IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2011, 20:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (2)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Akvaryum Alırken Dikkat




Evet ilk önce akvaryum hobisine başlamayı düşündüğünüzden (veyahutta fiilen bu hobinin içinde olduğunuzdan) dolayı sizi kutlarım. Bu bölümde amacım size bu hobiye baslangıçta yardımcı olabilmek. Burada tavsiye edeceklerimin sadece tavsiye olduğunu unutmayın ve aynı amaca ulaşmanın pekçok yolu olduğunuda göz ardı etmeyin.

Ilk önce görevim sizi korkutmak! Kendinize sorun;
Gerçekten bir akvaryum kurmak istiyormusunuz?
Yoksa bu gene o geçici heveslerinizden birimi?
Ilk başlangıçta gereken alet edavatların hepsine para vermeye hazırmısınız?
Ilk bir iki balığınız öldüğünde hemen bu hobinin size göre olmadiğina karar verebilirmisiniz?
Akvaryumun içinde bakacağınız canlılara elinizden gelen en iyi bakımı ve sürekli ilgiyi vermeye hazırmısınız?

Aynı zamanda;
Evinizde yaşayan, canlı bir tablo kurmak istiyormusunuz?
Küçük büyük herkese doğa sevgisini aşılamak istiyormusunuz?
Akvaryumdaki canlıların gelişmesine, çevreleri ve birbirleriyle olan ilişkileri gözlemlemeye hazırmısınız?
Eğer uygun koşulları sağlarsanız, akvaryum canlılarının akvaryumlarınızda üremesine ve yavruların gelişmesini gözlemlemeye hazırmısınız?
Okuldan, işten, toplantıdan, imtehandan çıkıp akvaryumunuzun karsısına oturup stresinizi atmaya hazırmısınız?

Akvaryum hobisi kanimca apartman bloklarina tikili kalmis çogu insan icin ideal bir mesgaledir. Diger çogu apartmanlarda beslenen hayvanlarin (kedi, köpek, kus vs.) bakimindan daha kolay ve masrafi azdir. Belki ilk baslangiçta almaniz gereken alet edavat size pahali gibi gelebilir, ama ilk akvaryumun kurulmasindan sonra bir tek masraf balik yemi (bir kutu birsene civarinda kullanilir) vede aletlerin kullanacagi cuzzi miktarda elektiriktir. Veteriner masrafi yok, baliklar yürüyüse çikmak istemez, koltuklar kil tüy içinde kalmaz, akvaryumun karsisina oturunca bütün stresiniz uçup gider; daha ne istiyorsunuzki. Ciddi olmak gerekirse, gerçekten akvaryum hobisinin çekici taraflari çoktur ama bu daha çok bireysel zevke kalan bir olaydir.

Akvaryum hobisine baslamadan önce yapmaniz gereken ilk sey akvaryum hobisi hakkinda bilgi edinmeniz. "Yahu, biz bu yaziyi o yüzden okuyoruz kardes" diyorsaniz dogru yoldasiniz. Akvaryumlar hakkinda hiçbir bilgisi olmayan ve bu hobiye baliklama dalis yapanlarin çogu hayal kirikligina ugrayarak bu hobiden uzaklasabiliyor. Gerçi kisaca yeni basliyanlara yardimci olabilecek bilgileri buraya yaziyorum ama arzu ederseniz (ve bunu tesvik ederim) baska kaynaklardanda arastirmanizi yapin. Fazla bilginin zarari degil yarari olur.

Akvaryumunuzu alirken en önemli unsur takdir edersinizki akvaryumunuzun boyu ve seklidir. Akvaryumunuzu bir yatirim olarak düsünün, size seneler boyunca haz verecek evinizin bir parcasi haline gelecektir. Ilk akvaryumunuzu yerinizin ve butcenizin elverdigince büyük almanizi tavsiye ederim. Tahmin ettiginizin tersine büyük akvaryumlarin bakimi, kücük akvaryumlardan daha kolaydir. Ayrica dekoratif gibi gozuken altigen, sekizgen veya köseler için yapilmis ücgen akvaryumlardan sakinin. Bu tür akvaryumlar balik ve bitki beslemek acisindan hiç yararli degillerdir, ve bakimlari standart dikdortgen akvaryumlardan daha zordur.

Akvaryumdan baska ikinci onemli parca isiktir. Akvaryumun boyuna gore floresan lambali isiklandirma en uygun ve sik rastlanandir. Isigin onemi çoktur, isiksiz bir akvaryum tekerleksiz bir arabaya benzer. Isiksiz akvaryumlarda baliklarin renklerini goremezsiniz, bitkiler yasayamaz, hatta baliklar yemlerini bulmada bile zorluk ceker.

