IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mayıs 2010, 07:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sarapci Tutankamon :D




Mısır firavunu Tutankamon’un mezarına kırmızı şarapla gömüldüğü belirlendi.

- Mısır’ın ünlü firavunu Kral Tutankamon’un mezarında bulunan kuru şarap izleri üzerinde yapılan analizler Tutankamon’un kırmızı şarap içtiğini gösteriyor.



Kuru şarap izlerini analiz eden Maria Rosa Guasch-Jane, İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum’da gazetecilere yaptığı açıklamada, arkeologların antik şarapların rengini tespit etmesine yarayacak bir yöntem bulduğunu, ayrıca antik Mısır’da en değerli içki “Şede” adı verilen likörün kırmızı üzümden yapıldığını ortaya çıkardığını söyledi.

Guash-Jane, Kral Tutankamon zamanında şarap şişelerinin üzerindeki etiketlerde, ürünün isminin, mahsulün yılı ve asma yetiştiricisinin adının bulunduğunu, ancak şarabın renginin belirtilmediğini söyledi. Bazı ipuçları, örneğin, üzümlerin ezilerek şarap olduğu zamandan kalma çizimlerin kırmızı ya da mor olması bilimadamlarını şarabın renginin kırmızı olabileceği sonucuna götürdü.

Ancak Kral Tutankamon’un şarabının rengini doğrulamak, Guasch-Jane, beyaz şarapta bulunmayan “syringic asit” olarak adlandırılan renk bileşimini belirleyen yöntemi buluncaya kadar mümkün olmadı. Guasch-Jane yöntemini test etmek için Mısır’ın başkenti Kahire’deki Mısır Müzesi ve British Museum’a ait şarap çömleklerindeki tortuları kazıdı. Bu çömleklerden ikisi, İngiliz arkeolog Howard Carter’ın 1922 yılında ortaya çıkardığı Kral Tutankamon’un mezarına aitti.

ASMA MISIR’A AİT YEREL BİR BİTKİ DEĞİL
Bilinen en eski üzüm bağı kalıntılarını İran’ın kuzeyinde 1994 yılında bulan ABD’li moleküler arkeolog Patrick McGovern’e göre, şarap yapımının tarihi Milattan Önce 5400 yılına uzanıyor. McGovern ayrıca asmaların Mısır’a ait yerel bir bitki olmadığını söylüyor.

Bilimadamlarının, Mısır’da, Milattan Önce 3125 yılında Akrep Kral’ın mezarında gömülü olarak bulunan ilk şarabın, Ürdün’de üretildiğine ve oradan 800 kilometre mesafe boyunca eşek ve tekneyle Mısır’a getirildiğine inandıklarını belirten McGovern, asmaların daha sonra Mısır’a dikildiğini kaydediyor.

Guasch-Jane’e göre araştırmalar, anti Mısır kralları ve üst sınıfamensup kimselerin düzenli olarak şarap içtiğini, ancak halkın şarabı sadece festivaller ve özel durumlarda tükettiğini gösteriyor. Guasch-Jane, şarabın törenlerde tanrılara sunulduğunu ve kralların, yaşarken yedikleri gıdaların benzerleri ve şarap çömlekleriyle birlikte gömüldüklerini de söyledi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
sarapci, tutankamon


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tutankamon'un Laneti Luthien Felsefe 0 07 Ağustos 2014 05:16
Tutankamon'un Sadece 50 Kişinin Gördüğü Yüzü Afrodit Tarih 0 29 Temmuz 2013 18:12
Çocuk Kral Tutankamon ve Tutankamon’un Mezarının Keşfi. Sevda Tarih 0 14 Şubat 2012 18:01
Tutankamon'un Üç Bin Yıllık Borazanı Bulundu Perius Esrarengiz Olaylar 1 21 Nisan 2011 19:49
tutankamon şarap ile ölmüş.... Berna IF Ekstra 0 10 Nisan 2008 10:18