IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Eylül 2012, 13:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hadislerin Kur'ana arzı ve.....





Bizlerinanç sistemimizi öyle yanlış bir yol üzerine oturtmuşuz ki, Kur’an ınhükümlerine inancımızın taban tabana zıt olduğunun, farkında bile değiliz. Yinebir kardeşimizin, bir yazıma verdiği cevap çok düşündürücü olduğu için,sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü bu yanlış her zaman yapılıyor, örnekgösteriliyor.


(Haluk bey, sözleriniz HadisMünkirlerinin sözlerine benziyor. Hadislerin Kur'an'a arzına dâhil tekbir rivayet yoktur. Zaten bu çok absürd bir metod çünkü Kur'an'da meselelerin tamamıyoktur. Kur'an'dameselelerin tamamı yok ise her meseleyi Kur'an'a nasıl arz edeceksiniz?)


İştesize günümüz tabiriyle, din ve iman adına meçhule doğru yolculuğa, dikkatçekici bir örnek.Arkadaşımız hadislerin Kur’an a arzı konusunda rivayet arıyor. Hâlbuki Kur’a nabakmış olsaydı, Allah ın uyarılarını görüp, sakın emin olmadığın bilgininardına düşme, Kur’an ın ipine sarıl, sizlere Kur’an da her konudan niceörnekleri verdik ki anlayasınız, hiçbir eksik bırakmadık biz Kur’an da,dediğini apaçık görecekti. Kur’an dururken, ondanbaşka kanıt mı arıyoruz. Aradığımız için de, toplum olarak bugün ne hallerdeyiz. Allahbizleri affetsin.


Kardeşimizbu sözleriyle, bizlere iletilen rivayetlerin, helal ve haram hükümlerininhepsini Kur’an da bulamayacağımızı, onun içinde Kur’an da bahsedilmeyen, hükmüverilmeyen konuları da Kur’an dan aramamız ve Kur’an ın süzgecinden geçirmemizmümkün olamayacağını söylüyor. Bu doğrultuda, düşünce ve inancını dilegetiriyor. Kontrolü olmayan bir inancı, Allah a nispet etmekten, Rabbim esığınırım.


Arkadaşımızhadislerin Kur’an a arzına dâhil, tek bir rivayet yoktur diyerek, kendine delilbulmuş bile. Önce bu kardeşimize rivayetlerin dine hüküm koyamayacağını,rivayetin önce ne olduğunu araştırmasını öneririm.


HadislerinKur’an a arzı konusunda, yine rivayet arayan bu kardeşimize, MİNAREYİ ÇALAN, KILIFINIHAZIRLAR sözünühatırlatmak isterim.


Aklını kullanan, hurafe dendelil aramaz. Aklını kullanan Rabbin koruması altındaki FURKAN dan delil arar.


Kendisinerivayet kanıt arayan kardeşimize, peygamberimizin rivayetlerinden de elbetteörnek gösterebiliriz. Bir şartla, Kur’an ın onayını almak şartıyla. Peygamberimizbizlere, Kur’an ın iki kapağı arasındaki bilgilerden başka, hiçbir şeybırakmadığını söyler. Yine bu kardeşimiz eğer iyi araştırmış olsaydı,peygamberimizin önce izin verdiği, ama daha sonra yapılan yanlışları gördüğüiçin, hadis yazımının, naklinin yasaklandığını bilmesi gerekirdi. Bu yasağındört halife devrinde de devam ettirildiğine dair, birçok rivayet bilgilervardır bugün elimizde. Dediğimizgibi, hepside rivayettir. Hiçbir rivayet dine hüküm koyamaz, doğruluğundaneminde olamayız. Dine hüküm koyan, yalnız Rabbimizdir, onun onayından geçen herbilgide, bizim başımızın tacıdır.


