IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ekim 2022, 18:04   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk ve Oyun: 5 Oyun Saati Kuralı Çocuklar için Değil Ebeveynler için Kurallar




Çocuk ve Oyun: 5 Oyun Saati Kuralı Çocuklar için Değil Ebeveynler için Kurallar



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Çocuğunuzun oyun saatini uzmanlar tarafından verilen 5 ipucu ile geliştirin:
1.Oyunda zorlamayın.
Çocuğunuz için en iyi oyuncaklar onun için uygun olan oyuncaklardır. Ödül kazanabileceği bir oyuncak bile olsa çocuğunuz buna hazır değil ise keyif almayacaktır.Çocuğunuzun içinde bulunduğu fiziksel, duygusal ve sosyal, bilişsel evreyi oyun-cocukdikkate alın.Gelişimsel olarak uygun olanlar, çocuğun öz güvenini geliştirirken, uygun olmayan oyuncaklar sadece hüsrana neden olur.
Çocuğunuzun becerilerinin yanında, çocuğunuzun ilgisini çekenleri not etmek de önemlidir. Ebeveynler bazen kendi isteklerine göre seçimler yapabiliyor. Örneğin oğullarının ileri de spor ile ilgilenmesini istedikleri için basketbol potası olmak veya kızlarının elindeki bebeği basketbol topu ile değiştirmek. Çocuğunuzun ne oynamak istiyorsa ona dahil olun. Çocuğunuzun ilgisini çeken şeyle ilgilenmeniz çocuğunuz için çok anlamlı olacaktır.
İpucu: Çocuğunuzun oyuncaklarını dönüşümlü olarak değiştirin. Çocuğunuzun bir dönem hayal kırıklığı ile kenara attığı bir oyuncağı, yeni beceriler kazandığında en sevdiği oyuncak haline gelebilir.
2.Kuralları unutun.
Oyun saatinizde inek “vak vak” mı diyor? Oyun saatinde her şey mümkün. Çocuğunuzun olabildiğince yaratıcı olmasına fırsat tanıyın ve onun her hareketini yönlendirmeyin. Eğer çocuğunuzun ineğin kapı yerine camdan eve girmesini istiyor, ona “doğruyu” söylemek yerine ona istediği gibi yapmasına izin verin.
Çocuğun tüm aktivitelerinin ve sonuçları bakım veren kişi tarafından yönlendirildiğinde ( Böyle, bu şekilde yap, böyle değil) çocuğun motivasyonu düşer. Serbest ve yönlendirilmemiş oyun çocuğun gelişimi için elzemdir.Çocuk Hakları Sözleşmesinde de yer aldığı gibi “Oyun oynamak her çocuğun hakkıdır”.
Ebeveynler, oyun saatine dahil olduklarında çocuklarının onları yöneldirmesine izin vermeleri önemlidir. Ebeveyn olarak oyuna dahil olmak yerine (“gerçekte böyle değil”), siz de hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı oyuna katabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, çocuğun serbest oyun bir yetişkinin kontrolünde gerçekleşir ise çocuğun ilgisinin azaldığını ve kızgınlığın ortaya çıktığını belirtmektedir.Çocuğun oyundaki isteklerini onaylayarak devam etmek , çocuğun güvenini arttıracaktır.
Yapılandırılmamış oyuncaklar, çocuklarının tüm yaratıcılıklarını ortaya koyabilmesine, kendi tasarımlarını yapabilmelerine olanak tanır.Çocuklar böylece kendi yarattıkları şeyi görme konusunda büyük bir heyecan içerisinde olurlar.
İpucu: Çocuğunuzla vakit geçiren yetişkinlerde oyundaki “kural yok” kuralını paylaşabilirsiniz.
3. Pasif olanı geçin
Aktivitelerinizde, aktif olmayı geri getirin. Çocuklar bedenleri yolu ile öğrenir. Çocuğunuzun bilişsel gelişimini desteklemek istiyor iseniz, çocuklarınızın ayaklarını da dahil etmeyi unutmayın!Yerde emekleyin, zıplayın ve onunla gülün. Çocuğunuzun çıplak ayakla dolaşarak farklı dokuları hissetmesine olanak tanıyın.Çocuğunuza farklı gelişim alanlarında destek olun .
