IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By halukgta

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ağustos 2012, 21:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kadir gecesi ve Kur'an......





Bu yazımda, Kadir gecesikonusunu konuşmak ve sizleri düşünmeye davet etmek istiyorum. Önce konuylailgili ayetlere bakalım, daha sonrada geleneksel İslam ın inandığı bilgilerle, Kur’anıkarşılaştıralım. Bakalım gerçekten belli olan bir KADİR gecesi var mı? Yoksa Allah özellikle mi, bugecenin hangi gece olduğunu söylememiştir?Onun üzerinde düşünerek, daha doğruyu bulmaya çalışalım.


Bakara 185: Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğridenayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun……….



Kadir 1: Biz onu Kadir Gecesi'nde indirdik.

2: Bilir misin nedir KadirGecesi?

3: Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4: Melekler ve Ruh, Rablerininizniyle o gecede her iş için iner de iner!

5: Bir esenlik ve huzurvardır; sürüp gider o, tan yeri ağarıncaya kadar!


Allah Kur’anı Ramazan ayındaindirilmeye başlandığını söylerken, Kadir suresinde de, ismini verdiği Kadirgecesinde indirilmeye başlandığını açıklıyor. Devamında ise bu geceninöneminden bahsederek, bin aydan hayırlı olduğu müjdesini veriyor. Hesaplarsakbin ay, neredeyse bir insan ömrü.


Sanırım bizler yine açgözlülüğümüzü, kolaya kaçma alışkanlığımızı, nefsimizin zayıf yönünü kullanıp,ille de bu gecenin hangi gece olduğunu öğrenmeye çalışmışız. Dikkat edinizAllah, asla hangi gece olduğunu söylemeden, yalnız Ramazan ayı içinde bir geceolduğu bilgisini verip, adeta bizleri yarışmaya davet etmiştir.


Sizce nasıl bir yarışma olabilir? Elbette Ramazan ayı boyunca durmadan,Allah ın istediği doğru, dürüst, hayırda, barışta yarışan ibadet ederek ruhunutemizleyen bir kul olmanın yarışmasından başka ne olabilir?



Tabi bu yarış sanırım bizlerezor gelmiş. Bunu peygamberimizin devrinde zaten görüyoruz. İlle depeygamberimizden, bu gecenin hangi gece olduğunu öğrenmek için, birçok çabagösterildiğini bizlere ulaşan rivayet hadislerden anlıyoruz. Bu rivayethadislerden bazı örnekler vermek istiyorum.



(Ubade b. Sâmit diyor ki:

"Resulullah, kadir gecesinin ne zaman olduğunu bildirmek için dışarı çık­tı.O sırada Müslim ani ardan iki kişi birbirleriyle tartışıyorlardı. Resulullah buyurduki: "Ben, kadir gecesini size bildirmek için dışarı çıkmıştım. Fakat falanve filan tartıştılar.
Geceninbilgisi benden alındı (unutturuldu). Belki de bu sizin için daha ha­yırlıdır. Siz onu,dokuzuncu, yedinci ve beşinci günlerde arayın.)


Yine bir başka rivayetlerde şubilgiler yer alıyor.


(Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın.) [Müslim](Kadirgecesini, Ramazanın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerindeveya Ramazanın son gecesinde arayın. Sevabını umarak Kadir gecesini ibadetlegeçirenin günahları affolur.) [İ. Ahmed](Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesidir.)[Ebu Davud]İmam-ı a’zam hazretleri, Kadir gecesinin, Ramazanın 27. gecesine çokisabet ettiğini bildirmiştir. (Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihyaeden, Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevap kazanır) hadis-i şerifini düşünerek,sık sık vaki olan 27. gece ihya edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile,büyük sevaba kavuşulur.)


Şimdide tüm bilgiler ışığında bir değerlendirme yapalım. Allah Kur’anın indirilmeyebaşlandığı ayın Ramazan ayı olduğunu söylemiş, fakat asla Ramazanın hangigecesi olduğu konusunda hiçbir ipucu vermediği gibi, tam tersine peygamberimizisıkıştırmaya çalışıp, illa o gecenin hangi gece olduğunu öğrenmeye çalışanlarada bir ders verip, elçisine o gecenin hangi gece olduğunu Rabbim unutturmuştur.Peygamberimizin sözleri de aslında düşündürücüdür.

(. Geceninbilgisi benden alındı (unutturuldu).Belki de bu sizin için dahaha­yırlıdır.)

Bizler peygamberimizin bucümlesinden dahi ders almadığımız, hala kendimize bir gece edinmenin çabasıiçinde, çırpındığımız çok üzücüdür. Bu sözlerden sonra, peygamberimizin kadirgecesi için, belli günleri işaret edip etmediğini, kendi nefsimizdedeğerlendirelim. Din ve inancımızı rivayetlere göre değil, Allah ın bizlerisorumlu tuttuğu, Kur’an a göre yaşamalıyız. Rivayetlerin dine hükümkoyamayacağını, asla unutmayalım.

