IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Şubat 2011, 09:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Liberal Felsefenin Öncüleri





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


John Locke

Bir avukatın oğlu olan John Locke 1632 yılında Bristol yakınındaki Wrington'da doğdu. Oxford'da Westminster Okulu ve Christ Kilisesi'nde eğitim gördü. 1659 yılında Oxford Üniversitesi'nden kendisine burs verildi. Tıp bilimi üzerine çalışırken bir yandan da Yunanca ve konuşma sanatı üzerine dersler verdi. Bu arada Robert Boyle ile tanıştı ve Royal Society'nin üyesi oldu.

John Locke'un Lord Ashley ile olan birlikteliği 1666 yılında Lord Ashley'in oğluna öğretmenlik yapması ile başladı. 1660'lı yılların sonları ile 1670'li yılların başlarında bir takım resmi görevlerde bulundu. Ancak 1678 yılında Lord Ashley ile II. Charles'in anlaşamamaları üzerine Fransa'ya gitti. Beş yıl sonra Ingiltere'ye geri döndüğünde Lord Ashley ile olan politik birlikteliğine yeniden başladı. Birinci Earl of Shaftesbury'nin siyasî gücünü kaybetmesinden sonra ve Whig Partisi'nin II. Charles'in kardeşi York Dükü'nü tahta geçirememesi üzerine 1683 yılında Hollanda'ya gitmek zorunda kaldı.

Bu arada kendisine verilen Oxford bursu da geri alındı. Locke, Hollanda'da dini özgürlük açısından iyi bir ortam buldu ve kendisi ile din konusunda aynı görüşleri paylaşan insanlarla birlikte oldu. Locke'un Ingiltere'deki çalışmaları, Shaftesbury ile olan görüşmeleri ve Hollanda'daki deneyimleri 1688 yılındaki "Glorious Devrimi"ni takiben Şubat 1689'da Ingiltere'ye geri dönmesinden sonra yayınladığı eserlerine yansıdı.

Locke'un dini höşgörü ve düşünce özgürlüğü konusundaki görüşleri ilk olarak 1689 yılında Latince olarak yayınlandı ve aynı yıl içerisinde Ingilizce'ye tercüme edildi. Locke'un "Two Treatises on Civil Government" adlı eseri 1690 yılında yayınlandı. Felsefi ve ahlakî düşünceleri de aynı yıl içerisinde "Essay Concerning Human Understanding" başlığı altında yayınlandı. Locke'un çalışmaları William ve Mary Hükümeti döneminde takdir gördü.

Bu dönemde "Commissioner of Appeals" olarak atandı. Daha sonra "Board of Trade and Plantations"üyesi oldu.


Başlıca Eserleri:
An Essay Concerning Human Understanding (P.H. Nidditch ed.), Oxford: Clarendon Press, 1987.
Of Civil Government: Two Treatises, London & Toronto, J.M. Dent & sons, ltd: New York, E. P. Dutton & Co, 1924.
Some Thoughts Concerning Education, Oxford: Clarendon Press: New York: Oxford University Press, 1989.
Political Writings, New York: Mentor, 1983.
The Second Treatise of Government, New York, Liberal Arts Press, 1952.
A Letter Concerning Toleration in Focus (J. Horton ve S. Mendus ed.), London: New York:Routledge, 1991.
The Second Treatise of Civil Government and A Letter Concerning Toleration, Oxford, B. Blackwell, 1946.
Of The Conduct of The Understanding, New York: Teachers College Press, 1966.
Two Treatises of Civil Government, Dent London: New York, Dutton , 1924.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Adam Smith

Adam Smith 1823'de Kirkcaldy'de doğdu. 1737 ve 1740 yılları arasında Glasgow Üniversitesi'nde Francis Hutcheson'ın öğrencisi olarak eğitim gördü. 1746 yılına kadar Oxford yakınlarındaki Balliol'da yaşadı ve daha sonra Kirkcaldy'de iki yıl kaldı. 1748 ve 1751 yılları arasında Edinburg Üniversitesi'nde konuşma sanatı, hukuk ve “belles-lettres” konferansları verdi.

