IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2014, 12:29   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cam Üfleme Sanatı Nedir?




Yaklaşık 1.300-1.500 derecelerde akışkan olan cam fırından içi boş bir çubuk yardımı ile alınır. Çubuğun uç kısmından bir miktar üflenir ve soğumaya bırakılır. Çeşitli alet yardımıyla şekil verilir eğer büyük bir objeye dönüşmesi istenirse tekrar sıcak camın içine batırılır. Üfleme işlemi yapılırken sürekli çubuk döndürülür. Camın içinde bulunduğu kepçe adı verilen tabakta tutularak şekli verilir. Kesilerek, soğumaya bırakılır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Üfleme işlemi sırasında arzu edilirse kullanılacak cam boyaları ile, renklendirme işlemi yapılabilir. Üflemede bazen kalıp kullanılabilir. Cama şekil vermenin diğer yöntemi ise sıcak ve eriyik halde bulunan camın kalıplara dökülerek büyük fırınlarda pişirilmesidir. Böylece kalıplar oluşturularak pek çok obje yapılabilmektedir. Cam saydam bir malzeme olduğundan istenilen renk ve model uygulanabilmektedir.

Osmanlı imparatorluğu zamanında, cam sanatı çok gelişmiş ve ilerlemiştir. Usta çırak ilişkisi ile ilerleyen ve harika eserler verilen bu dönemde fırınlarda pişirilen ve üfleme ile yapılan pek çok örnek vardır. Özellikle Beykoz camlarının sırları henüz daha çözülememiştir. O dönemde Beykoz cam atölyesinden çıkan camların renklerinde hafif bir kırmızılık vardır. Bu kırmızılığın nereden geldiği ve nasıl olduğu henüz bilinmemektedir. Avrupa’da ve Arap yarım adasında hala Beykoz Cam Atölyesinden çıkma pek çok eser bulunmaktadır.

Ülkemizde Çeşm-i Bülbül ismi ile bilinen filigrano tekniği ile yapılan pek çok eser evlerimizi ve vitrinleri süsleyerek, klasik sıfatı ile bilinmektedir. Bu teknik Anadolu’da bulunmuş ve ilk bizim ülkemizde yapılmıştır. Bu teknik ile yapılan ürünler, en gelişmiş teknik ile bile yapılamamaktadır. Cama, üfleme tekniği ile şekil veren geleneksel ustalar bu konuda dünyaya adımızı duyurmuştur.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cam, nedir, sanatı, üfleme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çöp Sanatı Zen Fotoğraf Kulübü 0 07 Eylül 2013 16:38
İkebana - İkebana nedir? (çiçeği yaşatma sanatı) Sevda Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 14 Mayıs 2013 03:56
Sedef Kakma Sanatı -Sedefkar kime denir? -Sedef Kakma Sanatı hakkında bilgi ve tarihi Sevda Kültür ve Sanat 0 15 Ocak 2012 03:58
Hat Sanatı Nedir? Sevda Kültür ve Sanat 0 25 Aralık 2011 05:48