IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Eylül 2019, 08:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Felsefe Gerekli midir- Neden Doğmuştur?




İnsan doğadan ayrılırken kendi içinde de bazı ayrılıklar yaşamıştır. Doğaya yabancılaşırken kendine de yabancılaşmıştır. Başlarda hayvanlardan ayıran merak ve iletişim nitelikleri, sonraları insanı kendine yabancılaştırmıştır. Tarih boyunca merak edip değiştik, yetinmedik ürettik. Hayatın kendisine ait bu farklılığı uç noktalarda yaşadık. Bu merak, üretim, aslını sorgulama ve değişme özelliği daha sonraları felsefe adıyla yaşanacaktır. Doğayı sorgulayıp, ondan şüphe etmeye; zekaya, düşünceye , gelişme demiştik. İnsanı sorgulayıp, insanlığı düşünmeye de felsefe diyebiliriz. Felsefeyi: insanın doğadaki farkını uç noktalarda yaşaması olarak niteleyebiliriz.

Tarım ile birlikte yerleşik hayata geçen insanlar beslenmek ve yaşam kaygısı gütmekten farklı şeylere vakit buldular. Dil gelişti. İletişim arttı. Alışveriş çoğaldı. Paylaşacak şeyler arttı ve yaşamsal ihtiyaçlar tamamlandı. Sonrası eğlenmeye kalmıştı. Eğlenmenin yanında daha farklı ne yapabiliriz? Diye düşünenler oldu. İnsanın buraya kadarki yolculuğunu ve bundan sonraki yolunu merak edenler oldu. İnsanlığı mevcut gelişmesine getiren merakı şimdi ardındakini sorguluyordu.

Felsefe gerekli midir? Felsefe insanın doğasından gelir. Yalnız doğadaki binlerce tür arasındaki insanlık gibi, felsefe de insanlık içinde “ender”dir. Yaşamı ve ona ait ögeleri merak ettiğimiz sürece elzemdir, hayatidir. Bizi bugünlere getiren “merakın merakı”dır. İki kere meraktır, iki kere düşüncedir. Hayatın ta kendisidir ancak milyarlarca gezegen ve gök cisminde bulunmayan hayat, dünyada yer aldığı gibi; felsefe de milyarlarca insanda olmayabilir. Ancak evrende bir dünya kadar kişide olur.

Felsefe hangi ihtiyaçlardan doğmuştur? Hayatın ihtiyacı nedir? Hayatın ihtiyacı neyse felsefe onun ocağıdır. Hayatı, insanı geliştiren her şeyde felsefe vardır. Olayların ardına bakmak, anlamaya çalışmak, kurgulamak, yetinmemek, hayat organizmasının en özgün nitelikleri felsefenin içinde barındırılmıştır. Canlılığın ve içindeki insanın en belirgin yanı iletişim de bunun aracıdır. Doğanın olumsuz etkilerinden sıyrılmak için “düşüncenin düşüncesi” olarak insanlığın büyük bir ihtiyacını karşılamıştır. Bugün de doğanın ve hayatın katledilmesi karşısında yer almaktadır. İnsana dair ne varsa onun ardına bakmakta felsefeye ihtiyaç duyulmuştur. Daha önce söylediğimiz gibi, insanlık kadar enderdir. Ancak evrendeki bir mucize şeklinde tahayyül edebiliriz. Çok ufak bir yer kaplar ancak etkisi muazzamdır.



Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
felsefe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Felsefe bir bilim midir? Funda Felsefe 0 29 Mart 2018 02:39
Liselerde zorunlu hale getirilmesi gündeme gelen Osmanlıca dersi sizce gerekli midir? Desmont IF Anket Arşivi 28 09 Haziran 2016 23:30
Felsefe sadece, "bilgiyi sevmek" midir? Damla Felsefe 1 26 Aralık 2011 12:12
Felsefe sadece, "bilgiyi sevmek" midir? Ecrin Felsefe 0 06 Aralık 2011 20:47
Popüler Felsefe bir tüketim nesnesi midir? Kalemzede Felsefe 0 20 Eylül 2011 01:45