IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Kasım 2011, 02:26   #1
Çevrimdışı
Ruj
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Panoramik Fotoğraf Nasıl Çekilir




İki ya da daha fazla fotoğrafın tek karede birleştirilmesi olan panoramik fotoğraf çekmek hiç de kolay değil.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Fotoğrafçılıkla sıkça duyduğumuz terimlerden biridir panoramik fotoğraf. Özellikle konuya hakim kişiler tarafından kullanılan bu terim iki ya da daha fazla fotoğrafın tek bir karede birleştirilmesiyle oluşan görüntüye verilen addır. Oluşan fotoğrafın boyutu kare sayısı ile orantılı olarak artar. Bu da normal fotoğraflara göre en az 2 kat daha geniş kareler elde edeceğiniz anlamına gelir.

GENİŞ AÇI OBJEKTİFİN ÖNEMİ

Panoramik fotoğraflar iki ya da daha fazla karenin birleştirilmesinden meydana gelir. Panoramik fotoğraflar özellikle manzara çekimlerinde ya da tek karede fotoğraflayamayacağınız yerlerde çok iyi sonuçlar verir. Örneğin bir binanın önünde durup bütün genel görüntüsünü bu teknik yardımı ile almanız mümkün olur. Bunu çok geniş açı bir objektifle de yapabilirsiniz. Ancak belli maliyetleri göz önüne almanız gerekir. Ayrıca geniş açı ‘distorsiyon’ adı verilen köşelerde görüntü bozulmasına yol açacaktır.

Bu tip fotoğrafları çekmek için öncelikle dijital bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız var. Bu cihazın dahili panoramik fotoğraf çekim modunun olması işinizi kolaylaştıracaktır. Bu mod genelde ‘Scene’ adı verilen hazır çekim modlarının içinde bulunur. simgesi ise bilinen Panorama günümüzde birçok kompakt dijital fotoğraf makinesi üreticisi tarafından desteklenen bir moddur. Eğer elinizde objektifi değiştirilebilir bir fotoğraf makinesi (dijital SLR) varsa onunla da panoramik fotoğraf çekebilirsiniz. Ancak kompakt bir ürünle daha kolay ve rahat sonuç alabilirsiniz.

TRİPOD OLMAZSA OLMAZ

Fotoğraf makinesinden sonra ihtiyacınız olan şey ise fotoğraf makinesi sehpası (tripod). Panoramik çekimlerden yatay eksenin kesinlikle değişmemesi gerekiyor. Yani yatay eksende yukarı ya da aşağı hareket fotoğrafın birleştirilme sırasında sıkıntı oluşturabilir. Bu bakımdan panoramik çekimlerde mutlaka ve mutlaka sehpa gerekir. Eğer yanınızda sehpa yoksa sabit bir zemine koyarak da bu tip bir çekim yapabilirsiniz. Ancak en iyi sonuç sehpa ile alınır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Panoramik çekimlerde en önemli sorun konuya fazla yakın olmaktır. Eğer konuya fazla yakın olursanız objektifin dış bükeyliğinden kaynaklanan ‘bombeli’ görüntü sıkıntısı ile karşılaşırsınız. Ayrıca perspektif çizgileri tam olarak oturmak. Bu bakımdan tavsiyem bu tip çekimleri en az 10 metreden çekmeniz yönünde. Ağırlıklı olarak manzara çekimlerinde tercih edilen bu teknik işinizi kolaylaştıracak ve doğru sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Kesinlikle kapalı mekanlarda ve küçük odalarda panoramik çekim yapmayı denemeyin. Kötü sonuçlar alırsınız.

Birçok fotoğraf makinesinde dahili olarak bulunan panoramik çekim modu kullanıcıya büyük kolaylık sağlar. Bazı fotoğraf makineleri bu mod yardımı ile 2 ya da daha fazla fotoğrafı çeker eğer ürün sizden onay alırsa bunları birleştirir ve tek tek çekilen kareleri siler (örneğin HP ve Kodak). Bazı markalarda ise kareler tek tek çekilir hafıza kartında saklanır ve çekim sonrasında ek bir yazılım ile bilgisayar üzerinde birleştirilir (örneğin Nikon ve Olympus). Elbette ilk yolun kolay olduğu ve rahat uygulanacağı görülüyor. Yine de biz iki yöntemi de anlatacağız. Hangi tür dijital fotoğraf makineniz varsa ona göre bir yöntemi seçip uygularsınız. Ayrıca ikinci yöntem bütünleşik olarak panoramik fotoğraf çekim moduna sahip olmayan ürünlerde de kullanılabilir.

