IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By halukgta

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Temmuz 2012, 17:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ramazan ayının bereketi, nuru üzerinize olsun.






BereketliRamazan ayına, şükürler olsun bu yılda kavuşmanın, heyecanı içindeyiz ülkeolarak.


Allahbizlere ve bizden önceki toplumlara, oruç tutmamızı özellikle önermiştir. Pekineden? İşte önce bu sorunun doğru cevabını mutlaka bulmalıyız ki, orucun faziletlerindengereği faydalanabilelim.


AllahKur’an da indirdiği ayetlerin üzerinde, bizlerin özellikle düşünmemizi,aklımızı kullanmamızı ister. Eğer düşünmeden yerine getirirsek, nefsimizinetkisiyle verilen emirleri, tam anlamıyla yerine getirmekten nefis bizlerialıkoyabilir. Çünkü akıl devre dışı bırakıldığında, inancımızı da güçlü vedoğru yaşayamayız. Onun içindir ki Kur’an ın onlarca ayetinde, Allah bizleridüşünmeye davet eder.



Allahbizlerin, sırf kendisi için aç kalmamızı istemeyeceğine göre, demek ki bubedenin, ruhun ve nefsin oruca ihtiyacı var demektir.


OruçAllah ın bizlere emanet ettiği, bedenimizin dinlenmeye alındığı, ruhumuzun venefsimizin de terbiye edildiği aydır. On bir ay bizlere hizmet eden, bedenimizve onun çalışan organlarının oruç ayında, bakıma alındığı, tabiri caizsebedenin ve organlarının yavaşlatılmış bir çalışmaya girdiği aydır. Tıpkıfabrikaların bakıma alınması gibi. Elbette bu ayda, yalnız bedenimiz veorganlarımız değil, ruhumuzun ve nefsimizin de, çok önemli bir eğitimdengeçtiği aydır.


Buayın önemini idrak edip, nefsine akılla hükmederek, gereği gibi bu aydanfaydalananlara ne mutlu. Ömrünün geri kalan zamanı içinde, daha sağlıklı vemutlu yaşamak isteyen, Ramazan ayını iyi bir şekilde değerlendirir. Bakın Allahoruç ile ilgili bizlere ne söylüyor?


Bakara 183: Ey iman edenler! Oruçsizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.Umulur ki korunursunuz.



Demek ki Allah orucu tüm kullarına, korunmaları adınaemretmiş. Peki, oruca ne zaman başlamamızı ve ne zaman bitirmemizi emrediyorAllah, gelin ona bakalım. Bakara suresi 187. ayetinde bakın nasıl tarif ediyor,herkesin anlayacağı bir şekilde oruca başlanacak vakti.



(Tan yerininbeyaz ipliği, siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra daorucu gece oluncaya değin tamamlayın.)


Yaradano kadar basit ve açık bir şekilde izah ediyor ki oruca başlama anını, anlamadımdemek hiç mümkün değil. Peki, bizler Allah ın emrettiği vakitte mi başlıyoruzorucumuza? Tabiiki Kur’an ile bağımızı koparıp, Allah ile aramıza girenler, bizleri bu konudada yanıltmaktan çekinmemişler.



Farklılığıdikkat ettiniz mi bilmiyorum, Ramazan ayına başlamadan bir gün öncesinde, sabahezanı bizim bölgemizde 04;45 de okunuyordu. Sabah ezanı camilerde biraz erkenokunur, çünkü ezan sesini duyana bir zaman verilir ki camiye gelebilsin. Yoksa ezanokunduğu zaman, sabah namazının tam vakti değildir. Onun içindir ki sabahnamazının farzı hemen kılınmaz, önce sünneti kılınır, farzı için vaktiningirmesi beklenir. Bu arada Kur’an okunur.



Peki,oruca başladığımız ilk günün sabahı, ezan saat kaçta okundu dikkat eden var mı?Bir gün öncesi ile aynımı okundu? Orucun ilk günü, yani ezan okunmasıyla orucabaşlama vakti diye ilan ettikleri ilk gün, Sabah ezanı 04;00 de okundu. Yanitüm toplum, hem erken oruca başladı hem de çok daha erken, sabah namazınınvakti daha girmeden, namazı kılmaları sağlandı. Ne oldu da birden bire değişti?



Bununfarkında olmayanlar, ilk gün oruca başlamaya geç kaldığını zannederek, çoküzüldüler. Toplumu ezan okunmasıyla oruca başlatanlar ve bu vakitle de istediğigibi oynayanlar, Allah ın oruca başlama vaktini tarif ettiği zamandan, çok önceoruca başlatanlar, şunu sakın unutmasınlar, bunun büyük vebali vardır.



Lütfenhavanın durumunu kontrol ediniz. Yaradan ın oruca başlamak için tarif ettiğivakit, yavaş yavaş günün ağarmasına hazırlandığı bir andır. Tıpkı sabahnamazını tarif ettiği, Fecr vaktinde olduğu gibi. Ya bizleri orucabaşlattıkları bu vakit nasıl bir zaman? Elbette gecenin zifiri karanlığı. Ne sabah namazının kılınma vakti, nede Allahın oruca başlayın dediği vakte asla uymuyor. Her ikisinin vaktine, daha en azbir saat var. Lütfen sizlerde kontrolediniz.



İştebizler sorgulamadan, Allah ın rehberine danışmadan, yaşadığımız inancımızadüşündürücü bir örnek. Elbette bizleri Rabbin rehberinden uzak, kendi hurafe venefsi inançları doğrultusunda yönlendirmeye çalışanlar, milyonlarca Müslüman ınvebalini sırtlarında taşıdıklarını, asla unutmamalıdırlar.



Bizlerdin ve iman adına her konuda yaptığımız gibi, bu konuda da birileriningüdümünde düşünmeden yaşıyoruz. Şunu sakın unutmayalım. Din ve imanımızıyaşamak şakaya gelmez. Eğer bizler bu Dünyada imtihanımızıyaşıyorsak, bu imtihanımızı başkalarına havale edemeyeceğimizin de artık bilincindeolmalıyız.



Dilerimbu Ramazan ayı, ülkemize ve tüm İslam âleminesağlık, mutluluk ve huzur getirsin. Yine dilerim toplum olarak, Kur’angerçekleri ile yüzleşen, onun nuruyla nurlanma çabasını gösteren, Rabbin haliskullarından oluruz.


SaygılarımlaHaluk GÜMÜŞTABAK





 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ayının, bereketi, nuru, olsun, ramazan, üzerinize


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ramazan Bereketi Kalemzede İslamiyet 0 01 Ağustos 2011 21:37
Ramazan ayının değeri Kalemzede İslamiyet 0 09 Temmuz 2011 12:00
Ramazan Bayramı kutlu olsun Gravity Haber Arşivi 0 30 Eylül 2008 10:18