IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ağustos 2012, 14:34   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Seni Duyamıyorum Ama Derdini Anlıyorum




Seni Duyamıyorum Ama Derdini Anlıyorum


işitme engelli vatandaşların sorunları - işitme engellilerin sorunları - valilikten işitme engellilere kolaylık - memurlar işitme engellilere yardımcı olmak için dil ögreniyorlar



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.









Seni duyamıyorum ama derdini anlıyorum




Birinci derecede yakınlarıyla 'bir şekilde' anlaşabilen işitme ve konuşma engelliler, hastane ya da karakol gibi kamu kurumlarına gittiklerinde ne yapacaklarını şaşırıyor.

Ne görevliler onları anlıyor ne de onlar söylenenleri... Yanlarında yakınları yoksa çaresiz evlerine dönüyorlar. Ancak sıkıntıları artık bitiyor. Memurlar valiliklerin teşvikiyle kursa gidip işaret dilini öğreniyor. Rize'de başlatılıp ülke geneline yaygınlaştırılan kurslardan engelliler kadar memurlar da memnun. Sağlık görevlisi Sabri Güler, "Artık onlarla ayrı dünyaların insanları gibi değiliz." diyor.
Sokakta karşılaştığınız sağır ve dilsiz birinin derdini anlatmak için ne kadar zorlandığına hiç şahit oldunuz mu? Ya da ağrıları bulunduğu için hastaneye giden engellinin memurla yaşadığı iletişim sıkıntısına? Türkiye'de sayıları tam belli olmasa da binlerce işitme ve konuşma engelli insan yaşıyor. Birinci derecede yakınlarıyla 'bir şekilde' anlaşan bu insanlar kamu kurumları ve hastanelere gittiklerinde ne yapacaklarını şaşırıyor. Ne görevliler onları anlıyor ne de onlar memurların söylediklerini işitebiliyor. Kamu kurumlarında çalışan memurların valiliklerin teşvikiyle gittiği kurslarda işaret dilini öğrenmesi engelliler için umut oldu. Konuşma engelli Hüseyin Gürbüz, yıllardır hastanelerde, karakollarda, müftülüklerde kendilerini anlayacak çalışanını bulunmaması sebebiyle çoğu zaman sıkıntılarını çözemeden geri döndüklerini ifade ediyor.

Kamu çalışanlarının işaret dili öğrenmesinden sonra hayatlarının kolaylaştığını belirten Gürbüz, "Daha önce yanımızda mutlaka birini götürüyorduk. Artık bu kurumlara tek başımıza gidip işimizi halledebiliyoruz. Bütün kurumlarda bu işaret dilinin öğrenilmesi ile tamamen bizim de sorunumuz ortadan kalkacak." diyor. İşitme engelli Metin Çakırtaş da işaret dilini bilen memurların bulunmasından duyduğu sevinci, "Gittiğimiz yerlerde bizim yüzümüze bakmaktansa iletişim kurulup derdimizin görülmesini istiyoruz." cümlesiyle anlatıyor. Hastanede sağlık personeli olarak çalışan Sabri Güler, işaret dili kursunda aldıkları eğitim sayesinde sağır ve dilsiz hastalarla iletişim kurabildiğini söylüyor. Güler, "Artık onlarla ayrı dünyaların insanları gibi durmuyor ve öğrendiğimiz kadarıyla iletişim kurabiliyoruz." diye konuşuyor.
Rize'de başladı, Türkiye'ye yayıldı
Rize Halk Eğitim Müdürlüğü ve Rize İşitme Engelliler Derneği ortaklığıyla başlatılan kurslar, yurt genelinde yaygınlaştırıldı. Rize İşitme Engelliler Derneği Başkanı Rafet Şentürk, kamu kurumlarında işaret dili bilen çalışan olmadığı için çok zorlandıklarını söylüyor. Kayseri İşitme Engelliler Derneği Başkanı Fatma Oytun da, kurslar sayesinde işitme engellilerin resmi dairelerdeki sıkıntılarının en aza ineceğini kaydediyor. Memurlara kurs veren işaret dili eğitmeni Demet Gürbüz, eğitim sayesinde engelli vatandaşların kurumlarda yaşadığı iletişim sıkıntısını ortadan kaldıracaklarını dile getiriyor. Gürbüz, şu anda sağlık ve emniyet müdürlüklerinde görevli personelin katıldığı iki grup halinde 25'er kişilik kursiyerlere eğitim verdiğini kaydediyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ama, anlıyorum, derdini, duyamıyorum, seni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bond Esnafın Derdini Dinlemiş! Thetis Haber Arşivi 0 30 Mayıs 2012 18:30
Derdini Marko Paşa´ya anlat!´ Nerden Geliyor... Lady Genel Paylaşım 0 18 Temmuz 2010 19:26
Seni Özlemek Her Zaman İyi Değilmiş, Anlıyorum.. Hesna Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 21 Nisan 2010 17:52