IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2012, 23:09   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Psikodrama, Kişiliğinize Ayna Tutar




Psikodrama, Kişiliğinize Ayna Tutar

Birçok insan hem eylem, hem de kavram olarak psikodramayla henüz tanışmamış olabilir. Ancak ilk defa duyanların düşeceği yanılgıyı hemen giderelim: Psikodrama bir tedavi yöntemidir, tiyatro ise bir sanat.

Uzman Psikiyatrist Deniz Altınay’ın görüşlerinden faydalanarak hazırladığımız “psikodrama” konulu yazı dizimizin sonuna geldik. Son olarak psikodramanın kullandığı teknikler konusuna değineceğiz. Burada son olarak bir soru sormak istiyorum size: Sorunla, çözüm arasıdaki en temel fark nedir sizce?

Psikodramada kullanılan teknikleri üç ana başlıkta toparlayabiliriz:
Birincisi eşleme; terapistin kişinin ağzından konuşması olarak tarif edilebilir. Onun gibi davranması onun farkında olmadıklarını, söyleyemediklerini söylemesi, yapamadıklarını yapmasıdır. Eğer sorununu ortaya getiren kişi de bu çalışmaya uyum sağlarsa çalışma devam eder. Aynı zamanda analistik bir çalışmadır eşleme.

İkinci ana başlık olan “Rol değiştirme” ise kişinin başkalarının rolüne geçmesi ve onları oynaması anlamına gelir İşte burada da ikinci keşif başlıyor. Örneğin, protogonist “benim eşim beni asla dinlemiyor” diyebilir. Bu sorunun üzerine bir sahne seçiliyor oynamaya başlıyorlar. Tabi hem kendini oynuyor, hem de eşini oynuyor protogonist ve bir süre sonra öyle bir tablo ortaya çıkıyor ki, asıl o eşini dinlemiyor. Biz gerçeği bu anlamda da keşfetmiş oluyoruz. Sahneye eşinin kendini dinlemediği başlığıyla çıkan protogonist, bir müddet sonra kendi ağzından kendine: “Senin gibi bir kadınla yaşanmaz” diyor. Eğer bu da yetmezse ayna dediğimiz üçüncü teknik işin içine giriyor.

Üçüncü teknikte protogonist sahnenin dışına alınıyor ve kişinin kendi yerine seçtiği kişiler sahneye çıkarılıyor. Onlar sahnede oynarlarken, o da dışarıdan onları izliyor. O noktadan sonra her şey ortaya dökülüyor ve protogonistin kaçacak yeri kalmıyor. O esnada da, o sahneden bir sonraki sahneye, yani geçmişe doğru gidilmeye başlanıyor. Böylece sıkıntının asıl kaynağı bulunmaya çalışılıyor. Bu sorun neden doğdu? Kaynağı nerede? Bu soruların cevabı geçmişte aranarak, sorunun kaynağı kişilere ve olaylara doğru seyahat ediliyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ayna, kişiliğinize, psikodrama, tutar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Psikodrama Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 11 Mart 2012 22:57
Psikodrama Melodram Felsefe 0 13 Nisan 2011 21:33
'Ayna ayna söyle bana bugün hangi ruju süreyim' Jady Ah Kadınlar 2 18 Mart 2009 20:00
Psikodrama Metin Sinema Dünyası 0 25 Ekim 2008 15:11