IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2014, 22:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam'da Helal Çalışma Alanları




İSLAM’DA HELAL ÇALIŞMA ALANLARI

Rabbimizin ve Peygamberimizin emirleri - yasakla*rı doğrultusunda söylenen bütün sözler, gösterilen bü*tün davranışlar, yapılan bütün işler müminler için ibâ*dettir.

Bu genel îslârnî prensibden anlaşılacağı gibi Helâl ve haram ölçülerine bağlı kalınarak yapılan ilmî, ziraî, ticarî, smaî bütün çalışmalar, muhtelif hizmet dalla*rıyla ilgili tüm faaliyetler ibadettir.

Muhterem Müminler!

a - İlmî Çalışma:

Perde ve cemiyete yararlı en önemli çalışma ilmî Çalışmalar olduğu içindir ki İslâm Dinî ilmî çalışmaları yüceltmiş bu alandaki çalışmaları Cennet'e götürücü Çalışmalar olarak teşvik etmiştir.

Tefsir, Hadîs, Fıkıh, Kelâm, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tıp ve benzeri ilim dalları İslâm'ın mukaddes kıldığı ilim dallandır. Çünkü gerçek îmana bu bilgilerle varıla-bilir. Ferdî ve sosyal refaha ancak bu ilimlerin aydınlı*ğında ulaşılabilir.

Yüce Peygamberimiz İlmî çalışmaların ibâdet oldu*ğunu açıklayan hadîslerinde şöyle buyurmuşlardır.

[«Allah katında, ilmî çalışma yapmak (farzların dışındaki) namaz, oruç ve hac ibâdetlerinden daha fa*ziletlidir.»

«Sadakaların en değerlisi bir Müslümanın bir bilgi*yi öğrenip sonra da onu bir Müslüman kardeşine öğ-retmesidir.»

«Her kim ilmî araştırma için yola çıkarsa Allah ona Cennet yolunu kolaylaştırır...»] (')

Müminler!

b - Ziraî Çalışma:

Dinimiz ziraat alanındaki çalışmaları da yüceltmiştir.Binbir çeşit meyvaları sebzeleri otlan ve ağaçlarıy-r la Rabbimizin insanlara sunulmuş bir rahmet sergisi ve menbaı olan toprağı çalışma alanı edinmek ruhen yü*celmenin ve insanlara yararlı olmanın ana yoludur.

Peygamberimiz «Rızkı Toprağın derinliklerinde arayınız.» (2) buyurmakla zirâatçiliğe teşvik buyurur*ken, bu dalda yapılacak çalışmaların nasıl hayra erdire*ceğini de şöylece açıklamıştır.

«Müslümanın diktikleri ve ektiklerinin mahsulle*rinden insanların, hayvanların ve kuşlann yediği onun için (kendisi tarafından verilmiş) bir sadakadır. Hatta o mahsullerden çalınan da onun için bir sadakadır.» (3)

Bu hadîs açıkça öğretmektedir ki ürettiğimiz zîraîmahsullerden insanlar, hayvanlar, kuşlar ye böcekler faydalandığı sürece bize mükâfat vardır.

Özellikle sanayileşen ülkemizde, toprak mahsûllerinden yararlanan insanların çok çok olması, tarımla bizzat ve yönetici olarak iştigal edenlerin yaptığı çalış*maların faydalarının pek çok insana ulaşması ziraî ça*lışmanın kudsiyetini ve manevî verimliliğini ortaya koymaktadır.

Müminler!

Hayvancılıkla ve balıkçılıkla iştigalde de pek büyük hayır vardır. Çünkü yetiştirilen hayvanlar, tutulan ba*lıklar ve onlardan sağlanan ürünler insanlara ne büyük faydalar sağlamaktadır.

Yüce Dinimizin ölçülerine göre insanların hayırhlığı da sağladıkları faydalarla orantılıdır.

Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:«İnsanların en hayırlısı, insanlara en fazla fayda sağlayandır.»

c - Ticarî Çalışma:

Ticaret toplum ekonomisinin iskeletidir. Rızık ka*pılarının en büyüğüdür. Toplumun sıhhati fertlerin re*fahı da ticaretin ahlâk kurallarına göre yapılmasına bağlıdır.

Bu sebepledir ki dinimiz ticarete teşvik etmiş, yap*tığı dürüst ticaretle nefsine ve cemiyete hizmet etmiş-inançlı ve faziletli tüccan da müjdelemiştir.

Helâl ve haram ölçülerini uygulayarak yapılan ti*caretin çok geniş bir nzık kapısı ve Âhiret saadetini sağlayacak pek hayırlı bir amel olduğunu balanız Pey*gamberimiz nasıl açıklamıştır.

[«Aldığı gıda maddelerini normal piyasa fiatına satan mümin sattığı malları sadaka olarak vermiş gity sevap kazanır.»

«(Alıp satmada, ölçüp-tartmada ve malın vasıfları*nı açıklamada) dosdoğru ve güvenilir olan ticaret ada*mı Kıyamet Günti'nde (Cennet ehli olan Peygamberler*le, doğrularla ve senitlerle) beraberdir.»] (4)

d - Sınaî Çalışma:

İslâm Dini sanatları da yüceltmiş, heykeltraşlık gi*bi yasakladığı belirli sayıdaki sanat türleri dışında bü*tün sanat dallarım mübarek bir çalışma alam olarak göstermiştir.

İnsanların sanat hizmetlerine büyük bir ihtiyaç duymaları ve sürekli olarak sanatkârlarla ilişkiler kur*mak mecburiyetinde kalmaları sebebiyledir ki dinimiz sanatların Peygamberlerin mirası olduğu gerçeğini açık*layarak sanatlara teşvik etmiştir.