Akvaryum filtresi akvaryum suyunun kalitesini korumasi acisindan onemlidir. Piyasada pekcok marka ve cesit filtre bulunmaktadir. Akvaryumunuzun hacmine vede butcenize gore filtrenizin secimi size kalmis. Yanliz dikkat! En pahali filtre en iyi filtre demek degildir. Bakimi yapilan ucuz bir filtre, bakimi yapilmayan pahali filtreden daha çok ise yarar. Filtre bakimindan biraz sonra bahsedecegim.

Akvaryumlarimizda neredeyse binlerce tur balik barindirabiliriz, bunlardan bazilari soguk iklimlerden bazilari ise tropikal iklimlerden gelirler. Tropik iklim baliklari akvaryumlarinda isitici olmasini acil sekilde israr ederler. Öyleki eger akvaryumlarina isitici koymazsaniz protestoya baslar ve kisa zaman içinde soguktan ölerek size nasil rahatsiz olduklarini anlatmaya çalisirlar. Günümüzde akvaryum isiticilari termostatli yapilir ve akvaryumunuzu hangi isida tutmak istediginizi ayarladiktan sonra birtek yapmaniz gereken arada bir (akvaryumunuza koyacaginiz) termometreyi kontrol etmek olacaktir.

Akvaryumunuzu ne sekilde dekore edeceginiz size kalmis ama akvaryumcularda isteyebileceginiz herseyi bulmaniz mümkündür. Dere kumu, bitkiler vs.

Diyelimki yukaridaki alet edevati aldiniz. Biliyorsunuz, akvaryumunuzu önceden nereye yerlestireceginizi kararlastirmistiniz. Eve gelince "Yahu kiz Aysel, nereye koyayim bu akvaryumu?" durumu olmasin. Akvaryumunuzu kalorifer yanina, pencere önüne ve ceryanda kalabilecegi yerlere koymayin. Kalorifer yaninda akvaryum fazla isinir, pencere önünde fazla günes isigindan akvaryumda asiri yosun (algae) olusur, ceryanda kalan akvaryumlarda isitici fazla mesai yapmak zorunda kalir. Ayrica akvaryuma kum ve su girince çok agir olacagini unutmayin, o antika sehpahaniz akvaryumun agirligini çekmiyebilir. Akvaryumlarinizi ya çok saglam yapilmis mobilyalarin uzerine (sadece akvaryum küçük ise) yada akvaryumlar için yapilmis özel dolaplarin üzerine koymalisiniz.

Akvaryumunuzu yerine yerlestirdikten sonra akvaryumun içine çok az bir miktar su koyup içini gazete kagidi ile temizleyin. Akvaryum içi temizliginde hiçbir zaman deterjan gibi temizlik malzemeleri veya sicak su kullanilmaz. Bu arada akvaryumunuza koyacaginiz kumu yikamaniz gerekir. Kumu yikarken küçük bir miktari bir kova veya legene koyup akan musluk altinda karistirin, tasan su temiz ve berrak aktigi zaman kumu akvaryumunuza koyun. Genelde akvaryumun kumu arka planda daha yüksek ve öne dogru meyilli sekilde konur. Böylece akvaryumlarda biriken bitki parçaciklari ve diger pislikler akvaryumun önünde toplanir ve temizlemesi kolaylasir. Akvaryumun dibine bütün kumu yaydiktan sonra yavas yavas akvaryumun suyunu doldurmaya basliyabilirsiniz. Kumun üzerine bir küçük tabak koyup suyu onun üstüne dogru bosaltirsaniz, hizla akan suyun kumu saga sola dagitmasini önlemis olursunuz. Akvaryum üçte bir doldugunda bitkilerinizi dikmenizin zamani gelmistir. Bitkiler genelde arkaplana ve yanlara dikilerek, ortada baliklarin rahat rahat yüzebilecegi bos bir alan birakilir. Bu arada filtrenizi ve isiticinizida yerlestirin, böylece eger arzu ediyorsaniz isiticinizi ve filtrenizi önüne dikeceginiz bitkilerin arkasina sakliyabilirsiniz ve böylece akvaryumunuz daha dogal bir görünüm kazanacaktir. Bitkileri yerlestirdikten sonra su seviyesini arttirabilirsiniz. Su tamamen dolduktan sonra isiticinizi ve filtrenizi çalistirin. Ilk baslarda su hafif bulanik gibi olabilir, endiselenmeyin. Sifirdan kurulan yeni akvaryumlar için tavsiyem, bir hafta kadar akvaryumun içine hiç balik koymamaniz. Bu sürede isiticinizin akvaryumu istenen isida tuttugu gözden gecirilir, sudaki bütün klor uçup gider. Böylece akvaryum klor temizleyici, su bu gibi sivi kimyasal maddeleri akvaryumunuza koymaniz gerekmez.

