IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Temmuz 2012, 00:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Barf Diyeti ve Köpek Beslenmesinde Önemi.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Barf Diyeti ve Köpek Beslenmesinde Önemi

Türkçesi Kemik ve çiğ Yemek olan BARF dünyada kabul görmüş, uygulayanı ve destekçisi çok fazla olan bir beslenme çeşididir. Mantığı köpeklerin atası olan kurtların yaşam ve beslenme biçiminden gelmektedir. Tüm dünyada moda olan doğaya dönüşün sonucu olarak çıkmıstır. Hepimizin bildiği gibi kurtlar avlanarak beslenir. Köpeklerin de atası olduklarından köpeklere BARF'ta herşey çiğ olarak verilir.


Bu beslenmenin temelinde çiğ kemikli et bulunur. Kurtların avlarını yemesi gibi, köpeklere ana yemek olarak kemikli çiğ tavuk ve kuzu verilebilir. Türkiye'deki uygulayacıların %90'ı kasaplarda tavuğun "çorbalık" diye ayrılmış olan bölümlerini kullanır. Çorbalık tavukta kemik, et ve az miktarda sakatat bulunuyor. Bunun bir köpeğin günlük vitamin ve beslenme ihtiyaçlarını karşıladığı düşünülüyor. Kemikli et genelde sabah öğününde kullanılıyor. Akşamları da sebze + lop et karışımı kullanılıyor. Sebzeler de çiğ olarak belnder'dan gecirilip, içine lop et (tavuk, dana kiyma, haftada 1-2 kere ciger) eklenerek aksam öğünü olusturuluyor. Kurtlar avlarını avladıklarında, avının midesindeki sindirilmiş sebzeleri midesinden çıkartıp yerler. Akşam öğünü de bu mantıkla köpeklere uyarlanıyor. Akam öğününe yoğurt, lor peyniri de eklenebilir.


BARF'a geçmek ve uygulamak isteyenler için aşağıda kısa bir uygulama programı bulabilirsiniz.


Köpeğinizin günlük toplam besin ihtiyaci, ideal vucut ağırlığının %2-5'i oranındadır. Zayiflaması istenen köpeklerde bu oran % 2'ye düşürülür, enerjik köpeklerde % 5'e kadar çıkarılabilir. Bir yasina kadar "puppy" kabul edilen köpekler, vucut ağırlıklarının % 10'u kadar bir oranda günlük besin alabilirler. BARF sisteminde, aynen doğada olduğu gibi, tüm oranlar göz kararıdır. Köpeğinizi sık sık gözlemlemelisiniz ve gıda oranlarını ayarlamalısınız. Ideal kiloda olan bir köpeğin, vucudunun yan kısımlarını sıvazladiginizda, elinizle kaburga kemiklerini hissedebiliyor olmanız gerekmektedir.


Genel bir ortalama olarak, köpeğinizin uzun vadede alması gereken besinlerin oranlari şöyledir :


% 50 RMB (Raw Meaty Bones) - çiğ etli kemikler ( koyun kemikleri )

% 20 Lop et (çiğ dana, koyun, balık, tavuk, hindi eti)
% 5-10 sakadat (çiğ ciğer, kalp, taşlik- tavuk, hindi, koyun, dana)
% 20-25 çiğ sebze + meyve + yumurta + yoğurt + süt + peynir
Patlican, soğan, pırasa, domates yasak sebzelerdir.
Ispanak ve havuc az miktarda olabilir.. Ispanak vücuttaki demiri azalttığı için, havuçta da seker oldugu icin haftada 1-2 seferden fazla vermiyoruz.
Diğer tüm sebzeler serbest.

Örnegin 30 kilo bir köpek için günlük yemek miktarı 900 gr gibi olmalıdır. (kilonun %3'ü)


Gunluk alinacak protein miktari bu gramin %75'i gibi, %25'i sebze-meyveden oluşmalidir. Yani 900 gr'ın 675 gr'ı protein, 225 gr'ı ise sebze, meyve vs. olmalidir.


Sayet köpeğin kilo verme ihtiyaci varsa, günlük alacagi besin miktarı IDEAL kilosunun %2'si olmalidir.


675 gr'ın 500 gr'ı sabahki kemiklik ette kullanilabilir. Aksam ise 250 sebze + meyve + yoğurt / 150 gr da lop et seklinde kullanmak mmkün. Bu lop et balık, dana veya kuzu kıyma, dana eti, sakatat vs olabilir. Çok nadir sebzenin içine yumurta katılabilir. Bizde alerji, egzama vs yapmıyor ama çoğu köpekte egzama yapma riski yuksek. Haftada bir sebzeye yine yogurt, lor peyniri katilabilir. Bunlar katildiginda lop et vermemeyi tercih ediyoruz ki fazla protein olmasin. 1 haftalik hazırlanmıs sebzeye 1 kaşık pekmez, 1 kaşık da elma sirkesi katılabilir. Her ikiside cok yararlı.


ILK HAFTA


BARF'ta her türlü yeniliğe yavas yavas başlıyoruz. İlk 1 hafta sabah akşam kemikli tavuk/et veriyoruz. Sebze ve diger yiyecekleri hic karistirmiyoruz. Bu sureçte vücut kemikli ete ve kuru mamasızlıga alışıyor.


1. haftadan sonra akşam sebze karışımlarına başlayabiliriz ama sebzeleri de azar azar köpeğimize alıştırıyoruz. Yani aynı anda 5 çesit sebzeyi ilk seferde vermiyoruz. Ufak karisimlarla ağır ağır severek alışmalarını sağlıyoruz.


Köpeğimize rutin olarak üç ayda bir verdiğimiz iç-parazit haplarını, tedbir olarak 2 ayda bir uygulamamız, veterinerler tarafından önerilmektedir.


Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
barf, beslenmesinde, diyeti, köpek, ve, Önemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karatay Diyeti Hikâye Tavsiyem Evren Diyeti N999 Haber Arşivi 0 06 Nisan 2012 11:22
Evde köpek beslemek namaza mani olur mu? İçinde köpek olan eve melek neden girmez? YaRGuCi İslamiyet 0 19 Aralık 2011 19:12
Çocuğun manevi Beslenmesinde Babanın Terbiye Sorumluluğu Kalemzede İslamiyet 0 25 Temmuz 2011 11:56
Ne önemi var ???? Candy Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 14 Eylül 2010 17:57