IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2021, 21:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Psikolojide Duyusal Eşik (Duyum Eşiği) Nedir? Ne Değildir?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Psikolojide Duyusal Eşik (Duyum Eşiği) Nedir? Ne Değildir?

Vücudumuz çoğu zaman farkında olabildiğimiz ya da olmadığımız tepki ve davranışlar meydana getirir. Fakat belli bir davranışı oluşturma adına öncelikli olarak belli bir bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin açık havada yemek yiyorsunuz. ilerleyen saatlerde yağmurun yağacağını nasıl tahmin edersiniz? Yağmurdan kaçma davranışını ya da korunma ile ilgili önlem alma davranışını gerçekleştirmek için vücuda belirli miktar ve özellikte uyaranların girmesi gerekmektedir. Açık havada iseniz yağmurla ilgili bilgiyi gökyüzüne bakarak gözleriniz aracılığıyla edinebilirsiniz. Havadaki yağmur kokusu size yaklaşan durumla ilgili bilgiler sağlayabilir. Öte yandan işittiğiniz gök gürültüleri de yağmurun habercisi olabilir. Ansızın artan havadaki esinti, bazı insanlar için dizlerindeki ağrı da yaklaşan yağmurla ilgili bilgi verebilmektedir.Organizmanın duyu organlarının, uyarıcıyı fark etmeye başladığı noktadır. Eşik bir uyarıcının farkına ne zaman vardığımızı belirler. Alt eşik, üst eşik ve farklılaşma eşiği olmak üzere üçe ayrılır:


ALT DUYUM EŞİĞİ:
Duyu organlarının bir uyarıcıyı fark etmeye başladığı en düşük (Alt) noktadır.

ÜST DUYUM EŞİĞİN: Duyu organlarının bir uyarıcıyı fark etmeye başladığı en yüksek (Üst) noktadır. Örneğin, insan gözü 380 (Alt Eşik) ile 760 (Üst Eşik) milimikron arası ışınları görür. Bu nedenle kızıl ötesi ve mor ötesi ışınları göremeyiz. Kulağımız da ise bu sınırlar 20—20.000 frekans arasıdır. Örneğin, deprem oluşumuna yol açan fay hatlarının kırılması ile ortaya çıkan sesi insanlar duyamazken, hayvanların bu sesi duydukları o bölgeyi terk etmelerinden anlaşılmaktadır. Duyum eşikleri insandan insana değişebileceği gibi, hayvanlar arasında da çeşitlilik gösterir. Bir kurbağa sinek vızıltısını çok rahat duyabilirken, yanında patlayan silah sesini duyumsayamaz.

FARK DUYUM EŞİĞİ: Uyarıcının şiddetinde oluşan değişikliğin denek tarafından fark edilebilmesi için gerekli olan en az miktara denir. Örneğin, 15 ve 16, 15 ve 17, 15 ve 18 gramlık ağırlıklar bir deneğin ellerine verilse ve hangi elindekinin daha ağır olduğu sorulsa, denek bu ağırlıkları doğru bir şekilde birbirinden ayıramaz. Deneğin iki ağırlık arasındaki farkı duyumsayabilmesi için ikinci ağırlığın en az 20 grama çıkarılması gerekir.Alıcı hücreye ulaşan enerjinin fark oluşturan bir etki yaratabilmesi için uygun ve yeterli seviyede olması gerekmektedir. Herhangi bir duyum oluşması için gereken minimum fiziksel enerji şiddeti mutlak eşik olarak adlandırılmaktadır. Bir kişinin işitmesi için gereken ses ne yükseklikte olmalıdır? Belli bir nesneyi görebilmek için gereken ışık ve parlaklık en az ne seviyede olmalıdır? Dokunmanın hissedilmesi için en az hangi şiddette olması gerekmektedir? benzeri sorulara cevap bulmak için araştırmacılar kişilere farklı seviyelerde uyaranları sunarak değişiklikleri ne ölçüde fark ettiklerini bulmaya çalışırlar?
  1. Kişilerarası farklılıklar olsa da duyular için belirlenen bazı ortak mutlak eşikler bulunmaktadır. Duyum anlamında oldukça düşük olan bu değerler şu şekilde verilmektedir.

    • Tat: 500 litrelik suda bir gram sofra tuzu
    • Koku: Üç odalı bir apartman dairesi genişliğinde bir mekanda yayılan bir damla parfüm
    • Dokunma: Bir sineğin kanadının yaklaşık bir santimetre yükseklikten yanağınıza çarpması.
    • İşitme: Sessiz bir ortamda altı metre uzaklıktan bir kol saatinin sesi.
    • Görme: Açık ve karanlık bir gecede 50 km uzaklıktaki bir mum ışığının alevi.

    Bu ölçütlerin geçerli olması için çevredeki diğer uyaranların nötr düzeyde ve asıl uyaran üzerinde etki etmeyecek şekilde olması önemlidir. Bunun yanında duyumlar öncesinde diğer duyumlar mutlak eşiğin yükselmesine neden olabilmektedir. Örneğin; normalde çayınızı iki şekerli içebilirsiniz. Fakat çaydan önce yediğiniz tadı, çayı tatsız olarak nitelendirmenize neden olabilir. Bunun benzer şekilde çok ışıklı bir ortamdan çıktıktan sonra koşullar ne kadar uygun olursa olsun 50 km ötedeki bir mum ışığına ilişkin duyuma ulaşmak mümkün olmayacaktır.
    [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
psikoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Psikolojide Mutlak Olmayan Duyum Eşiği Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Felsefe 0 21 Aralık 2020 23:36
Psikolojide Duyusal Eşik (Duyum Eşiği) Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Felsefe 0 21 Aralık 2020 23:36