IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 02 Mayıs 2022, 23:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Etin kalitesi ve güvenilirliği nasıl anlaşılır?




Etin kalitesi ve güvenilirliği nasıl anlaşılır?


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Öyle ki evimizden uzakta olduğumuzda, yeni bir yere taşındığımızda veya çok sevdiğimiz o kasabımız kapandığında kendimize et alışverişlerimiz için yeni bir adres bulana kadar ki o süreç epey sancılı geçiyor. Bizde bu durumdan oldukça şikayetçi olduğumuzdan hem sizler için hem de kendimiz için ‘etin kalitesi nasıl anlaşılır? Püf noktaları nelerdir? sorusuna cevap aradık ve bu yazımızla tüm soru işaretlerini gidermeye karar verdik.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Et yemeklerinin bizim kültürümüzde ne denli önem arz ettiğini bilmeyenimiz var mı? Birçok ‘sebze yemeğine’ dahi et katan bir millet olarak artık etin kalitesi konusunda profesyonel olmamız gerekse de durum maalesef pek de iç açıcı değil. Güvenilir kasaplarımızdan gönül rahatlığıyla alabildiğimiz etler her zaman baş tacımız olsa da işler bazen başkalaşabiliyor.

Bu yazımızı okuyup, gerekli notları aldıktan sonra et alışverişleri hiç olmadığı kadar güvenilir; yemeklerimiz de her zamankinden çok daha leziz olacak. ‘Lokmacım bunların hepsi altın değerinde ama ben de et alışverişlerimde mutlaka buna dikkat ederim’ dediğiniz olmuştur !

● Kaliteli bir etin yüzeyi asla kuru görünmez. Aksine kaliteli etin yüzeyi oldukça diri ve canlı görünür. Bu et alışverişlerimizde dikkat etmemiz gereken en önemli nokta.

● Etin kokusu dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri. Öyle ki bazı bayatlamış etlere olduğundan canlı görünmesi için ilaçlama yapılır bunu da yalnızca kokusundan anlamak mümkündür. Ağır ilaç kokusu gelen etlerin oldukça kalitesiz ve sağlıksız olduğunu unutmamalıyız.

● Taze et zannedilenin aksine yumuşak değil sert olmalıdır. Et zamanla yumuşar ve ne kadar yumuşaksa o kadar bayatlamıştır.

● Yağlı etlerden her ne kadar kaçınsak da, kasaplarda ‘yağlı et koyma’ kavgası versek de asıl kaliteli etin ince ve sık şekilde yağ dokulu olduğunu unutmamak gerek. Yağ dokusunun kalın ve bölgesel olması da etin tadını bozar.

● Etin tezgahta duruşu oldukça önemli. Eğer et kendini salmış bir biçimde duruyorsa içine su enjekte edilmiş olma ihtimali oldukça yüksek. Etin tezgahta toplu ve sıkı durması kaliteli bir et olduğunun en belirgin göstergelerinden biridir.

● Etin rengi de dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan biri. Kırmızı etlerde mora kaçan bir kırmızılık söz konusu ise arkanıza bakmadan oradan kaçın çünkü yüksek ihtimal kötü beslenmiş bir hayvanın etidir. Bir diğer ihtimalle ise içine bolca su enjekte edilmiştir.,,,


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Et Seçiminde Dikkat Edilecek Püf Noktalar

Kırmızı et seçimi sağlık açısından büyük öneme sahip bir konudur. Pek çoğumuz yağsız et tercih etmek isteriz. Fakat ete yumuşaklık ve tat katan da yağıdır. Et kesildiğinde ince damarlar olması ideal olan haldir. Mermerimsi olarak da tabir edeceğimiz bu görünümün yanı sıra etin bazı bölümlerinde de çok fazla kenar yağı olabilmektedir.

Bu yağlar temizlenmeli ya da pişirme sonrası ayrılmalıdır. Ancak genel olarak yağ ile et kalitesinin doğru orantılı olduğunu da ifade edebilirsiniz. Ayrıca kırmızı et seçimi yapılması ile birlikte etin tüketim tekniği de kalite üzerinde doğrudan etkili olacaktır. İnce dilimler halinde et tüketmek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Fakat eti dövmek doğru bir teknik değildir.

Kaliteli Et Nasıl Anlaşılır?

Kırmızı et seçimi yapılırken aynı zamanda tüketim şekli dikkate alınmalı. Genel olarak steak ya da yağsız bonfile yerine damarlı bir seçmelisiniz. Yine antrikot ya da bonfile tercih ediyorsanız döverek inceltme tekniği uygulamayın. Etin dokularına zarar verdiğiniz için pişme esnasında ette parçalanmalar meydana gelebilir. Ayrıca etlere lezzet katmak için dry aged yöntemi adında kullanılan bir teknik var.