Akvaryum kurulduktan sonra sabirsizliga kapilmayin. Bir hafta sonra bir iki balik sonralarida yavas yavas üç dört gün ara ile diger istediginiz baliklari alin, boylece filtreniz yavas yavas artan görevini tam anlamiyla yapabilir. Baliklari akvaryumcudan getirdiginizde torbayi akvaryumunuzun içinde yüzdürün. Torbanin içindeki su isisi ile akvaryumun isisinin ayni oldugunda balik transferi islemine baslayabilirsiniz. Küçük bir su bardagi ile akvaryumdan torbanin içine bir bardak su ekleyin. Birkaç dakika sonra bir bardak su daha, ve bunu torbadaki su miktari bayagi artana kadar devam edin. Torba fazla doluyor gibi oldugunda torbadaki suyun yarisini musluktan asagi dökün. HIÇBIR ZAMAN TORBADAKI SUYU AKVARYUMUNUZA DÖKMEYIN! Böylece akvaryumcunun suyunda bulunabilecek hastaliklar akvaryumunuza giremez. Özellikle bu hobiye yeni basliyanlar akvaryumculardaki hasta baliklari farkedemiyeceginden bu çok daha önemli bir tedbirdir. Torbadaki suyun akvaryumunuzdaki ile ayni gibi olduguna kanaat getirdiginizde, baliklari kepçe ile yakalayip akvaryumunuza salin.

Iste bu kadar! Artik akvaryumunuzun karsisina koltuk çekerek baliklarinizi seyredebilirsiniz.

Akvaryum Bakımı;


Akvaryumunuzdaki baliklari dogal olarak hergun beslemeniz gerekecek. Heryerdede duyup okuyacaginiz gibi, buradada tekrar etmekte fayda görüyorum; beslerken baliklarinizin bes dakikada bitirebilecegi miktarda yemleyin. Fazlasi yenmeyerek suyun kirlenmesine yol açabilir. Hatta ben bir adim öne giderek o bes dakikayi bir dakika olarak degistirmek istiyorum. Az miktarda sik sik beslenen baliklar, bir ögün çok fazla beslenen baliklardan daha saglikli olurlar. Beslerken dikkat etmeniz gereken butun baliklarin yemi yiyip yemedigi olmalidir. Çekingen baliklar yem yemede diger girgin baliklardan etkilenerek aç kalabilirler. Eger boyle birsey farkederseniz, bu olayin onune gecmeniz gerekir. Tabii durumun akvaryumdan akvaryuma farkli olacagini takdir edersiniz, ama mesela ayni anda akvaryumun iki ayri ucundan yemleme bu olayin çözümü olabilir.

Isigi günde kaç saat açik tutmak istediginiz size kalmis. Ancak eger akvaryumunuzu bitkilendirdiyseniz hergün düzenli olarak isigin belli saatlerde açik kalmasi gerekir. Tam olarak günde kaç saat isigin açik kalmasi gerektigi konusunda bir yorum getirmek istemiyorum nitekim ayni baliklar gibi çesitli bitkilerinde degisik gereksinimleri vardir.

Akvaryum bakiminin belkide en önemli kismi, aralikli su degisimi yapmaktir. Herkes kendi keyfine ve deneyimine dayanarak ortaya çesitli yüzdeler atiyor. Bende herkesten geri kalirmiyim hiç! Sahsen haftada yüzde 10 su degisimini tavsiye ederim. Eger her hafta su degistirmek istemiyorsaniz, her iki haftada bir yüzde 20 su degisimi, üç haftada bir yüzde 35 uygundur. Yüzde 10 gibi az miktarda su degistirdiginizde akvaryuma eklediginiz suyu direk olarak musluktan koyabilirsiniz. Birtek dikkat etmeniz gereken suyu akvaryuma eklerken direk olarak yeni suyu akvaryumdaki baliklarin üzerine dökmemeniz. Yüzde 20 ve üzeri su degisimi yapiyorsaniz, hiç degilse ekliyeceginiz suyun yarisinin iki gün dinlenmis olmasi gerekir. Yani suyu bir kovanin içinde iki gün bekletin, böylece sudaki klor uçup gider.

