IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2014, 12:30   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Geleneksel El Sanatlarında Taş işçiliği




Geleneksel Türk el sanatlarında geniş bir alanı kapsayan taş işçiliğinin en güzel ve etkileyici örnekleri, Anadolu Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı döneminde sergilenmiştir. Bu taş işçiliklerinin etkileyici örnekleri şehir duvarları, saray duvarları ve kapıları, cami ve medrese tarzındaki yapılarda, avlularda ve ana giriş kapılarında, minarelerde, minberlerde, çeşme ve şadırvanlarda bolca görülmektedir. İşte, geleneksel el sanatlarında taş işçiliği çeşitleri;

Mimaride kullanılan mermer taş işçiliği: Eski dönemlerde teknolojik ekipmanların olmadığını düşünürsek, yapılan mermer taş işçiliklerinin ne kadar değerli olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırız. Günümüzde mermer, genellikle basınçlı hava ile çalışan delici matkaplarla parçalanmaktadır. Elmas diskli testere ya da makine keskilerle kesilen mermer levhalar şekillendirilmektedir. Sünger taşı, zımpara tozu çamuru ile yumuşatılıp, kalay pasta yedirilmiş kumaş tamponlarıyla cilaları yapılmaktadır.

Yontuculuk: Günümüzde unutulmak üzere olan iş kollarından biridir. Taş ocaklarından çıkarılan taşları kullanılacak olan yere göre şekillendiren, yontan ve işleyen kişilere taş yontucuları ya da taş ustası denmektedir. Anıtsal taç kapılarda, saray duvarlarında, avlularda, medreselerde ve daha birçok eserde geometrik figürler, bitkisel resimler, hayvan figürleri ve çeşitli kabartmalar taşların yontulmasıyla oluşturulmuştur.

Süs taşları işçiliği: Takı, tespih, pipo, ağızlık, baston ve benzeri aksesuar yapımında kullanılan taşlar olarak belirtebiliriz.

Lüle Taşı işçiliği: Eskişehir ilimizde pipo, nargile, ağızlık gibi süs eşyaları yapılan kolay işlenen bir taştır. Daha eskilerde mutfak gereçleri, fincan, heykel ve kutu gibi eşyalar da yapılmaktaydı.

Oltu Taşı İşçiliği: Doğal kavlanmış şekilde kırıkları bulunan, tıraşlanabilir, siyah ve parlak bir linyit çeşididir. Çok eski dönemlerden beri kullanılan Oltu taşından, günümüzde tespihler ve sigaralık gibi eşyaların yanı sıra, gümüş ve altınla birlikte takı yapımında da kullanılmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
el, geleneksel, işçiliği, sanatlarında, taş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IF 1. Geleneksel En İyi Ses Yarışması Ezgi IF Yarışma Arşivi 26 16 Ağustos 2012 14:57
Geleneksel Muş Evleri Sim Doğu Anadolu Bölgesi 0 20 Ağustos 2011 20:35
hezimet 6 (geleneksel) CoCoRiCo Serbest Kürsü 5 18 Nisan 2010 18:41
Geleneksel En İyi 10 (ib**) Julw Genel Paylaşım 5 06 Kasım 2007 14:39