IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sarya

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Aralık 2021, 22:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kaplıca Tarihçesi




Yer altı sıcak maden sularının (kaplıcaların) temizlik amacından ziyade sağlık ve tedavi amacıyla kullanımının Milattan önceki dönemlerde, Afrika da, Mısır ve Madagaskar da geliştiği Tevrat’tan öğrenilmektedir. Germen ve Keltlerin kullandıkları kaplıcalara ait eserler. St. Moritz’de MÖ 2000 yıllarına ait kalıntılarla belgelenmiştir. Etrüsklerin kaplıca tedavisindeki uygulamaları sürecinde Yunanlılar bu alanda ilk bilimsel adımı attılar. Yunan bilgini Heredot (MÖ 485-425) 9 bölümlük eserinde Kaplıca Tedavisinin Ana İlkelerini belirlemiştir. Modern Tıbbın kurucusu İstanköylü Yunan Hekimi Hippokrates (MÖ 460- 375) “De Natura Hominis” adlı yapıtında doğal kaynaklarla tedavinin esasını ekolojik yaklaşımlarla açıklayan ilk tıp bilginidir.

Romalılar kaplıcalara çok önem vermişler egemenlik alanları içindeki tüm kaplıca kaynaklarını değerlendirerek buralarda halkın yararlanabileceği hamamlar açmışlardı. Askerlerinin savaş sonrası hastalıklarını (yaralarını ve ağrılarını) kaplıcalarda tedavi etmeleri ile Kaplıca tedavisine verimli bir anlam kazandıran Romalılar, sıcak yer altı sularını spor amacıyla da değerlendirdiler, konuya mimari yönden oldukça büyük bilimsel katkılarda bulundular. Pompei kenti plan ve tesisat gibi, Anadolu da günümüz önemli kaplıcalarındaki hala mevcut kalıntıları Roma yapıtlarının bu alanda kat etmiş olduğu mesafenin belgeleridir. Kaplıcalara verilen önemin Roma da olduğu gibi Bizans’ta da devam ettiği bilinmektedir. Romalılar gibi Bizans İmparatorları da Anadolu’nun bir çok yerleşim merkezine hamamlar inşa ettirmişlerdir.

Osmanlı Türkleri de şifalı sulara Romalılar ve Selçuklular gibi büyük önem vermişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama devriyle kaplıcalara verilen önemde kaybolmuştur. Kaplıcaların Osmanlı'nın son dönemlerdeki ihmali, Cumhuriyet devrinde Atatürk’ün kaplıcaların modern hale getirilmesi için verdiği emre kadar devam etti. Anadolu’daki Roma ve Bizanslılardan kalma kaplıca eserlerine yepyeni bir ruh ve anlam kazandıran Türkler, ”Türk Hamamı” tipinden gelen temizlik amaçlı “Kurnalı Yıkanma Yerleri” ve yanında tedavi amaçlı kaplıcanın büyük havuz tekniğini Avrupa’ya kadar yaymıştır. Bu gün dünyadaki tüm termal turizm tesislerinde yer alan “Türk Hamamları” bu kültürün eseridir.

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kaplıca tarihçesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kaplıca tedavisi nedir ? PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 13 Ocak 2015 23:10
Kahramanmaraş Kaplıca ve İçmeleri efLatun Akdeniz Bölgesi 0 20 Aralık 2011 21:25
Çorum Kaplıca ve Yaylaları Ecrin Karadeniz Bölgesi 0 13 Aralık 2011 15:33
Niğde Kaplıca Ve İçmeceler Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 30 Ağustos 2011 00:09
Çavundur Kaplıca - Çankırı YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 14 Mart 2010 22:46