Filtre bakimida akvaryumunuzun sagligi açisindan önemlidir. Genelde her iki üç su degisiminde bir filtrenin içindeki malzemenin temizlenmesinde yarar vardir. Filtrenin içindeki sünger, yün, plastik ve seramik parçalarini akvaryumunuzdan çikardiginiz su ile çalkalayin. Piril piril olmasina gerek yok, zaten amaciniz fazla birikmis pislikleri buradan temizlemek ama ayni zamanda suyun temizligini yapan iyi bakterileri zedelememek. Iste bu nedenle hiçbir zaman filtrelerinizi musluk altinda temizlemeyin, öyle yaptiginiz halde filtreniz bir iki hafta iyi bakteriler filtrenin içine yerlesene kadar akvaryum suyunu temizleyemez.

Arada bir çürümüs bitki yapraklari görürseniz bunlari makas ile keserek akvaryumdan çikarin. Bu ayni zamanda ölen baliklar içinde geçerli. Eger bir baliginiz olurse görür görmez akvaryumunuzdan çikarin, böylece suyun kirlenmesini önlemis olursunuz.

Balık Seçimi:

Akvaryumcularda yüzlerce çesit baliklar olmasina ragmen yeni basliyanlar için burada birkaç cins tavsiye edecegim. Diyelim akvaryumunuzu kurdunuz ve bir hafta kadar akvaryumun dinlenmesi için bekliyorsunuz, bu zaman istediginiz baliklar hakkinda arastirma yapip, istediginiz baliklarin bir listesini yapmaniz için ideal bir süredir. Bu listeyi diger akvaryumu olan arkadaslarinizin ve bunun gibi yazilardaki tavsiyelere göre yaparsaniz, hayal kirikligina ugramazsiniz.

Yeni basliyanlar için en uygun balik guruplari Cyprinidler (Danio, Rasbora, Barb cesitleri), çöpçü baliklari ve canli doguranlardir. Butun cyprinidlerin ve çöpçülerin sürü baliklari olduklarini göz önüne almanizda yarar var. Hem bu baliklar 6 civari sürüler halinde daha rahat ve dogal hareket edecek hemde akvaryumunuz daha güzel görünecektir. Bu sahsi görüsüm bence dört bes cinsin küçük sürülerinin bulundugu bir akvaryum, ikiser taneden 10, 15 cinsin bulundugu bir akvaryumdan çok daha güzel ve ilginç gözükür, ve baliklar daha rahat ve saglikli olur.

Örnek vermek gerekirse tipik Cyprinidlerin arasinda Zebra Danio (Brachydanio rerio), Inci Danio (Brachydanio albolineatus), Leopar Danio (Brachydanio frankei), çesitli Rasboralar (Rasbora heteromorpha, Rasbora trilineata), Tetrazon (Capoeta veya Barbus tetrazona) (fakat dikkat bu balik en az 8 taneli sürüler halinde alinmalidir, aksi takdirde diger baliklari rahatsiz eder) ve diger Puntius, Barbus ve Copoeta çesitleri.

Çöpçüler (Corydoras cinsleri) ilk akvaryum için dayanikli baliklardir.

Diger iki guruptan sonra tavsiye edebilecegim baliklar canli doguranlar diye adlandirdigimiz türlerdir. Bu baliklara 'Canli Doguranlar' denilmesinin nedeni, diger bütün baliklarin aksine yumurtalarinin anne karninda döllenmesi ve yavrularin yumurtadan annenin karninin içinde çikmasidir. Genelde bu baliklarin herkes tarafindan yeni basliyanlar için ideal olduklari soylense bile (buna bende dahilim) bazi problemler olabilir. Canli doguranlar ucuz, çok renkli olduklarindan genelde ilk basliyanlara en çok satilan baliklardandir, fakat seneler boyu süren yogun üretim sonucu malesef günümüzde canli doguranlar eskiden oldugu gibi çok dayanikli ve uzun ömürlü degillerdir. Yinede Lepistes (Poecilia reticulata) ve Plati (Xiphophorus maculatus ve Xiphophorus variatus) iyi ilk seçimdir. Kiliçkuyruk (Xiphophorus helleri) genelde erkekler arasi kavgalardan dolayi ya tek erkek yada üçten fazla erkek olarak akvaryumda beslenmelidir. Sahsen Moli'leri (Poecilia sphenops) biraz hassas buluyor ve yeni baslayanlarin bu cinsten almadan önce en az 6 ay tecrübeniz olmasinda yarar görüyorum.

