IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2012, 23:16   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ruh güzelliğinin kazanılması!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İnsan sürekli bedenini güzelleştirmeye çalışıyor, spor yapıyor, diyet yapmaya dikkat ediyor, bakım ürünleri kullanıyor, sürekli giyimine, temizliğine önem veriyor. Ve bütün bunları sadece bedenini daha zinde, daha genç ve güzel gösterebilmek için yapıyor. Peki bütün bunları yaparken hiç düşündünüz mü, ya o bedene sahip olan ruhunuzu nasıl güzelleştireceksiniz? Bunu gerçekten başarabilir misiniz? Ruhunuzu eğitip kusursuz hale getirebilir misiniz? İnsan ruhu güzellikten zevk alacak şekilde yaratılmıştır. Her zaman en kusursuz olanı ve mükemmeli arar. En ufak bir detay bile gözüne çarpar, dikkatini çeker. Ancak insan, özlemini duyduğu kusursuz fiziksel güzelliği dünyada tam olarak hiçbir zaman bulamaz. Bu güzelliğe ancak cennette sahip olacaktır. Buna karşılık cennetteki sonsuz ve kusursuz yaşama ve nimetlere, bu dünyada kazanacağı ruh güzelliği ile kavuşacaktır. Ruh güzelliği ise yalnızca Kurân ahlâkının yaşanması ile kazanılabilir. Allâh'a iman eden, her şeyin karşılığını O’ndan bekleyen ve Allâh’ın sınırlarını koruyarak Kurân ahlâkını yaşayan insanlar, ruh güzelliğine, asalet ve izzete sahip olabilirler. Böyle bir insan, şartlara ve kişilere göre değişmeyen, çıkar peşinde koşmayan, haysiyetli, tevazulu, şerefli ve asil bir tavra sahip olur. Allâh Kurân'da gerçek ahlak güzelliğine, dolayısıyla da ruh güzelliğine sahip olan kullarının sonsuz hayatlarını geçirecekleri yerin cennet olduğunu şöyle bildirmiştir: “Kim Rabbinin makamından korkar ve nefsi heva (istek ve tutkular)dan sakındırırsa, Artık şüphesiz cennet, (onun için) bir barınma yeridir.” (Naziat Suresi, 40-41)

Akıl Sahibi Olmak Ruh Güzelliği Kazandırır
Hırs ve bencil tutkular, insanın kalbini kararttığı gibi aklının da kapanmasına sebep olur. Kıskançlık, maddi değerlere karşı duyulan tutkulu istek, fakir kalma, sahip olduklarını kaybetme, hastalanma gibi geleceğe yönelik korkular insanın aklını kapatır. Eğer insan bu duyguların esiri olursa niçin yaratıldığı, Allâh‘a nasıl kulluk etmesi gerektiği gibi asıl aklını kullanması gereken konuları unutur. Bu nedenle ruh güzelliğinin en önemli şartlarından biri aklın açık ve berrak olmasıdır. İnsanın aklının gelişmesi, kalbinin "Allâh'ın zikri..." ile dolmasına bağlıdır. Allâh'ın büyüklüğünü ve yaratışının mükemmelliğini düşünen, O’nun nimetlerini anan, O'nu yüceltip, tesbih eden ve O'na ibadet eden bir kimse Allâh'ı tanıyıp O'na itaat ettikçe hırslardan, korkulardan, bencil tutkulardan arınır ve ruhunu temizleyerek gerçek ruh güzelliğine kavuşabilir. Ruh güzelliğini amaçlayan akıl sahibi kişiler öğüt alabilen ve başkalarından gelen doğruları kolaylıkla kabul edebilen, temizlenip arınmayı şiddetle isteyen kimselerdir. Bu nedenle Allâh, onların bu ahlakını, "Ki onlar, sözü işitirler ve en güzeline uyarlar..." (Zümer Suresi, 18) ayetiyle haber vermektedir.

Nefsi Fücurundan Temizlemek Ruh Güzelliği Kazandırır
Allâh, insanı yaratırken nefsini düzenlemiş ve ona fücur (Sınır tanımaz günâh ve kötülüğünü.) ilham etmiştir. Bu konuyu Allâh Kurân'da şöyle bildirmiştir: “Nefse ve ona bir düzen içinde biçim verene, sonra ona fücurunu Sınır tanımaz günâh ve kötülüğünü.) ve ondan sakınmayı ilham edene (Andolsun).” (Şems Suresi, 7-8) İnsanın, ayetlerde bildirilen kötülükten temizlenmesinin yolu ise, bu kötülüğün varlığını kabul etmesi ve Allâh’ın gösterdiği biçimde ondan sakınmasıdır. Mümin, Kurân ahlakının verdiği bilgi ve terbiye sonucunda nefsinin içinde kötülük bulunduğunu ve ondan sakınması gerektiğini öğrenir ve kabul eder. Ancak, Allâh'ın varlığının, birliğinin farkında oldukları ve Allâh’ın hükümlerine karşı gelmekten sakındıkları için de nefislerindeki fücuru (İnkâra, günâha ve isyana girişmek, fasık olmak, yalan söylemek, başkaldırmak, karşı gelmek, haktan yüz çevirmek, nizamı bozmak, ahlaki çöküntü vb) örtmez, açığa çıkarıp vicdanını dinleyerek bunları temizler ve Allâh'ın ilham ettiği şekilde ondan sakınır. Kuşkusuz bu son derece önemli bir özelliktir. Çünkü fücurdan sakındığı için, ruhunda yaşadığı bu güzelliği maddi ve mânevi olarak hayatının her safhasına taşır ve bu şekilde de ahlakında oluşan temizliği dışa yansıtmış olur. Unutmayın ki her güzellik emek ister ve insan verdiği ciddi emeğin sonucunda taktire şayan bir güzellikle ödüllendirilir…

FELSEFE

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
güzelliğinin, kazanılması, ruh


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mutluluğun Kazanılması (Tahsilu's- Sa'ada) Zen Kültür ve Sanat 0 08 Şubat 2012 14:43
Cilt güzelliğinin 8 yolu Ay Ah Kadınlar 0 17 Kasım 2011 12:51
Sabah güzelliğinin ipuçları Sır Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 16 Mayıs 2011 09:45
Sabah güzelliğinin sırrı Collettivo Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 20 Ağustos 2008 12:40
Kazanılması gereken bir dost Kur'an-ı Kerim Lee Genel Paylaşım 1 18 Şubat 2008 23:40