IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ekim 2012, 10:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam, Akıl ve İnsan




Bu başlık kimilerine göre klasik gelebileceği gibi, kimilerine de garip gelebilir. İSLAM bir dinin adı, AKIL insanın sahip olduğu en mükemmel hazinesi, İNSAN ise yerüyüznde yaşayan ve onu anlamlandırma gayretini sarfeden yegane varlık. Bu üçü arasında ne gibi bir ilişki olabilir?

Sorunun cevabı gayet açıktır. Ne insan ne de İslam AKILSIZ olamaz, bir başka ifadeyle İslam ne insansız ne de akılsız olamaz. Değişik bir şekilde söylersek; Akıl hem insan olmanın hem de İslam olmanın temelidir. Bu üç kavram birbirini gerektiren bir sacayağıdırlar. İslam dairesine girmenin, onun gereklerini yapmanın önşartı Akıl sahibi olmaktır, aynı şart tam bir insan olmak için de geçerlidir.

Bu üçü arasındaki bu sıkı ilişki sebebiyle İslam’ın insana verdiği değeri gösterebilmek için bu başlığı tercih ettim.

İslam bu dünyada yaşayan insanların, bu dünyada nasıl yaşamaları gerektiğinin sınırları çizen bir sistem olarak akıl sahibi yegane varlık insanı muhatap almıştır. Bu yüzden İslâm için İnsanlık Dini tabirini kullanmanın hiçbir sakıncası yoktur. İslâm insana o kadar değer verir ki onu “en güzel bir biçimde yaratılmış” “yaratılmışların en şereflisi” olarak değerlendirir. Peki ama neden İslam ve Allah insana bu kadar büyük değer vermektedir? Sahip olduğu bir nitelik sebebiyle insan bu değeri kazanır: O da akıl ve bu aklın idaresinde bir iradedir.

Bu sebeple insan sorumluluğu olan tek varlıktır. Bu sebeple kainattaki herşey onun hizmetine verilmiştir. Bu sebeple de o kendisinden istifade ettiği herşeye ve herşeyi kendi hizmetine sunan varlığa (Allah’a) karşı sorumluluk sahibidir.

İşte bu yüzden etrafımızı kuşatan nimetlerden haberdar olmamız ve bu nimetlere karşı nankör olmamamız için, Allah’a karşı en büyük görevimiz kulluk vazifemizdir. Kulluk ise sadece ibadet demek değildir. Bu kulluğun içerisinde haram işlememek, helal kazanmak, doğru olmak, yalan söylememek, insanları aldatmamak, tutarlı olmak, tutumlu olmak ve burada sayamayacağım bir çok şey daha vardır. İnsan olarak bizlere düşen içinde bulunduğumuz şartlar çerçevesinde Allah’ın istediği ideal insanlar olmaktır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
akıl, ve, İnsan, İslam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Buna Akıl Derler Akıl! Burce Fıkra 0 19 Mayıs 2012 22:42
İslâm Ve Batı Hukukunda İnsan Haklarının Tarihî Gelişimi Kalemzede Tarih 0 15 Eylül 2011 03:22
İslam'ın Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi Veda Hutbesi'nden mesajlar Aria Genel İslami Konular 0 24 Haziran 2011 10:52
Erkekler/Kadınlar, Erkek akıl/Dişi akıl Wick Felsefe 0 17 Mayıs 2010 12:09