IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Run

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Ocak 2016, 11:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nietzsche ve Anarşizm




Nietzsche'nin ahlaka başkaldırışı , çoğu zaman anarşizm olarak kavranmış , nitekim bazı felsefe kitaplarında Nietzsche "anarşist" olarak tanımlanmıştır.



Bu , doğru bir sonuç değildir. Her ne kadar Nietzsche ahlaka ve sürü insanına , değerlerine büyük bir başkaldırıyı öğütlese de , bunun ismi anarşizm değildir.



Nietzsche , sürü insanıyla anarşisti aynı kefeye koyar.Çünkü ikisinde de aynı yozlaşmışlık durumu mevcuttur.Biri hayata karşı yabancılaşması sebebiyle ahlaka , diğeri isyana sarılır.Gerek isyan , gerek ahlak , Nietzsche'ye göre aynı yozlaşmışlığın ürünüdür.



Nietzsche , ayrıca sosyalizmin temelinde sosyalistlerin içinde gizlice yatan bir anarşizm olduğunu düşünür.Bunu şöyle ifade eder ;



"Sosyalizm ; sona erdiği düşünülen en cüz'ilerin ve budalaların , yani yüzeysel insanların bir baskısı ve kıskançların , dörtte üç sahte oyuncuların , gerçekte "modern ideleri"nin mantıksal bir sonucudur.Onların , gizli anarşizmlerinin doğurduğu bir durumdur..."



Nietzsche , hayata karşı bir başkaldırışı değil , tersine hayatı olumlamayı , onu yüceleştirmeyi ve hayatın yozlaşmasını sağlayan tüm nihilist değerleri yıkmayı hedefler , öğütler.



Zaten Nietzsche , başkaldırdığı Hristiyan öğretisiyle sosyalizm ve anarşizmde benzerlikler olduğunu kaydeder.Bunu Güç İstenci adlı yaptının 373.aforizmasında şöyle belirtir ;



"Sosyalistler , anarşistler , nihilistler varlıklarını başka birini suçlayabilecekleri birşeyde buldukları nispette , Hristiyanlığa yakındırlar.Zira , Hristiyan da kendi hastalığından , marazlı bünyesinden birini sorumlu tutarak buna daha iyi tahammül edeceğine inanır.İntikam ve kin içgüdüsü her iki durumda da tahammül vesilesi , varlığı koruma içgüdüsü olarak görünüyor."



Bu sebeple anarşizm , kendi varlık acısından dolayı birini suçlama , suçladığına isyan etme içgüdüsüyle hareket eder.Eylemi , bu içgüdü üzerinedir.Sosyalizmin ve anarşizmin insanlık dolu mesajları (!) , aslında kendi varlık acılarından kaynaklanmakta ve bu sebeple aslında insanlığa karşı duydukları kin sebebiyle ağır eylemlerde ulunmaktadırlar.



Anarşizm , militarizmi onaylar.Bu sertliğin sebebi , aslında "kin"ci oluşlarından kaynaklanır.Kendileri bunun farkında olsunlar ya da olmasınlar , bu içgüdüyle hareket ederler.



Yaşamdan istediğini elde edememe durumu , hayatlarında ve geçmişlerindeki çeşitli olumsuzluklar , onları bu tür bir isyana , yani anarşizme yönlendirmiştir.



Bu sebeplerle Nietzsche , bazı kitaplarda geçtiği üzere asla ama asla Anarşist değildir.Tersine onları küçümser ve başkaldırdığı Hristiyanlıkla benzer yanları olduğunu kaydeder.

__________________
Ey iki adımlık yerküre; senin tüm arka bahçelerini gördüm ben.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 19 Ocak 2016, 17:24   #2
Çevrimdışı
Run
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Nietzsche ve Anarşizm




Friedrich Nietzsche tarihin en büyük kültür eleştirmeni, harika bir insan.. İroni ve Aforizma uzmanı, bu tür insanlar maalesef dünyada çok az yetişiyor..

__________________
Hiçbir şey istediğim yok senden felek!
Ama yine de ucuz olsun ekmek
Ve pahalı olsun insan hayatı...
‘R.Hamzatov’
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
anarşizm, nietzsche, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anarşizm PySSyCaT Felsefe 0 10 Kasım 2014 22:28
Anarşizm Nedir? Violent Sözlük 0 11 Mart 2014 20:43
Nietzsche'den Nietzsche'nin sevgilisi Salome'ye gonderdigi bir Mektuptan.. Sevda Aşk ve Sevgi Köşesi 0 07 Nisan 2013 02:24
Anarşizm; ideoloji mi metodoloji mi? Sihir Felsefe 1 10 Ekim 2011 10:44
~*anarşizm; ideoloji mi metodoloji mi? Hande Felsefe 1 21 Ekim 2010 01:16