1751 yılında Glasgow Üniversitesi'ne mantık profesörü olarak atandı. Aynı yıl ahlak felsefesi kürsüsü başkanı oldu. O dönemde arkadaşları arasında filozof David Hume'da vardı. Smith'in ilk kitabı "The Theory of Moral Sentiments" 1759 yılında yayınlandı.

1764 ve 1766 yılları arasında Buccleuch Dükü'nün hocası olarak Fransa'da bulundu. Bu sırada önde gelen filozof ve fizyokratlarla görüşmelerde bulundu ve Cenevre'de Voltaire ile tanıştı. Ingiltere'ye döndükten sonra bir kaç ay Hazine Bakanı (Chancellor of the Exchequer) Charles Townshend'in danışmanlığını yaptı. A. Smith Buccleuch Dükü'nden oldukça iyi bir ücret aldığından 1767 ve 1773 yılları arasında kendisini üne kavuşturan kitabı üzerinde çalışmalar yaptı.

Londra'da üç yıl daha çalıştıktan sonra Mart 1776 tarihinde "Wealth of Nations" başlığını taşıyan eserini yayınladı. 1778 yılında Edinburg Gümrük Komisyoncusu (Commissioner of Customs) olarak atandı. Öldüğü tarih olan 1790 yılına kadar Edinburg'da yaşadı. A. Smith iki önemli esere ek olarak bir çok çalışmalarını da kaleme almıştır. Bunların üçü 1755 ve 1761 yılları arasında, diğerleri ise ölümünden sonra 1795 yılında yayınlandı. Smith’in en önemli teorik katkısı tam rekabet altında kaynakların optimal etkin dağılımı hakkında ilk analizi geliştirmiş olmasıdır.


Başlıca Eserleri:
An Inquiry into The Nature and Causes of The Wealth of Nations, Hartford, O.D. Cooke, 1811.
The Theory of Moral Sentiments, Indianapolis: Liberty Classics, 1982.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


John Stuart Mill

D
James Mill'in en büyük oğlu olan John Stuart Mill 1806'da doğdu. Ilk eğitimini babasından aldı. Üç yaşında Yunanca öğrendi. Onbir yaşında politik iktisat üzerinde çalışmalar yapmaya başladı. Onsekiz yaşında Westminster Review Dergisi'nde Frederic Bastiat'ın fikirlerinin devamı olarak ekonomik konular üzerinde makaleler yayınladı.

1820 ve 1821 yılları arasında Fransız iktisatçı John Baptiste Say ile tanışmak için gittiği Fransa'da bir kaç ay kaldı. 1823'de East India House'da memur oldu. Burada, 1858 yılında ofis şefi olarak emekli oluncaya dek çeşitli kademelerde görev yaptı.

Mill'in yaşamında babasının etkisinden başka Coleridge ve Comte gibi düşünürlerin de etkisi olmuştur. 23 yaşında iken tanıştığı Harriet Taylor ile uzun süren arkadaşlığından sonra 1851 yılında evlendi. Mill, 1865 ve 1868 yılları arasında House of Commons'da görev aldı. Ancak, kadınlara oy hakkı sağlanması, Irlanda toprak reformu ve oy hakkının genişletilmesi gibi reformları desteklemesine rağmen parlamento üzerinde fazla bir etkiye sahip olamadı.

