IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2021, 21:13   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aristoteles'in Felsefe Okulu Lykeion'a Peripatos Denilmesinin Nedeni Nedir?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Aristoteles'in Felsefe Okulu Lykeion'a Peripatos Denilmesinin Nedeni Nedir?

Lyceum, Aristoteles ölünce Theophrastos’a miras olarak kalmıştır. Yukarıda belirtildiği üzere kendisi de Aristoteles gibi Platon’un Akademeia’sının öğrencilerindendi. Platon ölünce Aristoteles’in peşinden ayrılmayan ve hocasından hiç de aşağı kalmayacak öğrenme aşkıyla özellikle biyoloji, doğa bilimleri, ahlak ve metafizik konularında kendisini geliştirip geniş bir bilgi dağarına sahip olan Theophrastos’un bu sadakati kendisinin Lyceum’u bileğinin hakkıyla kazanmasına neden oldu. Theophrastos, Lyceum’u Aristoteles’in döneminde olduğu gibi başarıyla yönetmeyi bildi, eski öğretim yöntemlerinden pek ayrılmayarak okulun ününe hâlel gelmemesini de sağladı. Bu arada kendi bütçesinden başka binalar da satın aldı ve kendisinden sonra bu binaların okula bağışlanmasını vasiyet etti.

Onun döneminden itibaren Lyceum, Peripatetiklerin Okulu olarak tanınmaya başlandı. Okul adını esasen Lyceum korusunun kemerli yürüyüş yollarından (Yun. περίπατοι: Peripatoi) aldı. Ama Yunanca peripatoi kelimesi, “Özellikle kemerli yolları olan avluda aşağı yukarı yürümek, gezinmek; yürüyerek öğretmek, ders vermek,” anlamına gelen περιπᾰτέω (Peripateo) fiilinden gelen περίπᾰτος (Yun: Peripatos: Gezinme yürüyüş sırasında sohbet, tartışma; yürüyüş yeri) ve περιπᾰτητής (Yun: Peripatetes: Gezinen) adı ile “Peripatetikos” (Gezinme İle Öğrenen) sıfatından türemiştir. Bu okulun ardından “Peripatetikos” sıfatı “Aristoteles’in öğrencileriyle ve Aristoteles felsefesiyle ilgili” anlamında kullanılmış ve yaklaşık 1400’lerde de Fransızca “Peripatetique” kelimesiyle birlikte “Aristoteles’in öğrencisi” anlamını kazanmıştır.

Peripatos Okulu Theoprastos’un ölümünün ardından Lampsakoslu Straton’un (İÖ yak.335-269) yönetimine geçti. Okulun bir bölümü askeri eğitime tahsis edildi ve şehrin ileri gelenlerinin çocukları burada eğitim görmeye başladı. Peripatos Okulu’nun üyelerinin de esas işi artık felsefe ve bilime yeni katkılar sağlamak yerine tamamen Aristoteles’in eserlerinin korunmasına ve yorumlanmasına yöneldi. Böylece Lyceum özellikle İÖ 3. yüzyıldan başlayarak yavaş yavaş gerilemeye başladı. Romalı komutan Sulla’nın Atina’yı kuşatmasının ardından da İÖ 86 yılında okulun yarısı yok oldu ve eğitim tamamen durdu; ta ki İS 2. yüzyılda eski heybetiyle olmasa da yeniden dirilinceye kadar. Stoik felsefenin Romalı temsilcilerinden İmparator Marcus Aurelius, Lyceum’u felsefe ışığıyla yeniden buluşturmak istercesine hummalı bir çabaya girişti ve her fırsatta buraya hocalar atadı. Fakat Lyceum Aristoteles zamanındaki şaşaasını hiçbir zaman geri kazanamadı. Aristoteles’in on iki yıl boyunca başöğreticiliğini, başkanlığını ve yöneticiliğini yaptığı Lykeion’daki dersler genellikle mantık, fizik, metafizik, ahlak, siyaset, belagat ve şiir gibi konular üzerinde gerçekleşmiştir. Aristoteles’in ölümünden sonra Peripatetik Okul’un başına sırasıyla Theophrastos, Straton, Lykon, Ariston, Kritolaos, Diodoros, Erimneos ve Andronikos gibi filozoflar geçmiş ve kendi felsefe geleneklerini devam ettirmişlerdir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
felsefe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aristoteles'in Felsefe Okulu Lykeion'un Kuruluşu Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Felsefe 0 29 Haziran 2021 21:13
Aristoteles'in Felsefe Okulu Lykeion Okulu Nedir? Ne Değildir? Kalemzede Felsefe 0 29 Haziran 2021 21:13