olunur sorusunun cevabını bilmek önemlidir. Oyun terapisti olmak için öncelikle kişinin psikoloji alanında lisans eğitimini tamamlamış olması gerekir. Ancak bu oyun terapisti olmak için yeterli değildir. Psikoloji lisansı olan kişi, çocuk psikolojisi ve oyun terapisi konularında gerekli eğitimlerini de tamamlamış olmalıdır. Bu nedenle oyun terapisti seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar ve hususların başında kişinin eğitimi ve tecrübeleri olmalıdır. Bu soruyu sormak sizin en doğal hakkınızdır.



Oyun terapisi dendiğinde akla güvenli bir oda ve burada kullanılan oyuncak araç gereçler gelse de oyun terapisi birden çok başlık altında, spesifik problemlere yönelik gerçekleştirilebilmektedir.



Filial Terapi

Filial terapi, en az oyun terapisi kadar sık karşımıza çıkan bir psikoterapi türüdür. Peki sıkça duyduğumuz Filial terapi nedir? Bu terapi, oyun terapisi çatısı altında yer alan psikoterapi türlerinden biridir. Filial terapi de sadece terapist ve çocuk yer almaz. Aile bireyleri de terapi sürecinde yer alır. Çünkü Filial terapinin ana amacı çocuklar ve aileler arasındaki problemleri tespit ederek, iletişim problemleri başta olmak üzere yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmaktır.



Kum Havuzu Terapisi

Kum havuzu terapisi adında da anlaşılacağı üzere çocukların kum havuzunda, figürler kullanarak oynamasını tanımlar. Oyun terapisinin alt türlerinden biri olan kum havuzu terapisinde, çocuk farklı sahneler ortaya çıkarır. Aslında oynarken kendi hayatından örnekler ortaya koymakta ve problemlerini yansıtmaktadır. Çocuğun bu davranışları ile problemlerini tanımlayarak ifade etmesi ve gerektiğinde problemi çözmek için neler yapabileceğini öğrenmesi, problem çözme becerilerinin farkına vararak geliştirmesi hedeflenir.



Hayali Oyunlar

Hayali oyunlar, bir tür rol yapma oyunlarıdır. Çocuk, kendini farklı bir karakterin yerine koyabilir. Ya da elinde bulunan, aksiyon figürleri, bebekler ve bebek evleri gibi malzemeleri konuşturarak, doğrudan ya da dolaylı olarak yaşadıkları sıkıntıları ifade edebilirler. Terapist bu oyun süreçlerini dikkatlice izleyerek değerlendirir. Çoğu zaman çocuğu serbest bırakır, bazı durumlarda da yönlendirme yapabilir.



Biblioterapi

Biblioterapi kelimesinin kaynağı kitaptır. Oyun terapisinin alt türlerinden biri olan biblioterapi de terapist, çocuğun duygu dünyasını anlamak için kitapları kullanır. Çocuk ve terapist birlikte kitap okurlar ve terapist okuma boyunca yol göstericidir. Çocukla belli temalar ve beceriler üzerine okuyarak öğrenirler.



Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi

Oyun terapisi türlerinden biri olan bilişsel davranışçı oyun terapisi, terapistin daha çok dahil olduğu bir türdür. Bu türde, terapist çocuğun düşünme şeklini değiştirmek, farklı düşünebileceğini öğretmek ve baş etme becerileri kazandırmak için oyuncak bebek, figür ya da pelüş hayvanları kullanır.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Oyun Terapisi Nedir? Nasıl Yapılır? Kimler yapabilir ? Tanem Eğitim 1 08 Ekim 2022 13:11
Bağırsaklardan Cilt Sağlığına, Faydalarıyla Merak Uyandıran İsim: Eğrelti Otu aSk Alternatif Tıp 2 05 Şubat 2022 19:47
65 Farklı Bağımsız Yapımcı Xbox One İçin Oyun Geliştiriyor RaMSeS Oyun Dünyasından Son Haberler 0 28 Şubat 2014 01:54
Oyun Terapisi Nedir? Oyunla Terapi Yapılabilir mi? Liaaa Ruh Sağlığı 0 24 Ekim 2012 21:08
Farklı Anemi Türleri Nasıl Oluşur Liaaa Sağlık Köşesi 1 26 Mayıs 2012 18:24