IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ocak 2015, 20:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'nin Sulanabilir Tarım Arazisinin 4'te Biri Doğu Anadolu'da'




Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin sulanabilir tarım arazisinin dörtte birine yakının Doğu Anadolu’da bulunduğunu belirterek, "Bölge su zengini, 1,96 milyon hektar da sulanabilir arazi var. Sulama yatırımları tamamlanmalı bölge ekonomisine can verilmeli." dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bayraktar, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük su kaynaklarına sahip olduğunu, bölgeden doğan nehirlerin ülke su kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirtti. Bayraktar, 32 milyar metreküp su potansiyeliyle ülke kullanılabilir su kaynaklarının yüzde 17,2’sini oluşturan Fırat ile 21 milyar metreküple ülke kullanılabilir su kaynaklarının yüzde 11,3’ünü oluşturan Dicle nehirlerinin Doğu Anadolu’da doğduğunu vurguladı. Bayraktar, bunun dışında büyük miktarda su debisi olan ve Hazar Denizi’ne dökülen Aras da Doğu Anadolu kaynaklı bir nehir olduğunu kaydetti.

Doğu Anadolu’nun kış aylarında diğer bölgelere göre çok daha fazla kar yağışı aldığını, bunun da ilkbahar aylarında ırmak debilerini kat be kat artırdığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

" Doğu Anadolu Projesi (DAP) bölgesi, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van olmak üzere 14 ili kapsıyor. Türkiye’nin sulanabilir tarım arazisinin dörtte birine yakını, yüzde 23’ü Doğu Anadolu’da. Bölge su zengini, 1,96 milyon hektar da sulanabilir arazi var. DAP bir an önce tamamlanmalı, proje kapsamındaki 1 milyon 227 bin 475 hektar arazi sulanabilmeli. Proje kapsamında halen 437 bin hektar alan sulanabiliyor. Sulama açısından projenin sadece yüzde 35,6’sı bitirilmiş."

"DAP’IN SULAMA FAYDASI 1 MİLYAR 78 MİLYON DOLAR"

DAP tamamlandığında, ekonomiye 1 milyar 418 milyon dolar katkı sağlayacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Projenin sulama faydası olarak 1 milyar 78 milyon dolar, enerji faydası olarak 300 milyon dolar, içme suyu olarak 40 milyon dolar katkısı olacak." dedi. Bayraktar, tarımsal sulama programı kapsamında 167 proje yürütüldüğünü, 2013 yıl sonu itibarıyla bunlardan 85’inin tamamlandığını, 52'sinin de fiziki gerçekleşmenin yüzde 36’yı bulduğunu, 30 projenin yapımına ise henüz başlanmadığını belirtti. 2013 yıl sonu itibarıyla nakdi gerçekleşme oranının yüzde 50 olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla bölgede ürün deseni değişecek. Yağlı tohumlar, yem bitkileri üretimi hızla artacak. Yağlı tohumlar ve yem bitkilerindeki üretim artışı, ülkedeki büyükbaş hayvanlarının yüzde 17’sini, küçükbaş hayvanların yüzde 28’i barındıran, toplam süt üretiminin yüzde 15’ini karşılayan ve hayvancılık açısından çok daha büyük bir potansiyeli bulunan bölge için fevkalade önemli bir katkı olacaktır. Besi hayvancılığı da hızla gelişecektir."



haberlercom

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
4te, anadoluda, arazisinin, biri, doğu, sulanabilir, tarım, türkiyenin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Doğu Anadolu kar altında Desmont Haber Arşivi 0 13 Aralık 2014 18:14
İç Anadolu Bölgesinde Tarım Ve Hayvancılık SimHa İç Anadolu Bölgesi 0 21 Ağustos 2014 23:41
Doğu Anadolu Bölgesi İlleri Violent Doğu Anadolu Bölgesi 0 23 Ocak 2014 22:54
Doğu anadolu bölgesi Dilara Doğu Anadolu Bölgesi 1 14 Mart 2009 00:13