IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 1 Post By halukgta
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Kasım 2012, 17:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Maun Suresi ve Dikkat Çekici Uyarıları.





Maun suresini dikkatle okuyup, eğerüzerinde düşünürsek, yaptığımız yanlışlarında, daha çok farkında olacağımızainanıyorum.



Maun suresinde Yaradan, bizlere öyle şeyleranlatıyor ki, bir bütün değerleri, parça parça edip, içinden işimize gelenleriseçtiğimizde, asla amaca ulaşamayacağımızı, daha da önemlisi yapılan tümuğraşların, ibadetlerin boşa gideceğini bizlere anlatıyor.



Gelin önce sureyi okuyalım, daha sonradaüzerinde düşünmeye çalışalım.



Mâ’ûn Suresi
Bismillâhirrahmânirrahîm.


1.Dini yalanlayanıgördün mü?

2.İşte o, öksüzüiter, kakar.

3.Yoksuludoyurmaya önayak olmaz.

4.Vay haline o namazkılanların ki,

5.Kıldıklarınamazın değerine aldırış etmezler.

6.Gösterişyaparlar onlar,

7.Ve yardımlığısakınırlar.





Surenin ilk ayetinde dini yalanlayanıgördün mü sözlerinden, önce ne anlamalıyız onu düşünelim. Bu sözlerden imanetmeyenlerden bahsediliyor diye anlarsak, daha sonra ki ayetlerle ters düşeriz.Çünkü İnanmayan bir insan zaten ne yoksulu doyurur, zekât verir nede namazkılar.



Demek ki ilk ayette, öyle bir insanlardanbahsediyor ki Allah, İman ettiğini söylediği halde imanının, inancınınkurallarını yerine getirmekte titizlik göstermeyenlerden bahsediyor. Bunlar kendihurafe itikat ve çıkarları doğrultusunda hareket eden, ayetlerden istediğinialıp, işine gelmeyenleri almayan, anlamlarını değiştirip gerçeği yalanlayan, Allahın ayetlerinde geçen kelimelerle oynayan, farklı anlamlar vererek bütündensapan, kişilerden bahsediliyor.



Müslüman olduğunu söylediği halde, kendiamaçları için her şeyi mubah kılarak, imanın, inancın çok önemli kurallarınıgörmezden gelenler kimsesiz, öksüz insanlara acımaz, yardım etmezler diyor.Kendisi bolluk içinde olduğu halde, yoksulu doyurmak için çaba dagöstermeyeceğini, zekâtı da gereği gibi yerine getirmeyip, gösteriş içinkullanırlar diyor.



Bu insanların kıldıkları namazdan gerekenhayır, faydayı göremeyeceğini, çünkü bir bütünden, Kur’an dan saparak, inançlarını yaşadıklarını, onuniçinde namazın vereceği nurdan, hikmetten istifade etmelerinin mümkünolmadığını, çünkü namazın gerçek değerini bilmediklerini anlatıyor.



Namaz kıldığını zanneden, diningerektirdiği özden, Kur’an ın verdiği hükümlerden uzaklaşan kişilerin,kıldıkları namazı da, gösteriş için kılacağından bahsediyor.



İşte Kur’an, işte onun nur saçan ayetleri.Ama bizler Kur’an ı anlamadan okumanın yarışlarını yaparken, birileri bizi öyleAllah ile aldatıyor ki, sanırım bunun farkına mahşer günü varacağız. Tabi işişten geçmiş olacak.



Düşünebiliyor musunuz birileri çıkıyor, dinve iman adına söylemlerde bulunuyor, daha sonrada amaca ulaşmak için her şey mubahtırdiyerek, Allah ın koyduğu değişmezkuralları istediği zaman esnetip, kaldırıp, daha sonra tekrar getirebiliyor.İşte Maun suresi bizlere bu ve buna benzer olaylara sapanların kılacaklarınamazların, ne durumda olduğundan bahsediyor, örneklerini veriyor. Tabianlayana, anlamak isteyene.



Yaradan bizlere öyle bir inanç, düzenoluşturmaya çalışıyor ki, bu düzende doğruluk, dürüstlük, eşitlik, adalet,özgürlük asla kısıtlanamaz, geçici dahi olsa, kişilere göre esnetilemez,kaldırılamaz.



