IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2014, 19:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Porsuk Çayı




Porsuk Çayı ( antik Frigce: Tymbris ) İç Anadolu Bölgesi'nde bir ırmaktır.
Aksu Dağı'nın kuzey yamacından inen Bayatçık Deresi ile Murat Dağı'nın kuzey yamacından inen Kızıltaş Suyu'nun birleşmesiyle doğan Porsuk Çayı Sakarya Irmağı'nın en uzun (448 km) koludur.

Kütahya Ovası'ndan geçip Eskişehir kentinin güneybatısında yeralan ve 1948'de hizmete giren Porsuk I ve 1971'de hizmete giren Porsuk II Barajları arkasında toplandıktan sonra Eskişehir Ovası'ndan ve Eskişehir kentinden geçer; Yassıhöyük karşısında Sakarya Irmağı'na ulaşır.
Sakarya Irmağı Porsuk Çayı ve Barajlar Hakkında:

Sakarya Nehri; Çifteler İlçesi'nin sınırları içinde yer alan "Sakaryabaşı" denilen yerden çıkmaktadır. Buradan çıkan su önce Bardakçı Suyu ile sonra Seydisu ve Sarısu ile birleşerek güneydoğuya doğru akar. Çakmak Köyü yakınında Ankara - Eskişehir arasında il sınırı olur ve kuzeye döner. Kıran Hamamı denilen yerde Porsuk Çayı ile birleşir ve kuzeye doğru akar. Sarıyer Barajı'ndan sonra akışı batıya döner.
Porsuk Çayı ve Kolları: İki koldan oluşmuştur. Birincisi Porsuk suyudur. Kaynağı Murat Dağı'ndadır. Altıntaş havzasında hafif meyilli bir arazide akar. Diğer kol Kütahya'nın batısından gelir. Bu şehrin kuzeyinden "Porsuk Çayı" adı ile geçen sudur. Bunlar Çukurova'da birleşerek ve Eskişehir il sınırında İncesu Köyü'nün yakınındaki Kalburcu Çiftliği'nden geçerler. Sonra sırasıyla Kunduzlar Kargın Deresi Ilıcasu Mollaoğlu Deresi Sarısu Keskin-Muttalip dereleriyle birleşerek Sakarya Nehri'ne yaklaşırken de Pürtek Çayı'nı içine alır.

Porsuk Barajı: Porsuk Çayı üzerindedir.Şehrin sutaşkınlarınıönlemek sulama ve kullanma suyunu temin amacıyla yapılmıştır. Ayrıca burası balık üretimi ve mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.
Sarıyar Barajı: Ankara il sınırında Sakarya Nehri üzerinde kurulmuştur. Amacı Batı Anadolu'nun elektrik gereksinimini karşılamaktır.
Musaözü Barajı: Eskişehir'den 28 km. uzaklıkta bulunan Mollaoğlu deresi üzerindedir. Yine taşkından korunma ve sulama amacıyla kurulmuş olup ağaçlandırılan çevresi Eskişehirlilerin tatil günlerinde rağbet ettikleri mesire yerlerinden biridir. Balık üretimi de yapılır.
Gökçekaya Barajı: Eskişehir'in kuzeydoğusunda Sakarya Nehri üzerindedir. Elektrik üretmek amacıyla kurulmuştur.
Dodurga Barajı: Sarısu deresinin üzerinde kurulmuştur. Eskişehir'e yararlı olan barajlardan biridir. İnönü'yü sulamak ve taşkınları önlemek amacıyla kurulmuştur.
Çatıören ve Kunduzlar barajlarından da yararlanılmaktadır.

Son yıllarda daha çağdaş bir görünüm kazanan Eskişehir için Porsuk Çayı çok önemlidir. Ve bu gelişme Porsuk Çayı'nı da içine aldı. Eskişehir’de bir süredir Porsuk Çayı'nda gondollar sefere başladı. (5 Eylül 2009)
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ait tersanesinde yapılan dört gondoldan ikisi Köprübaşı İskelesi'nde ikisi de Kent Park İskelesi'nde hizmet verecek. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri gondolların Porsuk Çayı'na uyum sağlayıp sağlamayacağı yönünde İtalya'nın Venedik kentinde araştırma çalışmaları gerçekleştirdi.
Gondollar Porsuk Çayı'nda hizmete girmeden önce altı ay denenirken gondolcular da bu sürede eğitim aldı.
Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çayı, porsuk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Porsuk Çayı'nın yüzeyi buz tuttu MasteR06 Haber Arşivi 0 14 Aralık 2013 13:02
Porsuk Çayı - Porsuk Çayı Coğrafik Özellikleri Liaaa Genel Coğrafya 0 14 Haziran 2012 18:57
Porsuk Ağacı Ruj Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 13 Aralık 2010 03:23
Yaygın Porsuk YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 05 Ocak 2010 14:49