IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2019, 21:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Schopenhauer, Yaşam İradesi ve Aşk




Evlenmek, iki kişinin birbirleri için iğrenç birer nesneye dönüşmelerini sağlamak üzere mümkün olan ne varsa yapmaktır.
Bütün aşk maceralarının nihai amacı bir sonraki kuşağın oluşturulmasından, insan ırkının gelecekteki varlığının sağlanmasından ve özel yapısının belirlenmesinden başka bir şey değildir.''

Schopenhauer'a göre Aşk, takıntılarımız içinde en gerekli, en anlaşılır olanıdır ve eğer aklımızı kaçırmadıysak, çocuk yapmaya yanaşmayız.
Hem mutluluğun peşinden koşmak hem de çocuk sahibi olmak birbirine ters düşen iki amaçtır.

Evliliklere baktığımızda düşünceleri tümüyle farklı, sohbetleri çoğu zaman sıkıcı ve alışkanlıkları birbiriyle pek de uyuşmayan, aslında çok farklı uçlardaki iki insanın, zorunlu birlikteliklerine dayalı ilişkiler görmekteyiz. Yani iyi niyetimizi bir kenara bırakıp nesnel olarak bakacak olursak, en az onun kadar çekici ve daha iyi anlaşabileceğimiz binlerce adayın dışarda bir yerlerde olduğundan emin olduğumuz halde nedense hiçbirine karşı bir arzu hisetmiyor oluşumuz oldukça tuhaf.

Bu seçicilik Schopenhaueır'ı şaşırtmıyor. Ona göre, her önümüze gelene aşık olamayız çünkü herkesle sağlıklı çocuklar yapamayız. Yaşam irademiz bizi, güzel ve zeki çocuklar dünyaya getirme şansımızı yükseltebilecek kişilere doğru iter. Aşk, yaşam iradesinin ideal eşi keşfedip, bu bilgiyi bilincimize iletmesinden başka bir şey değildir:

İlk buluşmalarda, taraflar bir yandan havadan sudan söz ederken öte yandan da bilinçsiz olarak karşıdaki kişiyle cinsel ilişkiye girdikleri takdirde ortaya sağlıklı bir çocuk çıkıp çıkmayacağını değerlendirirler:

''İlk kez bir araya gelen ayrı cinsten iki genç insanın birbirlerini farkında olmadan ama derin bir ciddiyetle, araştıran, inceleyen bakışlarla süzmelerinde, birbirlerinin bedenlerini biçimsel açıdan ayrıntılı biçimde gözden geçirmelerinde ilgi çekici bir yan vardır. Aslında, bu araştırma ve inceleme sırasında, tür ruhu, bu iki insanın birleşmesinden ortaya nasıl bir birey çıkabileceğini hesaplamaktadır.''

Yaşam iradesi böyle bir araştırma yaparak neyi bulmak istiyor? Karşıdakinin sağlıklı çocuklar verebileceğini gösteren bir kanıt tabii. Yaşam iradesi, bir sonraki kuşağın tehlikelerle dolu bir dünyada hayatta kalmayı becerecek kadar sağlıklı, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlam olmasını sağlamak zorundadır. Dolayısıyla çocukların orantılı vücut hatlarıyla ve sağlam bir karakterle donanmasını amaçlar. Anne-babamız flört döneminde hata yaptığı için bizler ideal dengelerden nasibimizi alamamışız. Bu yüzden bazılarımız çok uzun, bazılarımız çok kaslı, bazılarımızsa çok kadınsı; burunlarımız geniş, çenelerimiz sivri. Eğer bu dengesizliklerin böylece sürüp gitmesine izin verilseydi, insan ırkı acayip bir ırk olup çıkardı. İşte bu nedenle yaşam iradesi bizi, kusurları açısından bizimkileri dengeleyecek insanlara doğru yönlendirerek bir sonraki kuşağın fiziksel ve ruhsal açıdan daha dengeli olmasına yardım eder.

''Herkes kendi zayıflıklarını, kusurlarını, türün özellikleriyle farklılık gösteren yanlarını başka bir birey aracılığıyla düzeltmeye, yani dünyaya gelecek çocuğun aynı özellikleri taşımasını, hatta bu özelliklerin çocukta bir anormallik biçiminde ortaya çıkmasını önlemeye çalışır.''

Kusurların etkisiz kılınmasıyla ilgili bu kuram Schopenhauer'ı, insanların neleri çekici bulduklarıyla ilgili tahminler yapmaya yönlendirmiştir. Kısa boylu kadınlar uzun boylu erkeklere aşık olurlar ama uzun boylu erkeklerin uzun boylu kadınlara aşık olması pek enderdir (çünkü farkında olmasalar da ilerde çocuklarının dev gibi birer yaratık olmasından korkarlar).

Felsefenin Tesellisi

Neden durup dururken, türün devamlılığını sağlamak gibi bir yükü sırtlıyoruz?
Yaşamlarınıza bakın ve kendinize sorun.
Nefret, kıskançlık, inatçılık, acı, tamah, arzu edilen şeyler midir?
Büyüyüp heybetle göklere uzanan bir ağaç olmak için kaç fırtına atlatmak gerekir?
Başka bir tohum ekmek isteyen, önce bunu düşünmeli.


Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
felsefe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Arthur Schopenhauer Nava Felsefe 1 05 Ekim 2020 02:35
Schopenhauer kimdir? Violent Felsefe 0 22 Kasım 2013 19:58
Aşkın İradesi Olmalı mı? Yoksa Özgürlük İçinde mi Boğulmalı? Afrodit Aşk ve Sevgi Köşesi 2 13 Ocak 2013 11:28
İnsan İradesi-ihtiyari Fiilleri ve Sorumluluk Liaaa İslamiyet 0 14 Mart 2012 15:00
Schopenhauer Felsefesi Afrodit Felsefe 0 23 Eylül 2010 00:11