IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2021, 15:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sokrates Felsefesine Göre Bir İnsanın Kendini Tanımasının Önemi Nedir?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sokrates Felsefesine Göre Bir İnsanın Kendini Tanımasının Önemi Nedir?

Delphoi Tapınağı'nın Kâhini Pythia'nın en bilge kişi olarak Sokrates'i göstermesi sonrası Sokrates, Delphoi Tapınağı'na gitmeye karar verir ve yola koyulur. Oradaki kahin Pythies'e, kendisinin sıradan bir taş ustası olduğunu ve kendinden daha bilge kişilerin mutlaka var olduğunu söyler. Kahin de Sokrates'ten bunu kanıtlamasını ister. Daha sonra Sokrates, kendinden daha bilge birisini bulabilmek adına farklı kavramlar üzerine farklı kişilerle birtakım diyalektik söyleşilere girer. Platon'un meşhur Sokrates Diyalogları da bu söyleşilerden ortaya çıkmıştır. Diyaloglardan da hatırlayacağınıız üzere Sokrates kendinden daha bilge bir kişiyi bulamaz.

Öte yandan, bu efsane asil büyüklüğünü Sokrates'in sanatına, bir başka deyişle mesleğine borçludur. Onun felsefi vazifesi bir kabinle, ya da ilahi olarak tayin edilmiş bir otoriteyle başlamıştır. Geleneğe göre Yunanlılar zorlandıkları sorularla karşılaştıklarında bunları Delphoi Tapınağı'na şehrine taşırlardı, çünkü burada Tanrı Apollo cevapları bir Kâhine nakletmek suretiyle verirdi. Dephoi Tapınağı'ndaki Kâhin de Rahibe Pythia'ydı. Sokrates Savunma'da filozofluk istidadının veya ilahi görevinin, arkadaşı Chaerephon'un bir sorusuna kâhinin cevap verdiği zamana uzandığını anlatmıştır. Chaerephon'un sorusu şöyledir, "Yaşayan ve Sokrates'ten daha bilge olan kimse var mı?" Kâhinin cevabıysa "Hayır." olmuştur. İlk başta Sokrates bu cevaptan şüphe duymuştur, çünkü biliyor ki Sokrates'in hiçbir ''Bilgeliği'' yoktur, Ne büyük ne de küçük bir bilgelik...

Kâhinin haksız olduğunu kanıtlamak üzere yola çıkıp Atina sokaklarını dolaşmış ve başkalarını sorgulamıştır. Şairlere, din adamlarına, generallere ve zanaatkarlara erdem ve iyilik hakkında sorular sormuştur. Bilgileriyle nam salmış bu ve bunlar gibi başka itibarlı vatandaşların da hiçbir bilgiye sahip olmadıkları sonucuna ulaşmış ve böylece şu karara varmıştır, "Gerçek bilgelik Tanrı'nın mülkiyetindedir, bu kâhinse Tanrı'nın insan bilgeliğinin çok ufak bir değeri olduğunu ya da hiç değeri olmadığını söyleme şeklidir." Aslında Sokrates, bir açıdan en bilgedir: diğerleri bilgili olduklarını düşünmektedir, ama değillerdir. Aksine Sokrates hiçbir bilgiye sahip değildir ve bunu bilmektedir. İnsanın kendi bilgisizliğinin, cehaletinin farkında olması, gerçek bilgeliktir.

Yunancada ''Kendini Bil'' (Gnoti Seauton) demektir. Delphoi Tapınağı'nın Girişinde Yunanca ''Gnoti Seauton'' altın harflerle yazılmıştır.

"Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir'' Sokrates


KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI


__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
felsefe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sokrates'e Göre İnsanın Kendini Tanımasının Önemi Nedir? Kalemzede Felsefe 0 27 Eylül 2020 03:24