IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Elysian

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Haziran 2014, 21:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İslam Düzeninde Komşuluk Görevleri 1




Mutluluğumuz ve Cennt'e götürecek gelişimimiz için, ilişkilerimizin en içten duygularla kurulması, gü*cünü adalet, feragat ve ikram ölçülerinden alması ge*rekir.

Bu sebepledir ki, sık ve sürekli olarak bağlantı kur*duğumuz kişilerle, zaman zaman görüştüğümüz insan*ların haklarına özellikle saygı duymamız ve onlarla olan münasebetlerimizi ahlâk ve fazilet ölçüleri içerisinde yü*rütmemiz lâzımdır.

Köyde-kasabada, dairede-atölyede, mektepte-sı*nıfta, caddede-apartmanda, alımda-satımda, vapurda otobüste, hülasa değişik yer ve şekiller içerisinde, sü*rekli veya fasılalı olarak kendileriyle ilişki kurduğumuz ve bir kısmını dostlar edindiğimiz mü'min ve gayr-ı müslim bütün insanlar, komşularımızı meydana getirir*ler.

İslâm âlimlerinin yorumuna göre mü'min ve akra*bamızdan olan veya bizimle sürekli münasebetlerde bu*lunan komşularımız yakın komşularımızdır. Gayr-ı müslim veya akrabamız dışından olan ya da bizimle fası*lalı alâkalar kuran komşularımız da, uzak komşuları*mızı oluştururlar.

Kendilerine karşı güven ve hayır kaynağı olmamız gereken komşularımızla olan temaslarımızın bütünü de komşuluk müessesesini oluşturur.

Fert ve toplum hayatındaki büyük öneminden ötü*rüdür ki Komşuluk, Kur'ânımızın Nisa sûresinin 36. âyeti ve Aziz Peygamberi*mizin mübarek sözleri ve üstün tatbikatı ile ihtişamını ve dokunulmazlığını kazanmıştır.

Yüce Rabbimiz, Hayat Kitabımız Kur'ân'ının değindiğimiz âyetinde şöyle buyurur:«Allah'a ibadet edin. Ona hiç bir şeyi eş tutmayın, anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanında bulunan arkadaşa, yolcuya ve emriniz altında bulunanlara iyilik edin, Al*lah, kendini beğenen ve böbürlenen kimseleri sevmez.»

Mutluluğa erdirecek en verimli öğütleri bizlere su*nan ve sevdiren Şanlı Peygamberimiz de bu konuda şöyle buyurur :

«Allah'ı ve Peygamberini sevmekle veya Allah ve Peygamberi tarafından sevilmekle mutlu olacak kişi komşularına ikram edici olsun.» (1)

İslâm Dini, komşuluk müessesesini ferdî ve ailevî hayatı güçlendirici, içtimaî problemlere ilk plânda çözücü, ızdırabı ve saadeti umumîleştirici bir kuruluş olarak kabul etmiştir. Bunun içindir ki komşuları mıza karşı âdil, hoş görülü ve yardım edici olmamızı öğütleyerek geçiştirmemiş, köklü bir iman mevzuu ola*rak değerlendirmiştir.

Birici Peygamberimiz - önderimiz şöyle HzMuhammed buyurur*lar:«Allah'a ve Âhiret Günü'ne inanan kimse komşu*suna iyilik etsin; ikramda bulunsun...»

«Hiç biriniz kendisi için istediğini komşuları için de arzu etmedikçe gerçek mü'min olamaz.» (3)

Komşularımız için hayır menbaı olmamızı imanımızın gereği kılan İslâm Dini, çevremizi oluşturan bu insanlara karşı alâkasız kalmayı, gerekli rûh asaleti ve vicdanî duyarlılığı göstermemeyi de iman hayatına göl*ge düşüren büyük bir günah/ suç olarak vasıflandırmıştır.

Balkınız bu konuda Şanlı Peygamberimiz ne buyuruyor*lar:«Allah'a ve Âhiret Günü'ne inanan kimse sakın ha komşularına eziyet etmesin; (Onları üzücü, zarara uğratıcı söz, iş ve davranışlardan kaçınsın).» (4)

«Yanı başındaki komşusu aç iken tok olan kişi gerçek bir mü'min değildir.» (5)

«Allah'a yemin ederim ki... (sözleri davranışları ve işleri ile) zarar vermeyeceği hususunda komşusunun kendisine güven duymadığı kişi gerçekten iman etme*miştir.» (6)

Muhterem Mü'minler!

Yapılması imanın gereği olan, ihmal edilmesi veya terk olunması büyük bir günah/suç olarak vasıflandırılan kom*şuluk görevlerini Peygamberimiz değişik hadislerinde bizlere öğretmektedir.

Muaz İbn-ü Cebel (R.) şöyle anlatıyor.(Biz sahâbileri Hz. Peygamber'e) sorduk:

- Komşu hakları nelerdir Ya Resûlellah? Şöyle buyurdular:

- Senden borç istediği zaman borç verirsin. Yar*dımını talep ettiği zaman yardım edersin. Muhtaç oldu*ğu zaman bağışta bulunursun, hastalandığında ziyaret edersin. Ölümünde cenaze namazını kılar kabre gö*türürsün. Sevinçli anlarında mesrur olur, tebrik eder*sin. Bir musibete uğradığında sen de üzülür, teselli eder*sin. Yemek pişirdiğinde kokusu ile onu imrendirmez veya bir miktar hediye edersin. İznini almaksızın havanın ve ışığın evine girişini engelleyecek şekilde bi*nanı yükseltmezsin. Meyve aldığında ya ona ikram eder ya da gizlice evine getirirsin. Ayrıca kendi çocuklarını, komşu çocuklarını kıskançlıkla öfkelendirecek (bir yiyecek, giyecek*si ve binecek ile) ortaya çıkarmazsın.