Buarkadaşımız bunları söylerken, bugün bizlere öğretilen ve Kur’an ınbahsetmediği birçok örnekleri de vererek, bakın bu konuda Kur’an da haramolduğuna dair bir bilgi yoktur, yani bunları da peygamberimiz haram olduğuna,hükmederek, bizleri hadisleriyle bilgilendirmiştir, onun için her şeyi Kur’anile karşılaştıramayız, Kur’an da aramamız mümkün değildir diyebiliyor.


Peki,bu inanç ve düşünceye Kur’an onay veriyor mu? Rivayetlerden bu konuda kanıtarayan ve bulamayan kardeşimize, acaba Kur’an bu düşüncesine onay veriyor mudiye, düşünmesini de öneririm.



Diyelimki arkadaşımız haklı, İslam ı yaşamak adına takip edeceğimiz bu yol ve yönteme,eğer onay veriyorsa Kur’an, bu durumda ona hak verebiliriz. Gelin şimdi bu sorunun cevabını Kur’an da arayalım.Yani Allah elçisine, kendisinin haram dediklerinden başka konularda da, haramkoyma yetkisi vermiş mi?



Öncesize her yazımda neredeyse hatırlattığım, bir ayeti hatırlatmak istiyorum.


Zühruf 44: DoğrusuKur'an, sana ve kavmine bir öğüttür. İleride ondan sorumlututulacaksınız.



Dikkat ederseniz Allah, sizleri Kur’an dan sorum tutuyorumdiyor. Hatta birçok kez Kur’an ın ipine sarılmamıza önerir bizlere. Bu hükmüveren Rahman, acaba daha sonra Kur’an ın hükmü olmayan, Kur’an da hiçbahsedilmeyen bir hükümden, haramdan sorumlu tutar mı bizleri? Sanırımarkadaşımızın düşüncesi, daha ilk örnek verdiğim ayetten bile onay alamadı.


Şimdi sizlere peygamberimizin, haram ve helal koymayetkisinin olup olmadığına ışık tutacak, bir ayeti hatırlatmak ve üzerindesizleri düşünmeye davet etmek istiyorum.


Aşağıdaki ayette, peygamberimiz aile içinde, eşlerininhoşnutluğu adına, helal olan bir şeye haramdır diyor. Bakın Allah bunu yapanelçisine nasıl bir ayet indiriyor, uyarıyor ve aile içinde söylenmesine rağmen,bu uyarıyı Kur’an a alarak, tüm insanlığın bu konudan haberinin olmasını, acabaneden istiyor olabilir. Önce ayeti yazalım.


Tahrim 1:Ey Peygamber, eşlerinin hoşnutluğunu isteyerek, Allah'ın sanahelal kıldıklarını niçin haram kılıyorsun?Allah çok bağışlayandır, çok esirgeyendir.


Ayetedikkatle baktığımızda, aslında aile içinde, belki de yalnız eşleri arasındahoşnutluğu sağlamak adına, peygamberimiz helal olan bir şeye haramdır diyor.Fakat Allah, bu aile içindeki olay dışarıya yanlış akseder, duyulur diye, hemenbakın nasıl bir ayet indirerek uyarıyor. İşin ilginci bu uyarıdan bizlerinde haberininolmasını istiyor. Yoksa gizlicede elçisini uyarabilirdi. İşte bu ayettenalmamız gereken, büyük dersler var. Ayette, Allah ın sana helal ettiğimi, nedenharamlaştırıyorsun sözleri, sizce her şeyi çok net açıklamıyor mu?


ŞimdideAllah ın helal ve haram konusunda verdiği hükümlere ve bizleri bu konuda kiuyarılarına bakalım.


Bakara173:Allah, sizeancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da,istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, onagünah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.


Yukarıda ki ayette açıkça belirtilenlerin dışında, temizolan her şeyin helal olduğunu siz bu ayetten anlamadınız mı?


Günümüzde bizlere uzun bir liste verilir, helal veharamları içeren. Hani bu liste neden Kur’an da yok diyenlere, iştekardeşimizin bana söyledikleri yıllardır topluma da söylendiğinden, hiç kimsebu listenin nereden geldiğini de araştırmamıştır. Çünkü her şey Kur’an dayoktur, mantığına inandırılmışız da ondan.


Kur’an da hiç bahsi geçmeyen, haramlar listesi neredenbizlere sokulmuştur biliyor musunuz dostlar? Bugün Yahudilerin elindeki, tahrifedilmiş Tevrat ta yazıyor. Tek tırnak hayvanlar yenmez, çift tırnak olacak,yabani şu ya da bu hayvanlar yenmez, denizde şunlar yenir bunlar yenmez ve bunabenzer uzun bir liste vardır. Hiç birimiz sormuyoruz bile, neden Kur’an da yoktüm bu haramlar listesi? Hani Kur’an dan sorumluyduk, hani Kur’an ın ipinesarılacaktık, hani biz Kur’an da hiçbir eksik bırakmadık diyordu Rabbim. Neoldu tüm bu ayetlerin hükümleri. Yoksa bu ayetlere iman etmiyor muyuz?


Kimseye soramayız, çünkü sorgulama yetkimiz,gücümüz elimizden alınmışta ondan. Sen düşünme, zaten anlayamazsın mantığınıiçimize sokanlar, bu işi çok iyi başarmışlar. Artıksorgulamayan, düşünmeyen bir toplum olmuşuz.


Kur’an indirilmeden önce, nelerin haram olduğu konusundadetaylı bir bilgimiz yok elbette. Fakat Allah elçisine, o günkü ehli kitaptoplumunu uyarmak adına, bakın nasıl bir ayet indiriyor.


Aliimran 50:'Benden önceki Tevrat'ı doğrulamak ve size haram kılınan bazışeyleri helal kılmak üzere size Rabbinizden bir ayetle geldim. Artık Allah'tankorkup bana itaat edin.'



Demekki daha önce, bazı şeyler geçmiş topluma harammış. Ama Allah bu haramlarıkaldırmak için ayetler indirdiğini, yani bundan sonra açıkladıklarımın dışında,haramlar yapmayın sakın kendinize diyor.


Şimdihatırlatacağım ayet üzerinde, lütfen dikkatle düşünelim. Düşünme yetkisinibaşkalarına verenler düşünmeye bilir. Kendi sorunu.


Hakka44–45–46: Eğer(Peygamber) bize isnat ederek bazı sözler uydurmuş olsaydı, mutlaka onukudretimizle yakalardık. Sonra da onun şahdamarını mutlaka keserdik.


Ayetingüzelliğine bakar mısınız lütfen. Allah Kur’an dışından bazı sözleri, bunlardaAllah katındandır deseydi, onun canını alırdık diyor. Ama bu ve buna benzeronlarca ayetlere gözlerini yumanlar, hala peygamberimizin Kur’an da olmayankonularda hüküm verebileceğine inanmakta ısrar edebiliyorlar. Sırf hurafeitikatlarından vazgeçmemek adına.


Arkadaşımızbana verdiği cevaplarda, Allah sadece Kur’an demiyor, peygambere de itaati vurguluyor diyerek,ayetleri kendi itikatlarına delil aramaya devam ediyor. Hâlbuki Allah elçimeuyun, ona uymak bana uymak gibidir derken, elçisinin bizleri yalnız ve yalnızKur’an ile uyaracağını, onun dışına çıkmayacağını anlatıyordu birçok ayetinde.Kur’an ın dışına çıkamayacağını, onun dışından bazı sözleri bunlarda Allahkatındandır demiş olsaydı, onun canını alırdık dediği ayetleri görmezdengelerek, kendi itikatlarınakelimelerin ardından delil arayanlara, ne söylesek anlamayacaklarını çok iyibiliyorum.


BakınRabbim bu ve buna benzer itikatların ardı sıra giderek, Allah ın Kur’an dahiçbir delil indirmediği şeylerin ardına düşenlere ne söylüyor.


Enam 81: “Allah’ın size,hakkında hiçbir delil indirmediği şeyleri O’na ortak koşmaktankorkmuyorsunuz da, ben sizin ortak koştuğunuz şeylerden ne diye korkayım? Öyle ise iki taraftan hangisigüvende olmaya daha lâyıktır? Eğer biliyorsanız söyleyin.”



Bana Kur’anda her şey yazmaz diyen kardeşimizin, acaba bu ayetlerin ne söylediğindenhaberi yok mu?


Allahsize hakkında hiçbir delil indirmediği şeyleri, bunlarda Allah katındandırdiyenleri, adeta Allah ın yetkilerini edindikleri velilere nispetettiklerinden, tüm bu davranışlarından dolayı, Allaha ortak koşma olarakgörüyor bunları yapanları. Elbette Rabbin hükmetmediklerini de, bunlar Allahkatındandır diyenler, Allah ın hükümlerine ortak koştuklarını bilmelidir.


Ayetinsonunda, Rabbin sorusu düşündürücüdür. Bakın ne soruyor aklını kullananlara.Öyleyse iki taraftan hangisi güvende olur?


Birincisi Allah ın hükümlerine iman edip, hurafe ve sanının ardısıra gitmeyenler. Diğeri de Kur’an da Allah ın hiçbir delil indirmediği halde,bunlarda Allah katındandır diyenlerin takip ettiği yol. Sizce hangi yol dahaemin ve daha doğrudur? Rabbin ayetin sonunda, sorduğu gibi. EĞER BİLİYORSANIZ SÖYLEYİN.


Kur’anbu konuda çok açık hükümler vermiş ve Allah ın Kur’an da hüküm vermediklerihiçbir konuda, sorumlu olamayacağımızı ve yine haram ve helal konusunda dayetkinin yalnız Allah ta olduğunu, apaçık bakın nasıl bildiriyor bizlere.


Maide Suresi 87: Ey iman sahipleri! Allah 'ın size helalkıldığı şeylerin temiz ve güzel olanlarını haramlaştırmayın; azıp sınırıaşmayın; Allah azıp sınırı aşanları sevmez.

Sur.116. ayet; Yalan düzerek Allah'a iftira etmek için, dillerinizinuydurma nitelendirmeleriyle "Şu helaldir, şu da haramdır!" demeyin.Yalan düzerek Allah'a iftira edenler kurtulamazlar.

Demekki bu konuda, apaçık hüküm var. Bilgisizce emin olmadan, Allah ın açıkçaharamdır demediklerine, haram deme yetkisi kimsede yok. Ayete dikkat ederseniz,Allah ın helal kıldığından bahsediyor. Demek ki yetki bizzat kendisinde. Bunundışında şu ya da bu haramdır demek, Allaha iftira atmak olduğunuhatırlatıyor bizlere.


Aşağıdakiayetlerde bu konuyu daha da pekiştiriyor ve bakın ne diyor.


Enam140: Şu bir gerçekki, ilimsizlik yüzünden öz evlatlarını beyinsizce katledenlerle,Allah'ınkendilerine verdiği rızıkları, Allah'a iftira ederek haramlaştıranlar,gerçekten hüsrana uğramışlardır. İnan olsun, sapıtmışlardır onlar; hiçbir zamandoğruyu ve güzeli bulamazlar.

Enam 150: Şunu da söyle: "Allahşunu harametmiştir diye tanıklık edip duran şahitlerinizi getirin." Eğer tanıklıkederlerse, sakın onlarla birlikte tanıklık etme! Ayetlerimizi yalanlayanlarlaahrete inanmayanların keyifleri ardınca gitme! Onlar, kendi Rablerinebaşkalarını denk tutuyorlar.