Hz. İdris'in terzi, Hz. Nuh'un marangoz, Hz. İbra*him'in dokumacı, Hz. Davud'un demirci olduğu açık*lanmış, san'atını aşkla ve dürüstlükle icra eden sanat*kârlar için de Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:[«Allah san'atkâr mümin kullarını sever.»

«Allah yaptığı zaman işini güzel yapan san'atkâr kullarını da sever.»] (5)

Yukarıda açıkladığımız teşvik edici ölçüler dolayi-sıyladır ki bir meşru iştigâl alanı ve san'atı olmayanlar kınana gelmiştir.

Hz. Ömer dış görünüşü itibariyle beğendiği gençle*re hemencecik san'atını sorar, müsbet cevap alamayın*ca da -ne yazık ki gözümden düştü- buyururdu. (6)

e - Muhtelif Hizmet Dalları İle İlgili Çalışma:

İlmî, ziraî, ticarî ve sınaî çalışma alanlarına girme*yen fakat İslâmın yasakları çerçevesine de dâhil olmavan pek, çok hizmet dalları da vardır ki bu hizmet tür*leri dinimizce meşrudur.

İçkili müessese garsonluğu, heykeltraşlık, faiz ku-rumları memurluğu, erkekler için kadm kuaförlüğü, ve jlans öğretmenliği gibi dinimizde haram kılman hizmet sahaları dışındaki her bir hizmet alanı Helâldır.

Peygamberimiz haramlarla bulaşmayan her bir işin ve hizmetin Helâl olduğunu bildirmek içindir ki bütün peygamberlerin ve bizzat kendisinin ücretli işçi olarak koyun çobanlığı yaptığını iftiharla açıklamıştır. (7)

Müminler!

Çalışmalı, Helâl ve haram ölçülerine bağlanarak, çalışmalarımızı âhiret saadetimizi sağlayacak malıevî yatırımlara dönüştürmeliyiz.

Ancak çalışmanın dinimizde ibâdet olarak değer*lendirilip mükâfatlandınlması bizi namaz ve oruç gibi dinimizin mükellef kıldığı ana ibâdetlerden asla geri bırakmamalıdır.

Bu ana ibâdetlerimizden asla tâviz vermemeliyiz.Bazı yönetici ve işverenlerin inançsızlıkları ve ce*haletlerini ortaya koyarak:

- Burada ancak çalışmak vardır şeklindeki ibâdetlerimizi engelleyici, hukuk dışı baskılarına boyun eğmemeliyiz. Kanunî girişimlerimizi de yapmalıyız.

Rabbimiz şöyle buyurur.

Ahzab Sûresi Âyet 48: «Kâfirler ve münafıklara baş eŞme. Baskılarına al*dırış etme. Allah'a güven. O sana koruyucu olarak ye*ter.»

Müminler!

Çok iyi bilmeliyiz ki İslâm'da ibâdet Allah'ın ve Peygamberimiz Hz. Munammed'in her bir emir ve ya*sağına bağhlıkdır. Bunun içindir ki biz müminler va*kitleri girdiğinde namazla, Ramazanda oruçla, yılda bir kez zekâtlala, laboratuarda deneyle, mektebde öğrenim ve öğretimle, iş yerinde çalışmayla, yolda trafik kural*larına uymakla, gece de uyuyarak istirahat etmekle ibâdet ederiz. İbadet bizim yaratılış gayemiz, kulluk gö*revimizdir. Dünya ve âhiret mutluluğumuzun biricik sebebidir.

Hutbemizi bizleri yönlendiren ve gönül rahatlığına erdiren bir hadîsle bitiriyorum:«Ey insanlar! Allah'ın emirleri ve yasaklarına uyun. Helâl nzıklan Helâl yollarla kazanmaya çalışın. Zira ğecikse de kişi kendisi için ayrılan rızkı tam tamına el*de etmedikçe ölmeyecektir. O halde Allah'ın emirleri ve yasaklarına uyun, Helâl nzıklan Helâl yollarla kazan*maya bakın.(8)

1.(Evet, evet...) Helâl olan (kazanca) yapışın. Ha*ram olan (kazancı da) bırakın.» Sırasıyla; El-Camius-Sağîr 2/54; Sünen-ü İbn-ü Mâce, Hn. 243; Et-Tac, 1/63.

2.Keşfül-Hafâ, Hn. 396.

3.M. Mesâbih, Hn. 1900-1901.

4.Sırasıyla; Bak. H.Î. ve İstilahat-i Fıkhiyye Kamusu, 6/123; C. Sagîr 1/34; Et-Tac, 2/197.

5.El-Camius Sagîr, 1/75.

6.Et-Teratibül-İdariyye, Kettanî, 2/23.

7.Sünen-u İbn-ü Mâce, Hn. 2149.

8. İbn-ü Mâce, Hn. 2144; M. Mesâbih, Hn. 2787

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alanları, Çalışma, helal, İslamda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Helâl Olan, Helâl Yiyenlere Gelir Amelia İslamiyet 0 24 Şubat 2014 23:12
Fiziğin alt dalları nedir, çalışma alanları nelerdir Alhwin Ödev ve Tezler 0 30 Kasım 2011 22:53
Van Sit Alanları Ecrin Doğu Anadolu Bölgesi 0 12 Kasım 2011 10:46
Muş Sit Alanları Sim Doğu Anadolu Bölgesi 0 20 Ağustos 2011 20:29