IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Aralık 2022, 06:07   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuk Gelişimi İçin Okul Öncesi Eğitiminin Önemi Küçümsenmemeli




Çocuk Gelişimi İçin Okul Öncesi Eğitiminin Önemi Küçümsenmemeli




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Okul Öncesi Eğitimin Önemi


Çocuğun dünyaya gözlerini açtığından ilkokula kadar geçirdiği (0-6 yaş) süreç, onun ileriki yaşamında önemli yere sahip olduğu, bedensel psiko-motor, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişiminin çok büyük ölçüde tamamladığı, kişiliğinin oluştuğu ve çocuğun sürekli olarak değiştiği bir dönemdir.


Dolayısı ile çocuk gelişimi, küçük yaşlardan itibaren sağlıklı ve güvenli bir ortamda gelişimini sürdürmesi için büyük bir önem taşımaktadır.

Çocuk eğitiminde okulun ve ailenin yeri

Çocuğun, bebeklikten çıkmasıyla birlikte başlayan süreçte, doğru ve yanlış kavramları, davranış- görgü ve ahlak kuralları ve çocuğun toplumun bir parçası olması ilk başta aile tarafından çocuğa verilmektedir. Çocuk eğitimi ailede başlar. Bunun devamında olan süreçte bu görevi anaokulu üstlenmeye başlar ve hem aile hem de okul bunları paralel olarak sürdürür.

Çocuklarda öğrenme süreci

Öğrenme süreci çocuğun doğumu ile birlikte başlar. Öğrenmenin bu kadar açık olduğu 2-6 yaş okul öncesi dönemde, çocuklar hem ilköğretime hazırlanırken, hem zihinsel hem de duygusal olarak gelişmektedirler. Ayrıca bu dönemde çocuklar, paylaşmayı, grup içerisinde bireysel olarak var olmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler.

Çocukları neden okula yollamak gerekir?

Çocuk geliştikçe ve kendini ifade etmeye başladıkça sadece anne baba ile olmak ona yetmemeye başlamaktadır. Bugünün dünyasında çocuklar daha meraklı ve daha öğrenmeye açıktırlar. Çocuğun sağlıklı olarak gelişebilmesi ve en önemlisi bağımsız bir birey haline gelebilmesi için okul öncesi eğitim çok önemlidir. Yapılan birçok araştırma okul öncesi dönemde çocuğun çok hızlı ve etkin öğrendiğini göstermektedir. Çocuk için uygun fiziksel ve çevre koşulları ile birlikte sağlıklı etkileşim ortamının oluşması onun daha hızlı ve başarılı bir gelişim sağlamasına yardımcı olur.

Çocuk Gelişimi İçin Aileden Sonra En Önemli Yer: Okul Öncesi Eğitim

Okul öncesi eğitim, öğrenci – öğretmen ve veliden oluşan bir platformdur. Çocuğun ilk defa anneden ayrıldığı yer olan anaokulunda, çocukla öğretmeninin arasında olan bağlanma ne kadar sağlıklı olursa, çocuk da kendini o kadar rahat mutlu ve güvende hisseder. Kendini güvende hissetmeye başlayan çocuk sosyalleşmeye ve ardından öğrenmeye başlar.

Anaokuluna hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Okula ilk başladıkları dönem çocuklar için kaygılı bir dönem olduğu kadar ebeveynler için de öyledir. Aile ne kadar rahat olursa çocuğun da bu geçiş süreci o kadar sağlıklı olacaktır. Ebeveynlerin rahat olmaları ve okula güvenmesi çok önemlidir. Çocuğun evden uzaklaştığı, yanında aileden birinin olmadığı ilk yer anaokulu olacaktır. Çocuğun okula ilk alışma sürecine geçiş dönemi diyebiliriz. Bu geçiş döneminde, çocuğun okula güvenli bir şekilde alışabilmesinde hem ailesine hem de okula çok büyük görev düşmektedir ve çocuk psikolojisi açısından önem teşkil etmektedir. Bu süreçte, ailenin çocuğu destekleyici yaklaşmaları onun okula alışma evresini kolay geçirmesine yardımcı olacaktır. Okula alışma sürecinin tamamlanmasıyla birlikte çocuk grup içerisinde birey olmaya, dolayısı ile sosyalleşmeye başlayacaktır. Bu süreçle birlikte çocuğun öğrenme süreci de başlayacaktır. Algılarının çok açık olduğu bu dönemde çocuk her türlü uyaranın yardımıyla öğrenmeye başlayacaktır. Çocuk aktiviteleri ile öğrenim süreci hızlanacaktır.

Sonuç olarak, 0-6 yaş okul öncesi dönemde edinilen kazanımların, kişiliğin ve öğrenmenin yapılanmasında çok büyük yeri olduğu birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Dolayısı ile bu dönemde çocuğun becerilerinin ortaya çıkarılabilmek ve öğrenmeye katkı sağlamak amacıyla anaokuluna gönderilmesi son derece gereklidir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Okul Öncesi Eğitimde Müziğin Önemi Ecrin Okul Öncesi Şarkılar 0 10 Şubat 2016 02:54
Okul Öncesi Masalların Önemi Ecrin Öykü Masal ve Hikayeleri 3 09 Şubat 2016 00:23
Okul Öncesi Eğitimin Önemi Zen Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 13 Haziran 2014 21:01
Okul öncesi çocuk Psikomotor Gelişimi Ecrin Sağlık Köşesi 0 10 Ağustos 2011 05:26
Müzik eğitiminin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri Ecrin Sağlık Köşesi 0 10 Ağustos 2011 04:56