IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ocak 2015, 18:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yabancı Ekonomistler Merkez Bankası'nın Faiz İndirimini Yorumladı




Capital Economics'in Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti Jackson: "Petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra politik baskılar da 50 baz puanlık faiz indiriminde etkili oldu" TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Maggio: "TCMB'nin politika faizini 25 baz puan indirmesini bekliyorduk,


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (Tcmb) politika faizini 50 baz puan indirmesini yorumlayan yabancı ekonomistler, enflasyondaki gerileme, petrol fiyatlarındaki düşüş, yatırımcı güvenindeki iyileşme ve politik baskıları indirime gerekçe olarak gösterdi.

AA muhabirine TCMB'nin politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Jackson, düşük petrol fiyatlarına karşın enflasyonun Tcmb'nin yüzde 5 hedefinin üzerinde seyrettiğini ifade etti.

Jackson, bugün gerçekleşen faiz indirimini beklemediklerini belirterek, "Petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra politik baskılar da 50 baz puanlık faiz indiriminde etkili oldu" dedi.

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio da TCMB'nin politika faizini 25 baz puan indirmesini beklediklerini, 50 baz puanın beklentilerinin üzerinde bir indirim olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi çağrılarından dolayı, karardan önce piyasalarda Tcmb'nin politika faiz oranını beklentilerin üzerinde indirebileceğine dair düşüncelerin olduğunu aktaran Maggio, 50 baz puanlık indirimin piyasalar tarafından iyi algılandığını dile getirdi.

Tcmb'nin faiz koridorunu değiştirmediğini ve gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te sabit tuttuğunu anımsatan Maggio, bunun Tcmb Başkanı Erdem Başçı'nın faizleri indirme konusunda hala rahat olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Maggio, risklere ve TL'nin değer kaybetmesine karşı Başçı'nın sıkı fonlama koşulları için açık kapı bırakmak istediğine işaret ederek, gecelik borçlanma faiz oranı seviyesinin ek sıkı para politikası için imkan sağladığını dile getirdi.



"Türkiye, enflasyonda keskin bir düşüş gerçekleşene kadar çarpıcı bir faiz indirimi bekleyecek pozisyonda değil"



IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch de faiz indiriminin kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, "Tcmb ve Erdem Başçı enflasyonda belirgin bir iyileşme gerçekleşene kadar faizlerde indirim yapmak istememesine karşın artan politik baskılara karşı kendini korudu" dedi.

Birch, "Geçtiğimiz birkaç ay içinde, küresel enerji fiyatlarının önemli ölçüde azalması Türkiye'nin kısa vadeli enflasyon görünümünde iyileşmeye neden oldu, böylece faiz indirimine karşı ana argüman oluşmuş oldu" dedi.

Birch, faizlerdeki 50 baz puanlık indirimin piyasalara güven verici olduğunu aktararak, Türkiye'nin, enflasyonda keskin bir düşüş gerçekleşene kadar çarpıcı bir faiz indirimi bekleyecek pozisyonda olmadığını söyledi.

"Lira hala savunmasız, böylece daha agresif faiz indirimi tehlikeli olurdu" diyen Birch, siyasilerin faiz indirimi konusundaki açıklamalarının ise TCMB ve Başçı için bağımsızlık kaybı şeklinde göründüğünü öne sürdü.

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland da Fed'in faizleri artırma ihtimali, düşen enflasyon ve yatırımcı güvenindeki iyileşmenin Tcmb'nin faiz indirimi için neden teşkil ettiğini belirtti.

Fed'in muhtemelen bu yılın ikinci yarısında faizleri artıracağını ifade eden Hungerland, bu süreye kadar TCMB'nin para politikasında gevşemeye devam edeceğini aktardı.

Hungerland, Fed'in faiz artışından sonra Tcmb'nin sermaye çıkışını engellemek için faiz oranlarını tekrar artırabileceğini belirterek, "Diğer bir ifadeyle Tcmb faizleri tekrar artırmak için kendisine neden bulacak" ifadelerini kullandı. Enflasyon'da bir miktar iyileşme sağlandığını vurgulayan Hungerland, gerileyen petrol fiyatlarının da Türkiye için olumlu olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de yatırımcı güveninin şu anda iyi seviyede olduğunu ve bu durumun TL üzerindeki baskıyı azalttığını ifade eden Hungerland, TCMB'nin yakın gelecekte faizleri indirmeye devam edeceğini ancak bu indirimlerin sadece kısa dönemli olabileceğinin altını çizdi.

Hungerland, Türkiye'de fiyatların hala yüksek olduğunu ve özel tüketim kredilerinin şu ankinden daha hızlı artma ihtimalinin olduğunu vurgulayarak, bu durumun balona yol açabileceğini ancak yatırımlar yoluyla uzun vadeli büyümenin sürdürülebileceğini dile getirdi.

Cumberland Advisors Küresel Ekonomiler Başekonomisti Bill Witherell ise birçok ülkenin İsviçre Merkez Bankası'nın mevduat faiz oranını 50 baz puan düşürerek yüzde eksi 0,75'e çekmesinin ardından faizlerinde indirime gittiğini belirterek, "Türkiye de bu ülkelerden biri oldu. Diğer ülkelerin de bu trendi takip edeceğini düşünüyorum" dedi. -


haberlercom

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bankasının, ekonomistler, faiz, merkez, yabancı, İndirimini, yorumladı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi Desmont Gazete Manşetleri 0 20 Ocak 2015 18:07
Merkez Bankası'ndan faiz kararı Desmont Gazete Manşetleri 0 24 Aralık 2014 21:16