IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ocak 2012, 22:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Testis problemleri




Testis dönmesinin yol açacağı problemler nelerdir?

Testis dönmesi ya da testis torsiyonu, şişlik yaratan ve şiddetli ağrı veren bir hastalıktır. Testis torsiyonu yaşayan bir hastada -birkaç saat- geç kalınması durumunda organ kaybı yaşanır.



Testislerin su toplaması ne gibi hastalıklara işarete eder?

Testisi koruyan zarların aralarında normalde 1-2 cc bulunan sıvının artmasına hidrosel adı verilir. İltihap, çarpma gibi basit nedenler ile oluşan hidrosel, zaman zaman ciddi sorunlara işaret eder. Bu durum, bebeklerde 2 yaşına kadar belirli bir dereceye kadar normal kabul edilse de yaş ilerleyince yumurtanın gelişmesini ve fonksiyonlarını bozabilir. Çocuklarda sıklıkla kasık fıtığı ile birlikte görülen hidrosel hastalığının tedavisi için üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.



Testislere dokunulduğunda acı duyulması testis kanseri gibi herhangi bir hastalığın belirtisi midir?

Testis ve ona bitişik bir organ olan epididm dokunma, çarpma ve basınca çok hassas organlardır. Herhangi bir kemik veya kıkırdak yapı tarafından korunmazlar, etraflarında bulunan az miktarda mayi, hareketlilikleri ve konumları ile korunurlar. Bu nedenle, testislere dokunulunca yada en ufak bir basınçta acı duyulması normal bir durumdur ki hastalık belirtisi değildir. Ayrıca testis kanserleri de genellikle ağrısız olup testisin büyümesi ve şeklinin bozulması ile kendisini gösterir.



Testislerden birinin şişerek diğerinin üç katı kadar büyümesinin nedeni nedir? Bunun tedavisi için yapılacak ameliyat kısırlığa yol açar mı?

Testisin bu kadar büyümesi nadiren bazı testis tümörlerinde görülse de torbadaki büyüme hali daha çok hidrosel ve fıtık hallerinde ortaya çıkar. Bu durum, belirlenemeyen bir nedene bağlı oluşurken, bazen hayatı tehdit edebilecek kadar önemli sorunların da belirtisi olabilir. Eğer ciddi bir durum yoksa, hidrosel fazla veya gergin değilse ve sperm değerleri de normal sınırlar içindeyse, çocuk sahibi olma çağındaki insanlarda ameliyat için acele etmemek gerekir. Hidrosel ısı artışı ve dolaşım bozukluğu yaparak yumurtadaki sperm üretimini bozup kısırlık yapabilir fakat ameliyat sonrası oluşan durumda da sperm kanallarının etkilenmesi mümkündür. İleri yaşlarda böyle bir sorun olmadığından rahatsızlık veren hidroseller ameliyatla düzeltilebilir. Ayrıca varikosel ameliyatlarında lenf kanallarının bağlanması komplikasyon olarak hidrosel oluşturur ve kısırlığı engellemek için yapılan bir ameliyat amacına ters sonuçlar verebilir.



Testislerden birinin diğerine göre yukarıda olmasının herhangi bir sakıncası var mı?

Ayakta durmaktayken bir testisin diğerinden daha sarkık olması tamamen normal ve ----olojik bir durumdur ki bu durum yürümeyi kolaylaştırır. Herhangi bir sakıncası yoktur, hastalık olarak görülmemelidir.



Testis üzerinde niçin siğil çıkar ve nasıl giderilir?

Human papilloma virus adı verilen virüsle oluşan bu siğiller genellikle cinsel ilişkiyle bulaşır. Bunlar bilhassa bünyenin zayıfladığı zamanlarda hızla çoğalırlar, siğil yok edilse bile virüs yaşam boyu vücutta kalmaya devam eder ve zaman zaman nükseder. Bu siğiller, cerrahi olarak (lokal anestezi ile) çıkarılma, çeşitli kremlerle eritilme, koter denilen elektrikli cihazlarla yakılma ve kriyoterapi (dondurarak tedavi) yöntemleri kullanılarak yok edilir. Kriyoterapi yöntemi muayenehanede uygulanır; soğutma özelliği olan bir sprey ile acısız olarak yapılan işlemden birkaç gün sonra siğil düşer ve yeri hızla iyileşir. Dondurma yöntemi ile siğili oluşturan doku ve damarlar dondurularak zedelenir ve birkaç gün içinde siğiller dökülür.



Testislerde ortaya çıkan kan toplanmaları ve bunların patlaması ciddi sorunlara yol açar mı?

Testislerde kan toplanması ve bunların patlayarak kanamaya neden olması sanıldığı gibi ciddi bir rahatsızlık değildir ki ciddi sorunlara da yol açmaz. Bunun tedavisi için dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir.



Tek testis ne gibi hastalıkların habercisidir?

Tek testisli olmak kısırlık açısından bir risk faktörü olarak değerlendirilmelidir. Bu konuda yapılması gereken, üroloji uzmanına başvurularak spermiogram tahlili yaptırılmasıdır.



Testislerden birinde tümör saptanması halinde ameliyat edilmesi gerekir mi? Ameliyat ve tedavi kısırlığa yol açar mı?

Testislerden birinde tümör saptandıysa mutlaka o tümörün alınması yani ameliyat gerekir. Ameliyatta önce yumurtadan bir parça alınarak ameliyat sırasında incelenir ve gerekirse organın alınması yoluna gidilir. Tek testisle çocuk sahibi olmak mümkündür ancak testis kanseri sonrası kısırlık da görülebilir. Bunun nedeni tek testisten değil, ameliyat sonrası uygulanan kemoterapinin sağlıklı testiste de sperm üretimini bozmasıdır. İleride yaşanması olası kısırlığa karşı önlem olarak spermlerin dondurularak depolanması yapılabilir.



Testislerdeki damar genişlemesi, üreme için engel teşkil eder mi?

Öncelikle androloji departmanı olan bir laboratuarda spermiogram tahlili yaptırmak ve bir üroloji-androloji uzmanına muayene olarak sorunun tam olarak tespit edilmesi gerekir. Doğru yapılan bir spermiogram tahlili neticesinde sorun olduğu ortaya çıkarsa ve muayenede gerçekten varikosel saptanırsa üremeyi sağlamak için ilk yapılması gereken mikrocerrahi varikosel ameliyatıdır.

__________________
Exy..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
problemleri, testis


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Testis Torsiyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir? KarakıZ Erkek Sağlığı 0 30 Ağustos 2011 00:11
Testis Hastalıkları Nelerdir? KarakıZ Erkek Sağlığı 0 30 Ağustos 2011 00:08
Testis Kanseri Nedir? Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavisi Frozen Ah Erkekler 0 20 Mart 2011 18:24
Testis Ağrısının Nedenleri Frozen Ah Erkekler 0 20 Mart 2011 18:23
Eksik Testis Rehin Fıkra 1 10 Ağustos 2008 08:28