IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Mayıs 2023, 13:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kayropraktik (Chiropractic) Nedir? Ne Icin Uygulanir?




Eklem ve kaslarinda sorun yasayanlarin mercek altina aldigi Kayropraktik, agri tedavisinde etkili bir teknik olarak anilmaktadir. Tamamlayici tedavi sekillerinden biri olan bu terapi, eklem, kas ve kemiklerdeki fonksiyonel bozukluk ve agrinin tedavi edilmesine odaklanir.
Temel mantik olarak yogunluklu olarak elle yapiliyor olmasi da dikkatleri uzerine toplayan en onemli ozelligidir. Nitekim dunya capinda kabul goren bir tedavi olmasinin altinda yatan neden de tam olarak budur. Ilac, igne, kimyasal uygulamalar kullanilmadan agrilarinizi hafifletilmesi kulaga ne kadar hos geliyor oyle degil mi?
Peki, kayropraktik hakkinda siz ne kadar bilgi sahibisiniz? Eger uzun masa basi mesailerinin geri donusu size agri seklindeyse bu yazimiza goz atmadan care arayisiniza girmemenizi oneriyoruz.


Kayropraktik Nedir?
Ameliyatsiz, ignesiz ve ilacsiz bir tedavi teknigi olan kayropraktik, ilk olarak alternatif tip savunucularindan biri olan doktor Daniel David Palmer tarafindan cikarilmistir. Basit olarak tanimlamak gerekirse elle agriya neden olan bolgeye masaj seklinde uygulanir. Ancak gerekirse daha etkili masaj icin basit araclarla birlikte de yapilabilmektedir.
Basta Amerika da taninmaya baslayan bu uygulama, zamanla tum dunyaya yayildi. Elbette dunya capinda bilinir olmasinin altinda sagladigi yararlar vardir. Bu tedavi de omurga ve sinir sistemi arasindaki iliskiye odaklanilmaktadir. Elle agriya neden olan omurga sorunlarina mudahale edilir. Bu sayede vucudun kendi kendini iyilestirme mekanizmasinin harekete gecirildigi inanilmaktadir. Boylelikle agri ve sIkayetlerinizde iyilesmeler olur.
Tedavi esnasinda eklemlere, elle uygulanan bazi manipulasyonlar ile baski uygulanir. Omurgadaki sorunlu eklemler, olmasi gereken haline getirilir ve agrinin dinmesine yardimci olur. Bu terapinin egitimini alan uzmanlar tarafindan uygulandiginda agri sorunlarina cozum oldugu bilinmektedir. Bunun yaninda bu terapi, ilac ve cerrahi teknikler kullanmamasi ile pek cok kisi icin uygundur. Ozellikle terapi sonrasinda ilac kaynakli riskler olusmamasi ve basarili vakalar ise teknik uzerindeki meraki gun gectikce artirmaktadir.

Kayropraktik (Chiropractic) Nedir? Ne icin Uygulanir?
Kayropraktik Ne Ise Yarar?
Manuel olarak uygulanan kayropraktik alini Yunanca “chiro” ve “practic” kelimelerinin birlesiminden alan bir tamamlayici tip tedavi yontemidir. Ulkemizde Saglik Bakanligi tarafindan verilen yeterlilik belgesi olan tip doktorlari tarafindan uygulanir. Dogru ve yerinde yapildiginda bel ve boyun agrilari gibi yasam kalitesini dusuren sIkayetlerde iyilesmeye destek verir.
Manuel yani elle yapilanlar arasinda en akademik ve bilimsel olan bu tedavi sekli, sinir sistemini duzenleme amaciyla omurga, kas ve kemiklere mudahale edilmesidir. Omurga da oldugu dusunulen oynamalarin ortadan kaldirilmasini saglar. Boylelikle bundan kaynakli gelisen agrilarin dindirilmesine yardimci olur.
Manuel yapilan bu tamamlayici tip tedavisi, omurga da olusan kaymalarin yerine getirmesini saglar. Boylelikle omurga hastaliklarini ameliyata gerek kalacak duzeye gelmeden iyilestirebilir. Kisaca, omurganin yapi mekanigi bozuldugu zaman ortaya cikan fizyolojik belirtileri tedavi etmeye odaklanmaktadir. Ancak bozukluk ameliyat gerektirecek duzeye gelmis ise kayropraktik yeterli gelmez. Uzmani tarafindan dogru cerrahi mudahalenin yapilmasi sarttir.

