IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2016, 16:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tuval nedir?




Tuval nedir? Nasıl hazırlanır?




Tuval, üzerine resim yapıya yarayan genelde beyaz olan boş tablolardır. Tuval en basit anlatımı ile; dört köşe birbirine monte edilen tahtaların üzerine gerilen bez parçasından ibarettir. Kendi tuvalinizi kendiniz hazırlanabileceğiz gibi farklı boyutlarda ve kalitede hazır olarak satılan tuvalleri sanat malzemesi satan kırtasiye gibi mağazalardan temin edebilirsiniz.

Tuvalin kullanım alanı: Tuval fotoğraf ve resim baskılarında, yağlı boya resim çalışmalarında, akrilik boya çalışmalarında kullanılır.


Evde tuval nasıl hazırlarız?

Öncelikle seçtiğiniz resime göre ne boyutta bir tuval hazırlamak istediğimize karar vermeliyiz. En ufak tuval çerçevesinin kalınlığı 2x4 cm olmalıdır. Bu ebatların oranı tuvalin boyutu büyüdükçe artar. Bunun sebebi üzerine gerilecek bez nedeni ile esnemeye sebep olmasını önlemektir. Tuval boyutunda ve tuvale uygun ebatta kesilen çitalar, köşeleri birbirine 90 derecelik açı ile gelmek üzere kesilir ve çakılır ya da yapıştırılır. Daha sağlam olması için önce tutkal ile yapıştırılıp daha sonra ince uzun cam çivileri ile çitayı çatlatmadan çakılır. Tuval çerçevesinin bezin gerileceği yüzünü içe eğimli rendelemek gerekir. Bunun sebebi boyama sonrası boyanan yüzeyin ahşaba yapışmasını ve iz bırakmasını önlemektir. Bütün bu işlemleri yapacak imkânımız yoksa tuval çerçevesini marangoza sipariş verebilirsiniz. Tuval Pensi Sıradaki işlem hazırlanan tuval çerçevesine bez germektir. Ancak tuval çerçevesine gerilecek bezin seçiminde çok dikkat edilmelidir. En uygun ve en yaygın kullanılan bez cinsi Amerikan bezi ya da patiska denilen bez cinsidir ve kalın olmalıdır. Özellikle belirtmekte fayda var ki, seçilecek kumaş sentetik elyaf olmamalıdır. Bunun sebebi bu kumaş türünün elektriklenmeye yol açarak üzerine tozları çekmesidir. Yaptığımız resmin tozları mıknatıs gibi çekip kısa sürede kirlenmesini istemiyorsak bu bez türünü tercih etmiyoruz. Seçilen bez tuval ölçüsüne ek olarak kenarlardan 5′er cm fazla kesilir. Tuval çerçevesi beze ortalanarak kenarların orta kısmından tahtaya monte ettirilmeye başlanır. Bunun için küçük başlı çivi, raptiye ya da zımba kullanılabilir, benim kendi tercihim zımba ile çakmak. Burada dikkat etmemiz gereken nokta bezi tahtaya gererek monte etme olacaktır. Tuval yüzeyinde herhangi bir bolluk ya da pot kalmamalıdır. Ancak bez çok da gerilmemelidir. Bu çerçevenin eğilmesine ya da bezin zarar görmesine neden olur. Tuval hazırlanmasının son aşaması astarlamadır. Bu kumaşın emiciliğini yok etmeye yarar. Astar olarak kullanılan inceltilmiş plastik boya, kumaş dokusundaki gözenekleri kapatarak boyanın sürüleceği zemini hazırlar. İnceltilmiş plastik boya ile 2 ya da 3 kat tuvali boyarız. Her boyama sonrasında yüzey ince zımpara ile zımparalanır. Son kat üzerine inceltilmiş bezir yağı çok ince bir kat olarak sürmek kumaşın emiciliğinin azaltılmasında faydalıdır. Bezir yağının fazla sürülmesi akmaya neden olabilir. Zaman zaman bazı sanatçılar astarın üzerine resmi yapmaya başlamadan önce bir kat beyaz yağlıboya sürmeyi tercih edebiliyorlar. Benim size kişisel tecrübelerimden aktaracağım yöntem: tuval astarı için beyaz plastik boya ile tutkal karışımını sulandırarak ayran kıvamına geitirib öyle sürmenizdir. Ben genelde 4 - 5 kat astar atarım. Son iki kat kuruduktan sonra ince zımpara ile zımparalarım. Bu şekilde tuvalimiz resim yapmaya hazır hale getirilmiş olur.

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
tuval nedir?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kayrak Taşını Tuval Olarak Kullanıyor Thetis Kültür ve Sanat 0 02 Ağustos 2013 20:20
Tuval Sokaklar.. Zen Fotoğraf Kulübü 0 04 Haziran 2013 23:49
Tuval Çalışmalar [ Vanessa Dakinski ] HANDSOME Fotoğraf Kulübü 0 03 Eylül 2012 19:33
Tuval Kıyafetler Rövaşta Heidi Ah Kadınlar 0 16 Mayıs 2008 11:24