IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Nisan 2012, 19:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Atomizm




Atomculuk.. felsefede tüm maddelerin daha küçük parçalara ayrılamayacak yapıtaşlarından (atom) oluştuğunu iddia eden teori.. kelime, "parçalara bölünemeyen" anlamındaki yunanca atomos sözcüğünden gelmektedir.. ana tanımından yan anlamlar çıkarılarak pek çok farklı kullanımı görülmektedir..

felsefede atomizm, fizikteki atom teorisiyle benzeşir.. en iyi bilinen atomistler demokritos ve hobbes'tur.. immanuel kant'ın da atomist olduğu tartışılır.. genelde bu atomistlerin de iddia ettiği, aslında sadece atomların varolduğu, karmaşık objelerin bunlardan oluştuğu ve dolayısıyla orjinal ve kendiliğinden varolmadıklarıdır.. buna metafiziksel nihilizm de denir..

sosyoloji'de atomizm (sosyal atomizm), sosyal analizlerin muhattabının topluluklardan ziyâde direk bireyler olması gerektiğini savunur..

bertrand russell'ın öne sürdüğü mantıksal atomizm, insan düşünce birimlerinin tek parça olduğunu ve daha ufak düşüncelere bölünemeyeceğini iddia eder..

1800'lerdeki fizikçiler atom teorisini ortaya atarken onun bölünmez olduğunu öne sürmelerine karşın günümüzdeki deneylerden atomların proton, nötron ve elektron lardan oluştuğunu, hattâ bu partiküllerin de quark adı verilen daha ufak enerji birimlerinden meydâna geldiğini biliyoruz.. bu da günümüzde daha popüler olan "maddenin sonsuza kadar bölünebilirliği" sorunsalını ortaya çıkarmaktadır..

klasik fizikte sonsuza kadar bölünebildiği kabul edilen zaman ve uzay kavramları vardır.. kimi fizikçiler bu kavramlara da atomist yaklaşarak zaman ile uzayın da bölünmez ve ölçülebilir segmentlere ayrıldığını iddia ederler..

atomizm, eski yunanda olduğu kadar, hint ve islam felsefesinde de büyük yer kaplamıştır.. gazali ve ibn rüşd, ilgili konuda bol bol kafa yormuşlardır..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
atomizm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık