IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Ekim 2012, 18:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İsra Suresi 81. Ayetten, Almamız Gereken Dersler.





Değerlikardeşlerim, bugün sizleri üzerinde düşünmeye davet etmek istediğim ayet, İsrasuresi 81. ayet olacaktır. Acaba Allah bu ayetinde, hak geldi, batıl yok olduderken nelerden bahsediyor olabilir? Önce ayeti yazalım, sonra üzerindebirlikte düşünelim.



İsra81: De ki: “Hak geldi,batıl yok oldu. Şüphesiz batıl, yok olmaya mahkûmdur.”



Yaradanhak geldi derken kimden ve nelerden bahsediyor olabilir, önce onunetleştirelim. Bunu anlamak içinde bu ayetin hemen devamındaki ayete bakalım.



İsra82: Biz Kur’an’dan, mü’minler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruz. Zalimlerin iseKur’an, ancak zararını artırır.



Demekki Yaradan hak geldi derken, Kur’an dan bahsediyormuş. Yani Kur’an ın imanedenler için, şifa ve rahmet olacağı müjdesini veriyor. Çünkü peygamberimizdevrinde toplum, Allah ın daha önce indirdiği kitaplarından sapmış, atalarının hurafeve yanlış itikatlarının ardı sıra gider olmuş. Peki Allah bizleri, Kur’an danbaşka kaynaklara sevk ediyor mu?



Hatırlayalım,Allah rehberinde bizlere, Kur’an ın ipine sarılın diye öğüt verir. Sizlereindirdiğime uyun, başka velilere uymayın der. Hidayete erenlerin, yalnızRabbinden gelen Kur’an a iman edenler olacağını anlatır bizlere. Bilerekhakkı batıl ile karıştırmayın diye uyarır. Allah kimlerin günahlarınıaffedeceğini söylerken, Rableri tarafından HAK olarak, Muhammed e indirileneinananların, günahlarını örteceğini, affedeceğini söyler. Kur’an ın insanların,kalp gözlerini açacak ışıklardan oluştuğunu açıklayarak, bizleri yalnız veyalnız Kur’an ın ardı sıra gitmemizi öğütler.



AllahKur’an ı, alemlere uyarıcı olsun diye indirdiğini ve bizlerin yalnız Kur’an dan hesaba çekileceğimizi söyleyerek,son noktayı koyar ve bizlerin Kur’an dan başka rehber edinmemizin doğrudan, hakyolundan sapmak olacağını apaçık bildirir.



Ayetinsonundaki cümle çok düşündürücüdür. Lütfen bu sözler üzerinde dikkatledüşünelim.



(Zalimlerin ise Kur’an, ancak zararınıartırır.)



Buuyarıyı, çok önemseyerek düşünmeliyiz, kim bu zalimler. Zalimler sözünden imanetmeyen inkârcıları anlamamız yanlış olur. Onlardan bahsediyor olsaydı, ayet kâfirlerdiye söz ederdi. Zalimlerin kimler olduğunu tam olarak anlayabilmek için, gelinKur’an ı bir bütün olarak düşünelim, bakalım Allah ın bahsettiği zalimlerkimlermiş.



Aşağıdakiayet üzerinde, lütfen dikkatle düşünelim.





İbrahim27: Allah Teala sağlam sözle iman edenleri, hem dünya hayatında hem deahirette sapasağlam tutar. Zalimleriise Allah saptırır. Allah dilediğini yapar.



Buayeti eğer doğru anlayabilirsek, her sorunumuz çözülecektir. Ayette geçen sağlam sözle iman etmek ne demektir. Ya da Allah gerçek imanedenleri, sabit sözlesağlamlaştırması, ne anlama gelir?



AyetteAllah, bizlerin kurtuluşa erebilmesi için, en sağlam söz olan Kur’an ayetleriile yalnız iman etmemizi istiyor. Bundan daha açık nasıl söylesin Yaradan.Demek ki en emin yolu takip etmek isteyen, en sağlam, en sabit söz olan Kur’an ınardı sıra gitmeli, hurafe, rivayet, emin olmadığımız sözlerin peşine, asla düşmememizgerektiği anlatılıyor.



Ayettebahsedilen zalimlere gelince. Dikkat ediniz, bunlarda inandıklarını söyleyenler.Allah ı ve elçisini inkâr edenler değil. Peki, neden Allah bunları saptırıyor,cezalandırıyor? Çünkü onlar Allah ın sapasağlam sözleri ile yetinmeyenler. Atalarınınhurafe inançlarından vazgeçmeyenler.



Bugündeyaptığımız yanlışlar, dünden farklı değil. Çünkü onlar bugünde, Rabbinayetlerini düşünmeden, hakka batıl karıştırmaya devam edenler. Çünkü onlar,Kur’an da her şeyden nice örnekleri anlayasınız diye sıraladık, açıkladık diyenRahmana inatla, Kur’an da her şey yoktur diyerek, beşerin, velilerinrivayetlerine inananlar. Çünkü onlar, Allah ın sakın velilerin ardına düşmeyin,güvenilecek yardım istenecek, şefaat istenecek veliniz yalnız benim dediğihalde, Rabbin sözlerini görmezden gelerek veliler edinenler, onlardan şefaatbekleyenler. Elbette bu yanlışta ısrarla inat edenleri Rabbim, asla doğruyayönlendirmeyecektir.



Bakara59. ayette, bakın zalimlerin neler yaptığını söylüyor.



(Fakatzalimler, kendilerine söylenenleribaşka sözlerle değiştirdiler.)



Şükürlerolsun Rabbime, bakın ne kadar güzel örnekler veriyor. Buradan da çok netanlaşılıyor ki, İsra suresi 82. ayette bahsedilen ZALİMLER, iman ettiğinisöyledikleri halde, Allah ın ayetlerine, başka sözler karıştırıp, bunlardaAllah katındandır diyerek, ayetlerin anlamlarını değiştirenler olduğu anlaşılıyor.Sanki HAŞA Rabbim yazmayı unutmuşta, birileri akıl etmişçesine, siz bu ayetinnüzul sebebini biliyor musunuz diyerek, Rabbin hiç bahsetmediği anlamlarayetlere verilmiyor mu?



HâlbukiRahman ne demişti, HAK GELDİ, BATIL YOK OLDU. Buradan da anlaşılıyor ki, Allah ın bahsettiğizalimler, hakka batıl karıştıranlar olduğu apaçık ortaya çıkıyor.



Zalimlerkonusunu daha iyi anlayabilmek için bir örnek daha vermek istiyorum. Bakara 229. ayetinde Allah, bir konudaaçıklama yapıyor ve sınırlamalar getiriyor. Daha sonrada ayetin sonunda çokdikkat çekici bir uyarıda bulunuyor ve bakın ne diyor.



(KimAllah'ın sınırlarını aşarsa işte onlar zalimlerdir.)



İşteyaptığımız büyük yanlışlara, çok dikkat çekici bir örnek. Demek ki Allah ınsınırları var. Peki, bu sınırlar nedir ve nerede belirtilmiştir? Elbettesizleri sorumlu tutuyorum dediği Kur’an da, Rabbin apaçık sınırlarıbelirlenmiştir.



Eğerbizler bu sınırları yeterli görmeyip, kendimizce genişletmeye, sınırı aşmayakalkarda, Kur’an da her şey yazmaz, özet bilgiler vardır der, dine ilaveleryaparsak, Allah ın koyduğu sınırları aşarsak, demek ki Rabbin katında ZALİMLERDENolacağımız kaçınılmaz olacaktır.



Allahhakka batıl karıştırmayın diye ayetinde bizleri uyarıyor da, sakın eminolmadığınız bilgilerin ardına düşmeyin diyorsa, lütfen haddimizi aşarak, Allahın koymuş olduğu sınırları zorlayıp, kendimizi ZALİMLER arasına sokmayalım.



Zalimlerdenolmak istemeyen, Allah emretmediği halde, bunlarda Allah katındandır asla dememelidir.Çünkü Rabbin bahsetmediği, açıklama getirmediği konuları, bunlarda İslam ın,dinin emridir dersek, Yaradan a iftira atmış oluruz. Bunu yapanlara da bakınAllah ne diyor?





Aliİmran 94: Artıkbundan sonra her kim Allah'a karşı yalan uydurursa, işte bunlar, zalimlerin takendisidirler.





Bizlerelimizde, imtihan olduğumuz FURKAN apaçık dururken, nefislerimizin esiriolmaktan kurtulamadığımız için, beşerin öğretisi, baskısı altında öyle kalmışızki, bize öğretilenleri Kur’an da göremediğimiz de, bakın demek ki her şeyKur’an da yazmıyormuş, deme cehaletini gösteriyoruz. Bu hatamızın en büyük nedeni, Kur’an ile aramıza edindiğimizvelileri sokmaktır.Bunu yaptığımız içinde, Rabbin neleri emrettiğinin elbettefarkında olamayız.



Ayetinsonunda bahsedilen, Kur’an zalimlerin zararını artırır sözünden ne anlamalıyız,burası çok önemli. Zalimler hakka batıl karıştırdıkları ve Allah ın ayetlerininanlamlarını değiştirip, beşerin hurafelerine delil aradıkları için, zalimlerin zararları,kaybı da, arttıkça artacaktır diyor Allah.



Allahile kulun arasına hiç kimse giremez. Yaradan elçisine seslenerek, yarattığımkulum ile beni baş başa bırak diyor. Tebliğ etmek sana, hesap sormak bana düşerdiyerek, bu gerçeği Kur’an çok güzel anlatmıştır. Tabi anlayana, anlamakisteyene.



Kur’anbizlerin niyetine göre sorularımıza cevap verir. Hiçbir art niyet beslemeden, Allahın ne emrettiğini anlamak amacıyla Kur’an a bakarsanız, tüm gerçekleri Rabbimgösterecektir. Yok, eğer hurafe itikatlarımıza delil aramak adına, Kur’an ınbir kelimesinin ardına anlamlar yükleyerek delil arama çabası içindeysek,zalimlerden olduğumuz içinde, Rabbim böyle insanın zararını artırdıkçaarttıracak, gerçekleri asla görmesine izin vermeyecektir.



BizlerKur’an ı yeterli görmeyip, onun özet bil içerdiğini, onda her bilgininolmadığını söylemekten de hiç çekinmemişiz. Kur’an ı herkesin anlayamayacağıbir kitap ilan ederek, beşerin kitaplarını tercih etmişiz. Hatta daha da ilerigidip, beşerin bazı kitapları için, Kur’an ayetlerinin ayetidir bu kitaplar,demekte sakınca bile görmemişiz.



Neyazık ki bu acı gerçek, bu zalimce davranışımızın olacağı, 1400 yıl önce Rabbinbizlere gönderdiği rehberinde bile yazıyor. Peygamberimizin mahşer günü, benimümmetim Kur’an ı devre dışı bıraktılar diyeceği, bizlerin hiç umurunda bileolmamış. Bu uyarıyı kendi üstüne alan bile çıkmamış.



Bizlerinatla Kur’an açık değil, herkes anlayamaz, her konuda açıklama yoktur dedikçe,Rabbimizde adeta gözümüze sokarcasına, bu fikre sakın inanmayın, Zalimlerdenolursunuz DERCESİNE, BAKIN NE DİYOR.



Kehf54: Andolsun, biz bu Kur’an’da insanlar için her türlü misali değişik şekillerdeaçıkladık. Fakat insan tartışmaya her şeyden daha çok düşkündür.



Nediyelim, Rabbin gerçeklerini, gönül gözleriyle gören gözlere, duyan kulaklara,hisseden gönüllere ne mutlu. Duymak, görmek ve hissetmek isteyen Rabbin HAK, ENSAĞLAM sözlerine sarılır. Çünkü peygamberimizde bunu yapmış, Rabbin hükümlerinetek bir kelime dahi ilave yapmamıştı. Çünkü Yaradan, elçisinin bazı sözleribizlere atfederek, bunlarda Allah katındadır deseydi, ona ne yapardık diyorbiliyor musunuz hakka 44. ayetinde?



(Mutlaka onu kudretimizle yakalardık. Sonra da onun şah damarınımutlaka keserdik.)



Değerli din kardeşlerim. Lütfen dikkatle düşünelim. Buihtarı, bu tembihi almış Allah ın elçisi, Allah ın Kur’an da hükmetmediği,açıklık getirmediği bir konuda, bunlarda Allah katındandır diyerek, dineilaveler yapar mıydı? Yorum ve karar sizlerin.



Dilerim Rabbimden, zalimlerden olmayan, Allah ın rehberinesıkı sıkı sarılan, hakka batıl karıştırmayıp, Allah ın sağlam sözlerine imaneden, Rabbin halis kullarından oluruz. Allah aklını kullanmayan kullarımı,pislik içinde bırakırım diyorsa, gelin dostlar aklımızı kullanarak, Rabbin ensağlam sözlerine iman edelim. Yoksa bizleri Allah ile aldatanların şerrinden,zalimliğinden asla kurtulamayız.



Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK







 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
81, almamız, ayetten, dersler, gereken, suresi, İsra


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İsra suresi 36. ayet ve Allah ın bizlere uyarısı. halukgta Genel İslami Konular 0 12 Ocak 2012 17:06
İsra suresi 80. ayet ve...... halukgta Genel İslami Konular 0 26 Aralık 2011 12:17
Furkan suresi 30. ayetten alınacak dersler. halukgta Genel İslami Konular 0 18 Aralık 2011 11:36