Genel Bilgiler
Her şeyden evvel, cam kesimi ve akvaryum yapımı, profesyonellere bırakılması gereken bir iştir, ustalık ve tecrübe ister. Ufak ölçüm ve yapıştırma hataları felaketlere yol açar, bu yüzden az bir ekonomi sağlamak için alınan riske kesinlikle değmez. Bütün sistemleriyle birlikte hesaplandığında, bir akvaryum sisteminin maliyetinde akvaryumun kendisinin maliyeti o kadar yüksek tutmayacağı için, burada sağlanacak maliyet düşüşü de tüm sistem hesaplandığında yüksek olmayacaktır.
Akvaryum, tercihan, direkt güneş ışığı almayan, çok hareket ve gürültü olmayan bir yerde kurulmalıdır. Kurulabilecek en büyük akvaryum tercih edilmelidir. Sanıldığının aksine büyük akvaryumların bakımları, küçüklere göre daha azdır.
Akvaryum ( ve içindeki su, kayalar, vs. ) ciddi ağırlıktadır, bu yüzden akvaryumu taşıyacak mobilyanında bu cins bir ağırlığı rahatça taşıyabilecek nitelikte olması gerekir.

Örnek Akvaryum Ağırlığının Hesaplanması :

Akvaryum sisteminin ağırlığı : akvaryum camı, su, kum, çakıl, kayalar, akvaryum kabineti ve filtrasyon sisteminin ağırlığı ' nın toplamıdır.
Akvaryum sisteminin tabana uyguladığı basınç : Akvaryum sisteminin ağırlığı / kabinet ayaklarının taban alanı ' dır.
Ağırlığı 500 kg ' ı aşan akvaryum sistemlerinin odanın köşelerinde kurulu olması önerilir, çünkü tabanın en sağlam olduğu bölgeler köşelerdir.

Güçlendirici Kayıtlar

Akvaryumun ön ve arka camında, boydan boya, akvaryum büyüklüğüne bağlı olarak 3 - 5 cm kalınlığında kayıtlar KESİNLİKLE gereklidir. Enine konulacak kayıtlar da faydalıdır, ancak üst kayıtlar birbirlerine değmemelidir.
Her 60 cm genişlikte bir akvaryumun arka camı ile ön camını üstten birleştiren ara bağlantılar gereklidir. Bağlantının genişliği en az 8 cm civarında olmalıdır, çok geniş olurlarsa, akvaryumda çalışmalarınız sırasında engeleyici olurlar, çok dar olurlarsa yeterince kuvvetli olmazlar.
Akvaryum camının kenarını rodajlamak, hem estetik olarak daha güzel bir görünüm sağlar, hem de camın kenarında kesim sırasında oluşan mikroskopik çatlakları ortadan kaldırarark, bunların ileride büyüyerek camın kırılmasını önler.
Aşağıdaki cam kalınlık tablosunda genişlik ve yükseklik cm, cam kalınlıkları da mm cinsinden verilmiştir. Buradaki değerler biraz güvenliği artırılmış değerlerdir, ama ülkemiz şartlarında gerekldir ( deprem tehlikesi ). Burada değerler riskleri mümlkün olabildiği kadar azaltmak için bir parça normalden yükseltilmiştir.
Tabanda kullanılacak cam kalınlığının, yan yüzeylerde kullanılan cam kalınlığından bir adım daha kalın olması önerilir ( mesela yan yüzeyler 12 mm, taban 15 mm veya yan yüzeyler 8 mm, taban 10 mm ).

DIKKAT!
Su ile elektirigin ne kadar tehlikeli bir kombinasyon oldugunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden lütfen akvaryumunuzun içine elinizi sokmaniz gerektiginde, bütün akvaryumun içindeki elektirikli aletlerin (isitici, filtre gibi) fisini çekiniz.

Bu kisa yazimi noktalarken hepinize saglikli akvaryumlar, ve akvaryum hobisi ile beraber mutlu yillar diliyorum

__________________
Necip Fazıl çok fazla sigara içermiş. Bir gün bir öğrencisi ona gelir ve der ki; -Hocam bugün bir rüya gördüm bütün bitkiler Allah'a secde ediyordu, bir tek tütün etmiyordu...
Üstad cevabı yapıştırır: -Getirin o kafiri yakalım..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
akvaryum, alırken, alä±rken, dikkat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İkinci el araç alırken dikkat! Lucifer Haber Arşivi 0 27 Ocak 2010 20:07
İç Çamaşır Alırken Dikkat ! dreamy Sağlık Köşesi 0 14 Haziran 2009 14:36
Hamilelikte vitamin alırken dikkat! Süslü Aile Evlilik ve Çocuklar 1 13 Mart 2009 18:45
2.El Oto Alırken Nelere Dikkat Etmeli Kralice Otomobil Haberleri 0 29 Haziran 2008 16:26
Kedi alırken dikkat VaLerKa Sağlık Köşesi 0 05 Aralık 2007 23:25