Bir filozof, liberal düşünür ve iktisat teorisyeni olan Mill'in eserleri, 19. yüzyılda etkili olmuştur. Başlıca eserleri şunlardır: Kısmen Comte'nin pozitivizm ile ilgili görüşlerinden etkilenerek yazdığı "A System of Logic" (1843); "Principles of Political Economy" (1848); "On Liberty" (1859); "Considerations On Representative Government" (1861) ve 1860-1861 yıllarında yazılmasına karşılık 1869 yılında yayınlanan "On the Subjection of Women". Mill daha sonraki yıllarda belirli ölçüde faydacı felsefeden ayrıldı. Yaşamının geri kalan on beş yılını Fransa'da Avignon'da geçirdi ve 1858 yılında öldü. Ölümünden sonra "Autobiography" adını taşıyan eseri yayınlandı.


Başlıca Eserleri:
On Liberty: Representative Government: The Subjection of Women, London: Oxford University Press, Geoffrey Cumberlege, 1912-1952.
Utilitarianism (Oskar Piest, ed), Indianapolis, Bobbs-Merrill, 1957.
Principles of Political Economy, New York, D. Appleton and Company, 1909.
Essays on Ethics, Religion and Society, Toronto: University of Toronto Press, 1969.
On Liberty (C. V. Shields, ed.), Indianapolis, Bobbs-Merrill, 1956.
Nature and Utility of Religion, Indianapolis, Bobbs-Merrill, 1958.
Dissertations and Discussions: Political, Philosophical and Historical, London: Longmans, Green, Reader and Dyer, 1867.
Essays on Politics and Culture, Garden City, N. Y. Doubleday, 1962.
Essays on Economics and Society (J. M. Robson, ed.), Toronto: University of Toronto, 1967.
Considerations on Representative Government, New York , Henry Holt and Co. 1874.
Essays on Equality, Law and Education (J. M. Robson, ed.), Toronto: Buffalo: University of Toronto Press, 1984.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ludwig von Mises

Ludwig E. Von Mises, 1870'de Carl Menger, Friedrich Wieser ve Eugen Von Böhm-Bawerk tarafından geliştirilen Avusturya Iktisat Okulu'nun en son temsilcilerinden biridir.

1970'li yıllardan bu yana önemli ölçüde canlanma gösteren modern Avusturya Okulu'nun ABD'de ortaya çıkan yeni jenerasyonunun lideri Ludwig von Mises'dir. Mises'den etkilenen yeni Avusturya Okulu iktisatçıları genel denge teorisini, matematiksel ekonomiyi, ekonometriyi ve ekonomiyi yönlendirmek amacıyla ekonomik tahminlerde bulunmayı ve denge analizlerine ortodoksların verdiği önemi reddederler.

Yeni Avusturya Okulu'nun çalışmalarından bir örnek J. M. Kirzner'in "Rekabet ve Girişimcilik" (Competition and Entrepreneurship -1973) adlı eseridir.

Mises'in tanınmasına neden olan kitabı "Para ve Kredi Teorisi"(The Theory of Money and Credit-1912-1981)'dir. Bu kitap para talebinin herhangi bir malın talebinde olduğu gibi fayda teorisinden kaynaklandığı ve konjonktür hareketlerinin banka kredilerinin kontrolsüz genişlemesinin bir sonucu olduğunu izah etmeye çalışmaktadır.

"Sosyalizm: Ekonomik ve Sosyolojik Bir Analiz" (Socialism: An Economic and Sociological Analysis-1922-1951) sosyalist toplumların gerekli olan-doğru bir fiyat sistemi oluşturamayacaklarından dolayı rasyonel kaynak tahsisini başaramayacaklarını izah etmektedir. Avusturya Okulu, Keynezyen devrimin etkisinden dolayı önemini yitirdiği zaman Mises'in ilgi alanı felsefi sorunlara yöneldi: "Epistemological Problems of Economics" (1933), "Human Action : A Treaties on Economics" (1940), "The Ultimate Foundation of Economic Science: An Essay on Method"(1962) gibi kitaplarıyla kendi ekonomi metodolojisini geliştirdi. "Praxeology"olarak bilinen metodolojisinde maksatlı olarak hareket eden bireylerin tercihlerinin bütün geçerli ekonomik varsayımların öncül (a priori) esasını oluşturduğunu iddia eder.