Eğer birileri amaca ulaşmak için, yalan söylemek mubahtırdiyor da, bizler birilerinin amacına ulaşması için yalan söyleyebiliyorsak, o yalanın nerelere varacağını, hangigünahsız canları yakacağını, haksızlıklara sebep olacağını asla bilemeyiz,hesap dahi edemeyiz. Bununda hesabını Allah a veremeyiz.



İşte maun suresi bizleri, bir bütündenayrıldığımızda, ne kadar büyük yanılgılar içinde olacağımızı anlatmayaçalışıyor. Bir bütünü sağlam ve sağlıklı oluşturmak için, tüm parçalarının yerliyerinde olması gerekir. Bir ev yaparken, eksikkoyacağımız bir malzemenin, bizlere nelere mal olacağını çok iyi biliriz. Bununiçindir ki Yaradan da bizleri uyarıyor ve bütünden, yani Kur’an ın önerdiğikurallardan asla şaşmadan, onların bir kısmını görmezden gelmeden, bir bütünolarak yaşamamızı emrediyor.



Sizlere vereceğim örneği, lütfen Maunsuresi ekseninde dikkatle düşününüz. Allah Kur’an ayetlerinin, tümüne imanetmediğimiz sürece gerçek iman etmiş olmayacağımızı söyler bizlere. Hattaayetlerin bir kısmına iman ediyor, bir kısmına inanmıyor musunuz diye debizlerin dikkatimizi çeker.



Peki, bizler ne yapıyoruz, Kur’an ın tümayetlerine iman edip ve tamamının bugün geçerli olduğunu mu söylüyoruz? Neyazık ki hayır. İslam toplumunun büyükbir kısmı, Kur’an ayetlerinin bir bölümünün bugün hükmü olmadığını, bazıayetlerin NESİH edildiğini, yani hükmünün kalktığını söyler ve buna da inanılır.Bunlara da delil olarak, bazı rivayet hadisleri gösterirler. Yani işin acı olanı, rivayetlerKur’an ayetlerini bugün hükümsüz kılar, nesih eder, ama bizler bunun bilefarkında değiliz.Çünküdin ve iman konusunu bizler araştırmayıp, Kur’an ı anlayarak hiç okumayıp, onamüracaat bizzat etmeyip, inancımızın kurallarını başkalarına bırakmışız daondan.



Demek ki bizlerin genel çoğunluğu, bugünKur’an ın tümüne iman etmiş olduğumuzu söyleyemez. Eğer bir kısım ayetlerinbugün, hükmünün olmadığına inandırılmış isek, gerçek iman edenlerden olamayacağımızıRahman apaçık söylüyor. İşte bunun içindir ki Kur’an ın gerçek nurundan dafayda sağlayamıyoruz. Çünkü Allah bütünden sapan, bazı ayetlerin hükümsüzolduğunu söyleyerek dine iftira atan, yalan söyleyerek iman eden bir inancın,itikadın bizlere fayda sağlamayacağını, yapılan ibadetlerin gerçek faydasınıgöremeyeceğimizi anlatıyor ayetinde. Hatta hakka batıl karıştırmayın diyerek,bizleri Kur’an ın çevresinde toplanmamızı ister.



Bugün bizler kıldığımız namazlarımızın,tuttuğumuz orucumuzun, verdiğimiz zekâtımızın gerçek karşılığını bulamıyorsak,bir yerlerde bir yanlış yaptığımızı düşünmeliyiz. Yaradan namaz kılan birtopluma hitaben, VAY HALİNE O NAMAZ KILANLARINdiyorsa,Allah ın bu sözlerle neyi kast ettiğini çok iyi düşünmeliyiz.



Allah Cuma yani toplantı namazı hariç, diğervakit namazlarımızı camide ya da mescitlerde toplu kılınmasından bahsetmezKur’an da. Namazın vakti girdiğinde kılınmasını ister Allah. Çünkü namaz, Allahile kulu arasındaki iletişimdir. Yaradan ile kurduğumuz samimi diyalogun kapısınamazdır. Bunu da istediğimiz her yerde yapabiliriz. Fakat bizler namazı öylegösteriş haline getirmişiz ki toplum olarak, birde Allah hüküm vermediği halde,camide toplu kılınan namazın başka yerde kılınan namazdan, kat kat sevapolduğunu da topluma anlatarak, namazı iyice toplum arasında gösteriş vesilesiyapmışız.