İştebizlerin ders alması gereken en önemli kısım burası. Allah hangi gece olduğunuözellikle belirtmemesinin nedenlerini hiç düşünmek, akıl etmek dahiistememişiz, çünkü o geceyi öğrenmek çok işimize, kolayımıza gelmiş. Allahınelçisinden öğrenememişiz ama biz yinede bir geceyi sanki o geceymiş gibikutluyoruz.

Şimdigelin birlikte düşünelim, acaba Allah elçisine hangi gece Kur’anı indirmeyebaşladığını, unutturmasının asıl nedeni ne olabilir? İslam âlemi ay takviminikullanır, çünkü Kur’an da bu takvimden bahseder. Ay takvimin özelliği, ayların sabitolmaması ve diğer güneş takvimine göre 10–11 gün erken gelmesidir. BöyleceRamazan tüm mevsimleri dolaşır. Allah hangi yıl ve hangi Ramazan ayındaindirildiğini peygamberimize özellikle unutturup, haber vermemekle, bakınbizleri nasıl yaşamaya yönlendiriyor, özendiriyor. Lütfen bu konuda dikkatledüşünelim.

BöyleceAllah bizlerin, Ramazanın her gününü, gecesini KADİR gecesi gibi yaşamamızıistemiştir. Bu yetmiyor, çünkü içinde yaşadığımız Ramazan ayının, acabagerçekten Allahın Kur’anı indirmeye başladığı aynı mevsimde, zamanda olupolmadığını da bilemediğimiz için, Allah bizleri 33 yılda aynı aya gelen tümRamazanlarda da aynı huşu ve güzellikte Ramazanı yaşamamızı arzu ediyor. Buinanılmaz bir fırsattır, hatta belki de ömür boyu, en az iki kezyakalayabileceğimiz çok büyük bir fırsat. Adeta belki de kurtuluş reçetemiz.

Rabbimbu gecenin, çok önemli özelliğinden bahsettiğine göre, demek ki bu geceyiyakalayabildiğimizde ve o geceyi gereği gibi yaşadığımızda, bizlerin dualarınında karşılık bulacağı açıktır. Elbette işin kolayına kaçmadan, hayatımızın herRamazan gecesini, Kadir gecesi gibi yaşayarak, beklide yaptığımız günahları hafifletebiliriz.Ne yazık ki bizler, bu gerçeğin farkında değiliz. Çünkü kendi nefsimiz ağırbasmış ve Allah katındaki övgüye mazhar olmuş O geceyi aramak ve O gece için herRamazan gecesi çaba harcamak yerine, bir geceye indirerek, büyük kayıplar,ziyanlar içinde olmuşuz.


Allahkullarına bu gecenin hangi gece olduğunu söylememekle, elçisine de unutturarak,aslında çok önemli bir mesaj veriyor bizlere. Ömrünüz yettiğince Ramazan ayınıve gecelerini en güzel şekilde geçirmeye özen gösterin.Belki de ömrünüzün bir Ramazan gecesinde, KADİR gecesine rastlarsınızda, o geceyide gereği gibi geçirip, bağışlanmanız umulur.

İşte cenneti müjdeleyen, bin aydan hayırlıgece. Düşünebiliyor musunuz 83 yıldan daha hayırlı çok özel bir gece. ElbetteRabbim bu gecenin hangi gece olduğunu söyleyecek değildir. Öylekolaya kaçmak yok. Zor bir yarışın, çabanın, özverinin elbette ödülü de büyükolacaktır. Bu geceyi yıllarca arayıp, adetaömrümüzün her Ramazan gecesini, Kadir gecesi gibi yaşamamız gerekmektedir.Allah ta bunun yapılmasını bizlerden istiyor. Ama farkında bile değiliz.

Bizlerne yazık ki çok fazla sıkıya gelememişiz. Ramazan ayının her gününü aynı huşuiçinde, ibadette, hayırda, barışta yarışarak geçirmek zor gelmiş bizlere. Allahın rehberinden de uzak yaşadığımız için İslam ı, Rabbin bizlere sunduğu bukurtuluş reçetesinden de, böylece istifade edememişiz, değerini anlayamamışız.Rabbim bizleri afetsin.

Dilerimbizler bir gün, Allah ın ayetleriyle verdiği örneklerle, bizlere ne anlatmakistediğinin farkına varırız. Yoksa Kur’anı anlamadan okuyan, onun üzerindedüşünmeyen, ona anlamadan iman edenlerin, geçmiş toplumların düştüğüdurumlarına düşerek, şeytanın kucağında buluruz kendimizi. Rabbim yardımcımızolsun.

Yaşantımızdagelecek tüm Ramazan aylarının tüm gecelerini, KADİR gecesi olarak bilip, gereğigibi yaşayan Rabbin HALİS kullarından olmamız dileklerimle.

SaygılarımlaHaluk GÜMÜŞTABAK












 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gecesi, kadir, kuran, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadir gecesi Swat Genel İslami Konular 0 06 Şubat 2012 21:08
Kadir Gecesi Kalemzede İslamiyet 0 06 Ağustos 2011 16:12
Kadir Gecesi Kalemzede İslamiyet 0 09 Temmuz 2011 11:31
Kadir Gecesi.. ad3m Serbest Kürsü 9 09 Ekim 2007 01:24
Kadir Gecesi utKan Serbest Kürsü 4 08 Ekim 2007 16:22