Mises, 1881 yılında Avusturya-Macaristan Imparatorluğu'nda Landberk'de doğdu. 1906 yılında Viyana Üniversitesi'nde doktora derecesini aldı ve 1913'ten 1938 yılına kadar aynı Üniversitede profesör olarak görev yaptı. 1934'ten 1940 yılına kadar ise Cenevre’de Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'nde de görev yaptı. 1940 yılında ABD'ye göç etti. New York Üniversitesi'nde profesör oldu ve aynı yıl Amerikan Ekonomi Birliği'nde akademi üyeliğine getirildi.

Savaş sonrası Mont Pelerin Society adlı liberal fikirleri savunan uluslararası bir derneğin kurucu üyesi oldu ve ölümüne kadar ekonomik liberalizm ile ilgili yazılarını yazmaya devam etti.

Başlıca Eserleri:
Socialism: An Economic and Sociological Analysis, New York: Macmillan, 19--.
Bureaucracy, New Heaven, Yale University Press, 1944-1946.
Liberalism: A Socio-economic Exposition (A. Goddard, ed.), Kan Mission: Sheed Andrews and McMeel, 1978.
Human Action: A Treatise on Economics, New Heaven: Yale University Press, 1949.
A Critique of Interventionism, New Rochelle, N.Y: Arlington House, 1977.
Omnipotent Government, The Rise of The Total State and Total War, New Heaven: Yale University Press, 1944.
The Anti-Capitalist Mentality, Princeton, N. J, Van Nostrand, 1956-1957.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


E. von Böhm-Bawerk

E. Von Böhm-Bawerk, Carl Menger tarafından kurulan ve Knut Wicksell, Ludwig von Mises, Friedrich A. Hayek ve Sir John Hicks'in katkılarıyla gelişen bir iktisat okulu olan Avusturya Iktisat Okulu’nun önde gelen üyelerinden biridir.

Böhm-Bawerk Viyana'da dünyaya geldi ve orada hukuk tahsili aldı. Innsbruck Üniversitesi’nde ders verdikten sonra, 1895, 1897 ve 1900 yıllarında Maliye Bakanı olarak görev yaptı. 1904 yılında bu görevinden ayrıldıktan sonra 1914 yılında ölene dek Viyana Üniversitesi’nde ekonomi dalında görev yaptı. Böhm-Bawerk değer, faiz ve sermaye teorileri ile ekonominin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.


Böhm-Bawerk'e göre, gelirin marjinal faydasının zamanla azalması nedeniyle insanların gelecekte daha fazla gelir elde etmeyi ümit etmeleri; psikolojik nedenlerle bir malın marjinal faydasının zamanla azalması ve üretimin uzun süreli bir uğraş olması faiz oranlarının pozitif olmasına neden olmaktadır.

Böhm-Bawerk, Marx'ın görüşlerini ciddi bir biçimde eleştiren ilk ekonomistlerden biridir. Marx, faizin işçilerin sömürülmesine neden olmaksızın oluşmayacağını iddia eder. Böhm-Bawerk'e göre üretim süreci uzun süreli bir süreç olduğundan, Marx'ın işçilere isnat ettiği üretimin bir kısmı bu süreci finanse etmek için kullanılır.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
felsefenin, liberal, Öncüleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Neo-Klasik Akımının Öncüleri AftieL Tarih 0 17 Ağustos 2014 17:37
SÜRREALİZM (GERÇEKÜSTÜCÜLÜK) ve Öncüleri AftieL Tarih 0 17 Ağustos 2014 16:18
Liberal Feminizm YapraK Felsefe 0 06 Mayıs 2009 04:30
Pozitif Dünyanın öncüleri ahmetnuray Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 30 Haziran 2008 23:52