Kayropraktik Hangi Hastalik icin Uygulanir?
Kendine has uygulama alanlari ve teknikleri bulunan kayropraktik, bu ozelligi ile rehabilitasyon ve fizik tedaviden ayrilmaktadir. Detayli fiziki muayene ardindan sorun belirlendikten sonra cozumune yonelik teknik ve mudahale alani secilir. Genelde tedavi sirasinda hastalarin agri ve aci duymamasi bu tedaviye olan yonelimi artiran bir kosuldur.
Ozellikle bel ve boyun agrilarinin tedavinde uygulanan kayropraktik terapisinin fayda sagladigi hastaliklari su sekilde siralayabiliriz;
• Hamilelikte pelvik kaslarinin doguma hazirlanmasi,
• Reflu, kolik agri ve kabizlik gibi sindirim sorunlarinin tedavisi,
• Eklem agrilari,
• Kalca ve uyluk agrilari,
• Bel agrilari,
• Boyun ve ense kaynakli agrilar,
• Migren ve bas agrilari,
• Spor yaralanmalari kaynakli agrilar,
• Fibromyalji,
• Myofasiyal agri sendromlari,
• Strese bagli gorulen yaygin kas agrilari,
• Stres kaynakli gorulen kas agrilari,
• Durus bozukluklarindan kaynakli gorulen sirt, boyun ve bel agrilari,
• Bel ve boyun fitiklari
Uzmani tarafindan uygulandiginda iskelet sistemi agrilarina yardimci olan kayropraktik, ayni zamanda yan etkileri bulunmayan bir tedavi seklidir. Ancak uzmani tarafindan uygulanmazsa her tedavi yonteminde oldugu gibi ciddi komplikasyonlar dogurabilmektedir. Bu yuzden isinin uzmani ve Saglik Bakanligi tarafindan yetki verilen kurumlardan hizmet alinmasi onerilmektedir.

Kayropraktik (Chiropractic) Nedir? Ne icin Uygulanir?
Kayropraktik Fitiga Iyi Gelir mi?
Kayropatik tedavisi yukarida da bahsettigimiz gibi iskelet kaynakli kas, kemik ve eklem agrilarinda yarar sagladigi dusunulen bir tedavi seklidir. Agriya neden olan yapisal bozukluklarin duzeltilmesi ve neticesinde semptomlarin iyilesmesine odaklanir. Ozellikle bel ve boyun fitiklarinin tedavisinde Dunya Saglik Orgutu tarafindan kabul edilen bir manuel tedavidir. Ve Amerika Tabipler Birligi tarafindan fitiklarin tedavisinde ilk secenek olarak onerilmektedir.
Her ilac ve tedavi seklinin kendine has riskleri vardir. Ve bilindigi gibi alinan ilaclar, hasta olan alandaki sIkayetleri azaltir. Ayni zamanda bobrek ve karaciger gibi organlara zarar verir. Bu konudaki bilincin artmasi ile birlikte son donemlerde ilacsiz ve ameliyatsiz tedavilere olan yonelimlerde artmistir. Iste kayropatik omurganizdaki duzeltilebilir dizilim sorunlarini manuel olarak duzeltmeye odaklanan bir teknik olarak ilgi odagi olmustur diyebiliriz.
Kayropraktik gunumuzde 100’den fazla ulkede uygulanmaktadir. Vucudumuzun kendi kendini iyilestirme mekanizmasina etki ederek yarar saglayan bu tedavi yontemi, fizik ve rehabilitasyon uygulamalariyla ayni anda uygulanabilmektedir. Sahsen boyun fitigimdan kaynakli sIkayetlerim icin fizik tedavime destek amacli bu terapiyi aldim ve yararini da gordum.
Ozet olarak Kayropraktik dunya capinda en fazla ragbet goren manuel tamamlayici tip uygulamalari arasinda gelir. Bu kadar ragbet gormesinin altinda yatan da sagladigi faydalardir. Cogu uzman bu faydalar uzerinde de durmak gerek diye dusunmektedir. Cunku dusunseniz ya; bel fitigindan tekrar tekrar ameliyat geciren ve yine de agrilari dinmeyen birini. Tirim tirim derdine cozum olacak tedavi yontemleri arar. Iste kayropraktik ilacsiz, kimyasal uygulamayan ve ameliyatsiz bir yontem olarak uzerinde dusunulmeye deger bir tedavi seklidir diye denilebilir.

ALİNTİ ~

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Manuel Terapi Nedir? Kimlere Uygulanir? Sarya EylulFM Paylaşım 2 22 Mayıs 2023 16:24
Doxium nedir? Ne için kullanılır? Sarya Sağlık Köşesi 0 05 Ocak 2023 14:47
Erkek için evlilik nedir? YaRen Ah Erkekler 6 16 Haziran 2019 18:57