Yunus Suresi 59. De ki:
"Ne oldu sizede Allah'ın size rızık olarak indirdiği şeylerden bir haramyaptınız bir de helal?" De ki: "Allah mı size izin verdi,yoksa Allah'a iftira mı ediyorsunuz?



Yukarıdakiayetleri apaçık gördükleri halde, hala gözlerini yumarak, Kur’an dışındanharamlar edinenlere, daha ne söylemek gerekir bilemiyorum. Allah ın Kur’an daharam demediklerine haramdır diyenler, Allaha iftira ettiklerini söylüyor.Sanırım birde, peygamberimize iftira atıldığını da hatırlatmalıyım. Buinsanların sapmış olduğunu, bu insanların doğruyu asla bulamayacaklarının,uyarısını da yapıyor Allah ayetinde.


Enamsuresi 50. ayetinde ise, Rabbin haramdemediklerine haram dır diyenlere açık tehditle, Allah şunuharam etmiştir diyenler, bunun şahitlerini getirsinler diyor. Eğer tüm bunlara iman edip,Allah ın haram demediklerine, haramdır diye şahitlik yapanlarla birlikteolmayın diye ikaz ediyor bizleri.


Yunus59. ayetinde de şükürler olsun Rabbim, bu konuya çok açık bir şekilde hükmünüveriyor ve bakın ne diyor, tekrar hatırlamakta yarar var.


(Ne oldu size deAllah'ın size rızık olarak indirdiği şeylerden bir haramyaptınız bir de helal?" De ki: "Allah mı size izin verdi,yoksa Allah'a iftira mı ediyorsunuz?)


Demek kiharam ve helal koyma yetkisi, yalnız Allah ın mış, ama ayetleri okuyup, düşünenmi var. Bunuyapanların, Allaha iftira attıklarını unutmamalıdırlar. Bunun cezasını tahmin bileetmek istemiyorum. Rabbim cümlemizi böyle büyük bir hatadan korusun.


Bizlerdine öyle hurafeler sokmuş ve buna yüzlerce yıldır inandırılmışız ki, adetakangren olmuş içimizde. İnancımız Allah yolundan sapmış. Batıl doğrubilindiğinden, hakkın sözlerinin üstü örtülmüş. Yapılan yanlışları ortayaçıkarmaya çalışanlar, ayetleri topluma hatırlatma çabasında olanlar ise,toplumda dışlanır olmuş. Sünnet İnkârcı damgasıyla suçlanır olmuşlar.


Hâlbukipeygamberimiz söylemediği halde, bunlarda peygamberimizin sözleridir diyenlerin,cehennemdeki yerini hazırlasın diye uyaran peygamberimizin sözlerini, hernedense duymak istemiyorlar.


Allahyardımcımız olsun. Çok zor günlerin içinde yaşıyoruz. Kur’an her konuda detaylıbilgi vermeyen kitap ilan edildiği için, artık ona müracaat edende çok küçükbir azınlık kaldı. Yani artık peygamberimizin söylediği gibi, Kur’an terk edildi.Onun içindir ki Allah tabizleri cezalandırıyor, dualarımız karşılık bulmuyor.


DilerimKur’an ın kıymetini anlayan, ona gereken saygıyı gösteren, Rabbin haliskullarından oluruz.


SaygılarımlaHaluk GÜMÜŞTABAK

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hadîslerin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hadislerin değişmeden bize ulaştığına nasıl emin olabiliriz? YaRGuCi İslamiyet 0 19 Aralık 2011 21:57
Para Arzı 697.4 Milyar TL'ye Yükseldi.. Düş Haber Arşivi 0 04 Kasım 2011 09:38
Arzı Kız Efsanesi YapraK Tarih 0 28 Aralık 2009 13:43
Sahih Hadislerin Sayısı Ne Kadardır? YapraK Hadis-i Şerifler 0 20 Mart 2009 04:12
Hadîslerin Yazılmasına İzin Veren Rivayetler YapraK Hadis-i Şerifler 0 20 Mart 2009 04:02