Duyarsınız, birbirlerine adeta gösterişyaparcasına, camide göremiyoruz sizi ne zamandır, nerelerdesin sözleri, adetatoplum arasında bir sınıf yaratmış, övünç ve gurur vesilesi yapılmaktadır. Bizlernamazlarımızı toplumsal bir kariyer edinmek için kılar da, bunu şahsiamaçlarımıza alet edersek, kılacağımız o namazlarımızdan fayda göremeyeceğimizaçıktır. Bizler namazın önce anlamını, faydasını, yol ve yöntemini çok iyikavramalıyız.



Yaradan bizlerin hayır yaparken, zekâtlarımızıverirken bile, elimizden geldiğince gizli yapmamızı önerir. Ama biz bu yolu hiçbenimsemeyiz genel çoğunluk olarak. Çünkü nefislerimizi gereği gibi eğitmedikteondan. Namaz kılarken, zekât verirken herkesin görmesini, duymasını isterizadeta. Peki, bunun nedeni ne olabilir sizce? Allah ın emirlerini, önerileriniilk elden öğrenmeyip, ona müracaat etmeden, rivayetleri dinleştirmemiz bunun enbüyük sebebidir.





İslam inancı bir bütündür, onunda kurallarıAllah ın rehberi Kur’an da apaçık belirtilmiştir. Onun kurallarının bir tanesinibile görmezden gelenlerin, ayetleri nefsimize uydurarak yaşamanın sonucunu,Maun suresi çok güzel açıklamıştır. Bizler Kur’an ayetlerini kendimize uydurmakyerine, kendimiz Kur’an ın bütününe uymanın yolunu bulmalıyız. Bulamadığımızsürece de, doğru yolu bulmamız asla mümkün olmayacaktır.



Kur’an ırivayetlerden aldığımız bilgilerle anlamak yerine, yine Kur’an ın diğerayetlerinden yararlanarak anlamanın yolunu seçmeliyiz. Çünkü Kur’an, kendisinianlatan, açıklayan eşi benzeri olmayan bir rehberdir.



Eğer bizler halaKur’an da her şey yoktur, özet bilgiler vardır. Kur’an ı herkes anlayamaz veliinsanlar anlar. İslam ı doğru anlamak ve yaşamak için fıkıh kitaplarınamüracaat etmeliyiz diyor da, toplumu Kur’an dan uzaklaştırıyorsak, sanırım kıldığımız namazlarında faydasını nefsimizde,ruhumuzda, bedenimizde görmemiz mümkün olmayacaktır.



Bu sureden dersler alarak, bütündenayrılmayana, Kur’an ı bir bütün alarak yaşayarak, namazlarını gösterişten uzakyerine getirene ne mutlu. Dilerim Rabbimden cümlemiz, bu gerçeklerin farkındaolan, Rabbin halis kullarından oluruz.



Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 29 Kasım 2012, 14:27   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Maun Suresi ve Dikkat Çekici Uyarıları.




halukgta Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Maun suresini dikkatle okuyup, eğerüzerinde düşünürsek, yaptığımız yanlışlarında, daha çok farkında olacağımızainanıyorum.



Maun suresinde Yaradan, bizlere öyle şeyleranlatıyor ki, bir bütün değerleri, parça parça edip, içinden işimize gelenleriseçtiğimizde, asla amaca ulaşamayacağımızı, daha da önemlisi yapılan tümuğraşların, ibadetlerin boşa gideceğini bizlere anlatıyor.


Bu sureden dersler alarak, bütündenayrılmayana, Kur’an ı bir bütün alarak yaşayarak, namazlarını gösterişten uzakyerine getirene ne mutlu. Dilerim Rabbimden cümlemiz, bu gerçeklerin farkındaolan, Rabbin halis kullarından oluruz.


Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK

Amin.

Bu güzel - eşsiz bilgiler için tekrar çok teşekkürler.. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Allah sizden ve hepimizden razı olsun !. Saygılar..

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
cekici


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
En Dikkat Çekici ÖzeLLiğiniz .. (: Sue Burçlar, Fallar ve Kehanetler 9 24 Kasım 2014 15:38
Muhammed suresi 2. ve 3. ayetlerin bizlere uyarıları. halukgta Genel İslami Konular 0 25 Kasım 2011 16:36
Maun Suresi Sır Kuran-ı Kerim 0 27 Mart 2011 17:15