IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Estela

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2013, 17:43   #1
Estela
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çay Dede'den, yeşil çayın faziletleri




Mustafa Bilsel'i herkes "Çay Dede" olarak tanıdı. Hayatını çaya adamış olan Çay Dede, yeşil çayı ve insan sağlığına olan faydalarını sıraladı. Antioksidan yeşil çayda neler var neler:
Yeşil çay siyah çayla aynı bitkiden - Camellia sinensis'den - elde ediliyor.. Farklılık, işleme tekniğinden kaynaklanıyor. Yeşil çay yaprakları siyah çaya göre çok daha az işlem görüyor.

Yeşil çayın kafein içeriği ise siyah çaydan düşük. Yeşil çay bitkisinin yaprakları, daha az isleme tabi tutulduğu için, yeşil rengini kaybetmeden koruyor. Siyah çay bir parçalanmaya ve fermentasyona maruz kalırken, yeşil çay buharla ısıtılarak enzimlerinin denatüre edilmesi ile bu parçalanmaya ve etkili antioksidan maddelerinin azalmasına karşın korunmuş oluyor.

YEŞİL ÇAYA İLGİ GİDEREK ARTIYOR

Yeşil çay, yumuşak içimli, siyah çaya göre daha az buruk ve aromatik bir çaydır. Aroması siyah çaya oranla daha yoğun olduğundan, içim kolaylığı için bergamot, limon gibi lezzetlerle harmanlanarak içimi daha keyifli hale getirilmektedir. Özellikle bergamotun hoş kokusu, yeşil çaya çok yakışıyor.
Yeşil çay, doğal bir antioksidan kaynağı. Yeşil çayın dünyada ve Türkiye'de popülaritesi her geçen gün artıyor.

Yeşil çayın vücut üzerinde olumlu etkilerinin bulunması son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.

Güçlü antioksidan etkisiyle hayatımıza giren Doğuş Yeşil Çay, hem eşsiz bir keyif hem de sağlık vaat ediyor.

Uzmanlar yeşil çayın faydalarını saymakla bitiremiyor

Farklı kültürlerin mucizevi içeceği olarak ünlenmiş Yeşil Çay, içerdiği yüksek orandaki antioksidanlar sayesinde vücudu toksinlerden arındırmaya, daha zinde hissetmeye yardımcı oluyor. Güçlü antioksidan etkisiyle hayatımıza giren Yeşil Çay’ın, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde etkisi olduğu biliniyor.

Tümöre 'yapışıyor'

Japon bilim adamları, yeşil çaydaki bir maddenin kanser hücrelerine yapışarak tümörlerin büyümesini durdurduğunu belirlemiştir. Japon Kyushu Üniversitesi'nden Hirofumi Tachibana ve ekibi, yeşil çaydaki anti-kanserojen özelliği olan maddenin nasıl etki ettiğini ilk kez saptadı. Bilim adamları, Epigallocatechin - Gallat (EGCG) maddesinin kanser hücrelerinin yüzeyindeki bölgelere yapıştığını gözlemledi.

YEŞİL ÇAY ARTIK DAHA LEZZETLİ OLDU

Her farklı çay türünün kendine özgü içim özelliği var. Doğuş Çay Kalite Müdürü Mustafa Bilsel yani Çay Dede, “tüketicinin damak zevkine uygun ürünü sunmanın büyük önem taşıdığına dikkat çekerek şunları anlatıyor:

“Siyah çay, özellikle ülkemiz için çok geleneksel ve kültürel bir içecek. Misafirperverliğimizin sembolü, keyifli sohbetlerimizin en önemli parçalarından biridir. Diğer çay türlerinin siyah çaya kolay kolay rakip olabileceğini tahmin etmiyorum. Yeşil çay tüketimi bu aşamada Türk damak zevkine yeni yeni sunulmaya başlanmıştır.

Biraz evvel bahsettiğim gibi yeşil çay, siyah çaya nazaran içerdiği antioksidan bileşikler nedeniyle, sağlık yönünden bir dereceye kadar tercih edilme sebebi olmuştur. Bu açıdan tüketimi henüz sınırlı da olsa, tercih edilmeye başlandığı doğrudur. Zaten bu öngörü ile Doğuş Çay, 2004 yılında Türkiye’de üretilen yaş yapraktan, yeşil çay üretmeye başlayan iki firmadan biridir.”

Yeşil çayın tüketiminin son zamanlarda artmaya başladığına da dikkat çeken Mustafa Bilsel’e göre siyah çay tutkunlarının yeşil çaya geçmesi, içim keyfi açısından biraz zor olabiliyor. Bu nedenle Doğuş Çay, ‘yeşil çayın lezzetlisi’ başlığı altında topladığı yeşil çay ürünlerini, doğal bitki ve meyvelerle harmanlamak suretiyle lezzetlendirerek, Türk damak zevkine daha uygun hale getiriyor. Doğuş Çay’ın şu anda piyasada limonlu, bergamutlu, tarçınlı-karanfilli ve sade olmak üzere dört çeşit yeşil çayı bulunuyor.

ÇAY DEDE KİMDİR?

2006 yılından bu yana Doğuş Çay ile birlikte çalışan Türkiye'nin 'Çay Dedesi' Mustafa Bilsel, henüz küçük bir çocukken tanıştığı çayla ilgili bilgi birikimini bir süreden beri Doğuş Çay için kullanıyor. Rizeli Bilsel, 1950'li yıllardan bu yana çay işiyle ilgileniyor.

Bir dönem Çaykur Çay Araştırma Enstitüsü'nde çalışan Bilsel, Türkiye'de ilk kez Tomurcuk Çayı'nı da keşfeden isim olarak tanınıyor. 40 yıllık mesleki birikimi ve fiziksel özelliklerinden ötürü kendisine 'Çay Dede' dendiği söyleyen Bilsel, bu tanımlamadan dolayı çok hoşnut olduğunu dile getiriyor.

ÇAYLA YOLLARI NASIL KESİŞTİ?

Çay Dede, kendini şöyle anlatıyor:

"1949 yılında Rize'de doğdum ve çayın Türkiye'deki geçmişiyle aynı yaşlarda sayılırım. 1950'li yılların sonlarına doğru, aileme ait bahçesinde, çay üreticisi olarak bu işle ilk kez ilgilenmeye başladım.

1968'de, üniversite yıllarında staj çalışmaları dolayısıyla, Çaykur Çay Araştırma Enstitüsü'ne girdim. Çayda gübreleme ve klonal seleksiyon bölge çalışmalarında stajyer öğrenci olarak başlayan çay serüvenim, okul sonrasında, aynı iş yerinde devlet memuru olarak göreve başlamamla devam etti. Bu görevle birlikte başlayan akademik çay serüvenim ise; 1985 yılına kadar aynı iş yerinde biyokimya şube müdürlüğünde, çayla ilgili değişik konularda araştırmalarla sürdü.

1985 yılında çayın özel sektöre açılmasıyla özel sektöre geçtim. 1985- 2006 yılları arasında yaş çay, paketleme ve kalite kontrol müdürlükleri görevlerinde bulundum.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cay


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hz. Ali'nin Faziletleri Kalemzede İslamiyet 0 03 Ağustos 2011 00:49
Ramazan Ayı Faziletleri .. SweetLand Genel İslami Konular 0 02 Eylül 2008 08:45
Yeşil çayın faydaları Sükût Alternatif Tıp 0 20 Haziran 2008 23:13