AŞAMA AŞAMA PANORAMİK FOTOĞRAF

İlk yapmamız gereken şey çekim modunu panoramik olarak ayarlamak ve ürünü sehpaya ya da sabit bir yere koymak. Ekran görüntülerinde kullandığımız ürün olan Kodak EasyShare V1253’te bu tip bir mod bulunuyordu. Makine 3 kareye kadar fotoğraf çekip bunları otomatik olarak birleştirebiliyor. Önce birinci kareyi çekiyor. Bu çekimin diğer fotoğraf çekimlerinden bir farkı yok.

Bir sonraki aşamada ise ikinci kareyi çekiyoruz. Bu çekim sırasında biraz önce çektiğimiz ilk karenin en sağ köşesi ikinci karedeki ekran görüntüsünde en solda silik olarak görülüyor. Böylece fotoğrafın devamı için hizalama yapabiliyoruz. Bu tip ürünlerin çoğunda böyle bir özellik bulunuyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise ilk görüntünün bitiş noktası ile ikinci görüntünün başlangıç noktasının denk gelmesi. Bu fotoğrafta görüntü bozulmalarını engeller ve devam eden kusursuz bir kare oluşturmanızı sağlar.

Üçüncü karede de benzer şekilde ikinci karenin en sağ bölümü mevcut görüntü üzerinde silik olarak görülür. Bu kareyi de çektikten sonra makine otomatik olarak fotoğrafları birleştirme işlemine geçer. Elimizdeki fotoğraf makinesi 3 karede birleştirse de bazı ürünlerde bu 4-5 hatta 6 ya da siz tamam deyinceye kadar sürebilir. Böylece 360 derecelik görüntüler de elde edebilirsiniz.

Son görüntümüz ise en son elde edeceğimiz görüntüyü gösteriyor. Biz burada 3 kareden oluşan bir fotoğraf elde ettik. Ama daha fazla kareden oluşan çok geniş fotoğraflar oluşturmak da mümkün. Çekimlerde hareket eden nesnelerin bulunmaması görüntünün akıcılığı açısından önemlidir. Bir önceki karede hareketli olan bir otomobil siz ikinci kareyi çekene kadar kadrajınızdan çıkabilir. Bu da akıcılığı bozabilir.

PANORAMİK MOD YOKSA NE YAPABİLİRİZ?

Şimdi ise eğer fotoğraf makinenizde panoramik çekim modu bulunmuyorsa (ya da kendisinin çekilen fotoğrafları birleştirme özelliği yoksa) neler yapabiliriz sorusuna cevap arıyoruz. Önce birbirini takip edecek şekilde ve sehpa ile 4 kare fotoğraf çekiyoruz (en az 2 olmak kaydıyla üst limit size bağlı). Ardından bunları bilgisayara aktarıyoruz. Sonra ister Photoshop (ki orta seviyede bilgi gerektiriyor) isterseniz de panoramik fotoğraf üretme yazılımları ile bu fotoğrafları birleştirmek gerekiyor. Biz ikinci yöntemi tercih ediyoruz. ArcSoft Panorama Maker yazılımı ile fotoğrafları birleştiriyoruz. Önce fotoğrafları yazılıma yüklüyoruz.

İkinci aşamada istersek birleştireceğimiz fotoğraflarla ilgili parlaklık ve kontrast düzenlemeleri yapıyoruz. Daha sonra Next tuşuna basarak devam ettiğimizde yazılım fotoğrafları birleştiriyor ve bize bazı ince ayarlar yapabileceğimiz bir menü getiriyor. Bu menüde bulunan Fine Tune – İnce Ayar seçeneği ile birleşim noktalarını düzenleyebiliyoruz. Gerekli düzenleme ve düzeltmeleri yaptıktan sonra Finish tuşuna basınca elimizdeki karelerden meydana gelen panoramik fotoğraf hazır hale geliyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cekilir, panoramik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bir din hayattan nasıl çekilir? Ecrin İslamiyet 0 09 Nisan 2011 22:52
Fax Nasıl Çekilir Gerçek Bir Hikaye Süslü Komedi ve Mizah 0 13 Şubat 2010 19:11
Site Nasıl Parka Çekilir? Zirve Merak Ettikleriniz 1 11 Kasım 2007 22:50
Fotoğraf Boyutunu NasıL Büyütürüz.. BeyazBuLuT vBulletin Sorunları ve Çözümleri 4 01 Nisan 2007 04:16