Hz. Peygamber (sözlerinin bu bölümünde şöyle) bu*yurdu.

- Size ne söylediğimi anladınız mı?

Allah'ın kendilerine merhamet ettiği çok az kimse*den başkaları komşu haklarını ödeyemez.» (7)

Mü'minler!

- Komşuların ticarî hayatını baltalamayacak şekilde aret yapmak

- Komşularımızı ince ve sevindirici bir telkin eda*sıyla doğruya yönlendirmek,

- Ailevî sırlarını korumak, ayıplarını örtmek, hatalarını affetmek, canlan, malları ve ırzlarını koru*mak... gibi vazifelerin de komşuluk görevlerimiz olduğu*nu Peygamberimizin bu mevzudaki muhtelif hadisle*rinden öğreniyoruz.

Mektep, mesken, meslek iş ve ticaret komşularımı*zın bir kısmı muhtemelen gayr-ı müslimlerden, söz iş ve davranışları İslâm esasları açısından tasvip oluna*mayacak kişilerden teşekkül edebilir. Komşularımız ol*maları sebebiyle yukarıda açıklanan komşuluk görev*leri ile onlara karşı da sorumlu muyuz sorusu akla gelebilir.

Katiyetle ifade edelim ki İslâm Dini komşular arasında komşuluk yönünden değil, ancak ve ancak haklar bakımından ayırım yapar.

Özetleyerek sunacağımız konumuzu aydınlatan ha*dislerinde Peygamberimiz şöyle buyururlar:«... Kişinin akrabasından olan Müslüman komşu*sunun, komşuluk hakkı, akrabalık hakkı ve Müslüman kardeşliği hakkı olmak üzere üç hakkı vardır. Müslüman olan komşunun komşuluk hakkı ve Müslüman kardeşliği hakkı olmak üzere iki hakkı vardır. Müslüman olmayan /gayr-ı müslim komşunun ise yalnız komşuluk hakkı vardır.» (8)

Bu hadisten anlaşılacağı üzere İslâmî kurallar ,kom*şuluk yönünden Müslüman/ gayr-i müslim, ahlâklı - ah*lâksız ayırımı yapmaz. Komşu komşudur. Görevler ya*pılacaktır.

Âlemlere rahmet olarak gönderilen, tebliğ ettiği Kur'ân-ı nurlu hayatı ile açıklayan ve bütün öğütlerini bizzat örnek olarak veren Aziz Peygamberimizin yaşayışı bizlere bu konuda da örnektir.

İslâm'i kaynaklar bize Hz. Peygamberin kendisine düşmanlıklarını sürdüren Yahûdi komşularına bile ikramcı olduğunu, onlara karşı da komşuluk görevlerini yaptığını nakletmekte ve somut misaller vermektedir.

Peygamberimiz, zaman zaman çevresinde gördüğü bir Yahûdî gencini, göremez olunca merak buyurmuş*lar, hasta olduğunu öğrendiklerinde ise bu genci evin*de ziyaret etmişler ve İslâm'a davet buyurmuşlardır.

Ziyaret edilmesinden son derece duygulanan bu Yahûdi genci O'nun üstün ahlakından ve ruh in*celiğinden etkilenerek Müslüman olmuştur. (9)

Peygamberimizin bizzat örnek olarak yetiştirdiği sahabe neslinin bu yüce ahlâk ile nasıl yüceldiklerine de bir misal vermek isteriz..

Sahabe neslinin yıldızlarından Abdullah bin Amr,evinde bir koyun kesildiğinde ailesine sorar: «- (Bu koyundan) Yahûdi komşumuza hediye ettiniz mi? Yahûdi komşumuza hediye ettiniz mi?

Ben Hz. Peygamberin şöyle buyurduğunu işittim. "Cebrail bana (geldi, gitti ve daima) komşuyu öğütledi. Öylesine öğütledi ki komşunun komşuya vâris kılınacağını zannettim.»(10)

Mevzûumuza gelecek haftaki hutbemizde devam edeceğimizi bildirir, aile hayatınızda mutluluklar, çalışma hayatınızda basanlar dilerim



1. Mişkâtül-Mezbih, Hadis No: 4990.

2. Sünen-ü İbn-i Mace, Hadis No: 3672.

3. Sahih-i Müslim ve Ter. Mehmet Sofuoğlu, 1/104.

4. Aynı eser 1/106.

5. Mişkâtül-Mesâbîh, Hadis No: 4991.

6. Et-Tac, 5/15.

7. Kurtubî El-Câmiu li-Ahkâmil-Kur'ân, 5/179.

8. Aynı eser, cüz, 5, sh. 184

9. Buharî, Asr-ı Saadet'te Peygamberimizin Tebligat ve Talimatı, 2/416.

10.Sünenüt-Tirmizî Kitabül-Birri ves-Sıla Hadis No: 194.

(alirizademircan)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
1, düzeninde, görevleri, komşuluk, İslam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İslam Nizamında Akrabalık Görevleri Elysian İslamiyet 0 17 Mayıs 2014 12:49
İslam Aile Düzeninde Sağlık Elysian Genel İslami Konular 0 25 Mart 2014 15:10
Komşuluk öldü, yaşasın sanal komşuluk! KarakıZ İnternet Dünyasından Haberler 0 22 Aralık 2011 17:25