IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Şubat 2012, 20:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Câmi âdâbi




Aziz müminler!
Her yıl Ekim ayının ilk haftası Ülkemizde “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaktadır. Camilerimiz ibadet için toplandığımız mübarek mekânlardır. Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde cami, “mescit” kelimesiyle ifade edilmiştir.
Mescitler Allah’ın evleri ve yeryüzünün Allah’a en sevimli mekânlarıdır. Camilerimiz huzur yuvası, terbiye mektebi, ilim ve irfan ocağıdır.
Camilerde uyulması gereken bir takım âdâp ve erkan vardır. Camiler nizam ve intizam yeridir. Her şeyden evvel bu mukaddes mekanlara uygun ve temiz kıyafetle girilmelidir. Elbise ve özellikle çorap temizliğine dikkat edilmelidir. Etrafı rahatsız edici kokulardan uzak durulmalı, ziyaret maksadıyla da olsa tesettüre riayet edilmelidir.
Camiye abdestli girmeye özen gösterilmeli ve girerken “Allahümmefteh lenâ ebvâbe rahmetike,” “Allah’ım bize rahmet kapılarını aç” diye dua edilmelidir. Camiye girildiğinde, kerahet vakti değilse, iki rekat tahiyyatü’l mescid namazı kılınması Peygamberimizin uygulaması ve tavsiyesidir.
Kadın ve çocuklarımızı camiye teşvik edip vaaz ve nasihatten istifade etmelerini sağlamalıyız. Peygamber Efendimizin uygulaması böyle idi.


Muhterem Müslümanlar!
Camide vûz-u nasihat varsa dinlenir, yoksa Kur’an okunur, zikir ve tesbihatla meşgul olunur, boş yere vakit geçirilmez.
Camide namaz kılanın önünden geçmemeye dikkat etmelidir. Birinci safta namaz kılmak daha faziletlidir. Ancak ön safa geçmek için başkalarını rahatsız etmek mekruhtur; ön safta boş yer varken arka safta namaza durmak da cami âdâbına uygun değildir. İmamın arkasındaki yer imamete ehil olanlara bırakılmalıdır.
Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Biriniz güzelce abdest alıp sırf namaz kılmak için camiye gelirse, camiye varıncaya kadar attığı her adım için bir sevap verilir, bir günahı da silinir. Camiye girdiği zaman, namaz için beklediği sürece, namaz kılıyormuş gibi sevap kazanır. Kimseye eziyet etmezse, abdestli olursa, Melekler onun hakkında, “Allah’ım! Bu kulunu bağışla, ona merhamet et ve tövbesini kabul et” diye dua ederler.”

Muhterim Cemaat!
Cami içinde yüksek sesle konuşmaktan, laubali söz ve davranışlardan sakınmalıyız. Peygamber Efendimiz bu tip davranışların ibadetin sevabını azaltacağını bildirmiştir. Cep telefonlarımızı açık bırakmamalıyız, açık kalmışsa da namaz esnasında çalıyorsa hemen kapatmalıyız.
Hz. Ömer (r.a.) mescitte yüksek sesle konuşan birini “Nerede olduğunu biliyor musun? Mescitte oturan kimse, Allah Teâlâ’nın huzurunda bulunuyor demektir” diyerek ikaz etmiştir.
Camiye saygıyla ve dua ile girdiğimiz gibi ayrılırken de şu duayı okuyalım:“Allahümme innî es’elüke min fadlike” “Allahım senden iyilik ve güzellikler istiyorum.”

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adabi, cami


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cami. Dilara Dini Resimler 0 10 Eylül 2008 17:42
Cami ve Kilise PopSy İslamiyet 0 14 Ağustos 2008 20:10