IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2011, 14:27   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Fıçıda Yaşayan Filozof




Diyojen (Diogenes)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] M.Ö. 412 - M.Ö. 323 yılları arasında yaşamış olan ve kendine yetme ile sadelik ilkelerine dayanan Kinik yaşam biçiminin öncülerinden Sinop'lu çileci düşünürdür.

Hakkında doğruluğu kuşkulu pek çok öykü anlatılan Diyojen'in gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dürüst bir adam aradığı söylenir.

Atina'da gelenekçiliğe karşı tavır almış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumdaki yapaylıklara ve uzlaşımsal değerlere meydan okumuş ve her tür yerleşik kuralın insanın doğallığına aykırı düştüğüne inandığı için toplumun tüm yerleşik kurallarına karşı çıkmayı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] uzlaşımsal ölçü ve inanışların çoğunun boş olduğunu göstermeyi ve insanları yalın ve doğal bir yaşam biçimine çağırmayı amaçlamıştır.

Fenerle ne yaptığı soranlara "dürüst bir adam aradığını" söyleyen Diyojen;

Ona göre[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sade bir yaşam tarzı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sadelikten başka[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] örgütlenmiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dolayısıyla uzlaşımsal toplumların görenek ve yasalarını da önemsememek anlamına gelir. Diyojen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] doğaya aykırı bir kurum olan ailenin yerini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kadınların ve erkeklerin tek bir eşe bağlı olmadığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çocukların ise bütün toplumun sorumluluğunda bulunduğu doğal bir durumun alması gerektiğini savunmuştur.

Diyojen yoksulluk içinde yaşadığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] halka açık yerlerde yatıp kalktığı ve yiyeceğini dilenerek topladığı halde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] herkesin aynı şekilde yaşaması gerektiğini savunmamıştır. Onun tek amacı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kişinin en kısıtlı yaşam koşullarında bile[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mutlu ve bağımsız olabileceğini göstermek olmuştur. Bunun kaynağı bilgeliktir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Diyojen insanı erdemli yapmaya yaradığı için yalnızca bilgeliğe değer verir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öteki uygarlık değerlerini ise saçma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gereksiz ve anlamsız olarak reddeder.

Fıçıda yaşayan Diyojen;

Diyojen'in savunduğu yaşam tarzının ilk ilkesi "kendine yetme"[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yani kişinin mutluluk için gerekli her şeyi kendi içinde taşıyabilmesi ilkesidir.
İkinci ilke olan "utanmazlık"[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi başına zararsız olan bazı eylemlerin hiçbir şekilde yapılamayacağını öne süren uzlaşımları umursamamak anlamına gelir. Bu ilkeden yola çıkarak yerleşik davranış kalıplarına uymadığı için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi açısından sade ve doğal[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toplumsal değerler açısındansa sefil denebilecek bir yaşam sürer.


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
filozof, fıçıda, yaşayan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ravi İncigöz Filozof Lcia R, S, Ş, T 0 28 Kasım 2014 18:50
Filozof PySSyCaT Felsefe 0 11 Kasım 2014 02:31
Filozof Nedir ? xena Felsefe 0 24 Mart 2013 16:41
Fıçıda Yaşayan Diogenes Afrodit Felsefe 0 20 Ocak 2012 00:47
Çocuk Ve Filozof Hesna Felsefe 1 07 Ocak 2011 22:09