Etin dinlendirilmesi olarak da ifade edebileceğimiz dry aged etin yumuşaması ve lezzete ulaşması için çokça kullanılıyor. Oda ısısında olan bir etin pişirilmesi kolay olmakla birlikte dışı buz olan etlerin direkt olarak tavaya atılması durumunda içi çözülmeyecek ve bir mühürlenme durumu da meydana gelmeyecektir. Ayrıca etin pişirilmesi öncesinde yoğurt, süt, soğan suyu gibi asitli maddeler ile marina edilmesi lezzetini artıracaktır. Biftek ve antrikot için ise özel bir işleme gerek duyulmamaktadır.

Kırmızı Et Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kırmızı et seçimi yapılırken etin hangi bölümü ne için kullanılır bilmek gerekiyor. Eğer mangal ya da döküm bir tava kullanılacak ise bonfile, antrikot ya da kontrfile adı verilen bölümler tercih edilmeli. Hayvanın hareketsiz kısımlarından alınan bu bölümler yumuşak ve lezzetlidir. Bonfile ise yumuşak ve yağsız et tercih edenler için özel bir bölgedir. Güveç yemeklerinde ise incik ya da dana kol kullanılmaktadır. Dondurucuya giren etler lezzetini kaybettiğinden dolayı donmuş olan etleri tercih etmemek gerekir.

Kırmızı et seçimi yapılırken dikkat edilecek konulardan bir tanesi de etin kokusu olacaktır. Etten rahatsız edici ve ağır bir koku gelmemeli, bu sebeple dinlenmiş etler tercih edilmelidir. Ette koku ile ilgili sorun yaşayan tüketiciler ise marine yöntemleri ile et kokusunu bastırarak güven içinde tüketebilirler. Avşar Çiftliği olarak %100 doğal kırmızı et ürünleri ile sofranızı şenlendiriyor ve güven içinde tüketeceğiniz et ve et mamullerine ulaşmanıza destek oluyoruz.

İyi Etin Rengi Nasıl Olur?


Kırmızı et seçimi oldukça hassas bir konu. Kaliteli eti anlamak için rengi üzerinden de değerlendirme yapabiliriz. Çünkü kırmızı etlerde de ton farkları görülebilmektedir. Hayvanın vücut yapısı bu renkler üzerinde belirleyici etkendir. Aslında tüketiciler et alırken genel olarak koyu bir kırmızı rengin etin bekletildiği anlamını algılarlar. Fakat koyu rengi olan et çok beklemiş anlamına gelmemektedir. Koyu renkte mor halkalar olmaması etin taze olduğu anlamına gelir.

Kırmızı et seçimi yapılırken dikkate alınan renk aslında hayvanın cinsine, yaş ve yetiştiği bölgeye göre farklılık göstermektedir. İnek eti soluk kırmızı renkte olurken boğa etlerinin renkleri çok koyudur. Koyun eti ise kiremit kırmızı rengindedir. Satın alınan etler farklı tonlarda da olsa kaliteli et üzerinde renkli halkalar bulunmayandır. Şayet etin üzerinde bariz bir şekilde bölge bölge koyu renk halkalara rastlanıyor ise dikkat etmekte fayda var.

Etin yüzeyinin kurumamış olması da belirli bir kriterdir. Çünkü uzmanlara göre kaliteli olan et diri bir görünüme sahiptir. Yüzeyi kurumamış olan etlerin yanı sıra üzerinde yumuşak bir doku olan etler de sağlıksız anlamına gelmektedir. Çiğneme sonrasında ağızda kalan et ve aynı zamanda etin parçalara ayrılmasında yaşanacak olan kolaylık da yine etin kalitesinin göstergesidir.

Et tadı ve kalitesi de et seçiminde doğrudan önemlidir. Şayet tencerenin kapağının açılması ile birlikte ağır bir ilaç kokusu alınırsa bu durumda etin tüketilmemesi gerekir. Etin dışarıda bekletilmesi de bakteri oluşumuna sebep olacağından dolayı tavsiye edilmemelidir. Parçalara ayrılarak tüketime uygun şekilde kullanmak en mantıklı olanıdır. Donmuş et tercihinde de et çözdürülüp daha sonra tekrar dondurucuya atılmamalıdır.


Alıntı

Raistlin bu mesaja tepki gösterdi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anlaşılır?, etin kalitesi, ve güvenilirliği nasıl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Müzik ve yayın kalitesi bakımından internet radyolarını nasıl değerlendiriyorsunuz? vioLeta Radyo Extra 1 28 Ağustos 2019 19:03
Obezite Nasıl Anlaşılır Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 30 Ekim 2012 11:42
Unun Kalitesi Nasıl Anlaşılır Liaaa Yemek Tarifleri 0 08 Şubat 2012 14:56
Sperm Kalitesi Nasıl Artar? Sevda Sağlık Köşesi 0 05 Ocak 2012 04:45
Fake Pr Nedir Nasıl Yapılır Nasıl Anlaşılır Golf Google 0 04 Eylül 2007 18:51