IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Mayıs 2012, 14:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Vakıf Müessesesi








Vakıflar manevî yakınlığa, Allâh’ın rızasına nail olmak gibi halis niyet ile yapılır. Vakıfların en faziletlesi; en çok ihtiyaç duyulan, devamlı ve en faydalı olanıdır.

Yardımlaşma ve dayanışma dini olan İslâm’da vakıfların gayesi beşeriyetin ihtiyaçlarını kolaylaştırmak, insanlığa ve umumun refahına hizmettir. Hastalar için hastahaneler, fakirler, yolcular için aşhaneler, talebeler, hacılar, yolda kalmışlar, evlenecekler için nakdî yardımlarda bulunan vakıflar ve daha niceleri kurulmuş; hasılı cemiyetin zayıf haldeki her unsuru için bir deva vücuda getirilmeye çalışılmıştır.

Geçmiş kavimler arasında pek az da olsa bazı vakıflar vücuda getirilmiştir. Hususîyle İbrahim aleyhisselâma aid olup “Halilürrahman evkafı” adı verilen vakıflar, hâlâ Arabistan’da mevcuttur. Fakat vakıfların asıl mükemmel hâle gelmesi ancak İslâm ile mümkün olmuştur. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), Medine-i Münevvere’deki yedi âdet akarını vasiyet yoluyla mü’minlerin fakirlerine vakıf buyurmuşlardır.

Ashâb-ı Kiâm da birçok vakıflar vücuda getirilmişlerdir. Hz. Câbir (r.a.) demiştir ki: “Ben muhacirlerden ve Ensar’dan mal sahibi ve gücü yettiği halde vakıf yaparak sadaka vermeyen hiç bir zat bilmiyorum.”

Bilhassa Hz. Ömer (r.a.), Hayberde mâlik olduğu Kasım adındaki pek kıymetli hurmalığını, Resûlullâh’ın tavsiyeleri üzerine vakfetmişlerdir. Hazret-i Ebûbekr’in, Hz. Osman ile Hz. Âlî’nin de vakıfları vardır. Radıyallahu anhüm.

Hulefâ-i Râşidin’den sonra Emevîler, Abbasîler, Selçuklular ve diğer İslâm sultanları ve bilhassa Osmanlılar tarafından pek çok, pek mühim şeyler vakfedilmiş, pek muazzam hayır müesseseleri vücuda getirilmiştir.

Müslümanlar, yapmış oldukları bu hayırlı müesseseler ile sırf Hak Teâlâ’nın rızasını gözetmişler medeniyetin yükseltilmesini, insanların ihtiyaçlarını azaltmaya çalışmayı mukaddes bir vazife bilmişlerdir. Bu da mensub oldukları kudsî dinin kendilerine vermiş olduğu yüce bir itikadın neticesidir.




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
müessesesi, vakıf


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bakteriyoloji Müessesesi Kalemzede İslamiyet 0 09 Temmuz 2011 02:49
Osmanlı Devleti'nde İç Oğlan Müessesesi YapraK Tarih 0 11 Mart 2010 23:06
Erzurum'a Vakıf Üniversitesi Lucifer YGS ve LYS'ye Hazırlık 0 11 Mart 2010 18:38
Üç Vakıf Üniversitesi kuruldu Cemalizim Haber Arşivi 0 19 Ağustos 2008 19:09