Bebekler ve küçük çocuklar için keşfetme üzerine olan oyuncaklar daha faydalıdır. Örneğin bebekler için aynalar, dokunsal materyaller ve eliyle tutabileceği oyuncaklar olabilir.Küçük çocukların ise ittirip-çekebilecekler oyuncaklar, toplar, tırmanabilecekleri şeyler uygundur.Bu yaş çocuklar için kendi bedenlerini ve çevrelerini keşfetmelerini fırsat tanıyan oyuncaklar harikadır.
Oyuncaklar kadar oyun alanı da önemlidir.Oyun alanının tehlikeden arınmış olması, kazalara neden olabilecek nesnelerin olmadığı ve serbestçe hareket edebilecek bir yer olması gerekir.Çocuğunuza bu özgürlüğünü ve hareket etme alanını tanıyarak, öğrenmeye odaklanmasına ve gelişmesine yardımcı olmuş olursunuz.Ayrıca bu şekilde size oyun saatinde endişeli olmazsınız ve oyuna daha rahat dahil olursunuz.
İpucu: “Evet”demek çok daha eğlenceli! Çocuğunuz için “Evet” alanı oluşturun. Çocuğunuzun için tehlikeli olabilecek nesneleri, veya oyuncak olmayan nesneleri (telefonunuz , küpeleriniz vb.)kaldırın.aile-oyun
4. Oyuncaklarınızı tekrar değerlendirin
Her oyuncağın, oyuncakçıdan alınması gerekmez ve her oyuncağın gerçek oyuncak olması da gerekmez.Ebeveynler çocukları ile oyuncakları kullanmadan bile oyun oynayabilir. Ev içinde bulunan birçok şey kaliteli oyun zamanı için kullanılabilir. Bir oyuncağın bir şeyler öğretmesi için 50 farklı şeyi 3 farklı dilde yapmasına gerek yoktur.Basit aktiviteler, topu birbirine atmak bile çocuğun motor becerilerini ve sıra bekleme sosyal becerisini geliştirir. Genellikle çocuk kendi bulduğu aktiviteleri sunar, kullanım kılavuzu olmaksızın.
En iyi oyuncaklar sade olanlardır.Böylece çocuk hayal gücünü kullanır ve düşünme becerileri gelişir. Öncelikle klasik, çoklu alanda kullanılabilen oyuncakları seçin. Top, iç içe geçen kutular, kum havuzu, tahta bloklar, evcilik seti, marakas, sanat malzemeleri gibi.
5.Sadece gözlemlemeyin, takip edin.
Oyun, çocukların öğrenmesi, keşfetmesi ve sorularını, güçlüklerini aşmaları için en doğal yöntemdir. Ayrıca çocuk-ebeveyn ilişkisini de derinleştirmede harika bir yoldur.Oyundaki rolunuzu, ponpon kızdan takım arkadaşlığına geçirmeniz gerekli. Oyun zamanını çocuğunuzun kendi düşüncelerini duygularını öğrenmesi, aynı zaman da sizin kendinizi tanımanız için fırsat olarak görün. Ayrıca çocuklar, oyun oynadıkların kişiler ne zamanlarda “gerçekten” orada olmadıklarını anlayabilirler. Bu nedenle oyun saatinde mutlaka zihninizi ve elinizi (telefon, bilgisayar) boşaltın.
Çocuğunuzla bir sonraki oyun saatiniz için radikal bir öneri: Eğlenin! Evet siz de! İyi bir oyuncak yetişkinleri de bebeğin zihin oyunlarına dahil edenleridir. Çocuğunuz “birlikte çok eğlendik” sözünü duymak harika olacaktır.
En önemlisi, unutmayın en iyi oyuncak, oyun alanı ve oyun arkadaşı bir süre için siz olacaksınız. Çocuğunuzun sos şefi, bestecisi, top yakalayıcısı, konuşan bebeği, aktivite merkezi, gerçek boyutlarda cee-e oynayan bir ceket olacaksınız. Uzman önerinizi ister misiniz? Daha çok oyun oynayın!

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuk ve Oyun:Çocuğunuz için Sembolik Oyun Önerileri Tanem Eğitim 0 21 Ekim 2022 17:51
Çocuklar için Terapi Yaklaşımı: Çocuklarda Oyun Terapisi Tanem Eğitim 0 21 Ekim 2022 17:11
Oyun oynamak çocuklar için ölümcül olabilir Feronia Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ekim 2022 13:30
Sur Yapı Marka AVM'den çocuklar için yeni oyun xena Tiyatro Haberleri 0 31 Mayıs 2019 14:46
Skibbe: Sonuç değil, oyun için üzgünüm Seth Süper Lig (Anadolu Takımları) 0 01 Şubat 2015 18:45