IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 02 Eylül 2008, 13:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Üzümler ve Şaraplar





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tanımak, bilmek çok zordur ama; bir o kadar da farklılık yaratmaktır...
İşte size bütün şarapların kaynağı olan o kıymetli salkımlar hakkında bilgiler. Tüm üzüm çeşitlerini görüntüsü ve tadından, hatta şarabından ayırt etmenin yolları...

Alicante

Fransa 'nın güneyinde ve İspanya 'da yaygın olan bu kırmızı üzüm, daha sonra filokseranın yayılması sonucu Türkiye 'ye gelmiştir. İzmir yakınlarında, Seferihisar, Urla, Turgutlu-Manisa çevresinde kumlu, tınlı ve killi-kumlu topraklarda yetiştirilmektedir. Ege 'nin yumuşak ikliminde yetişir. Alicante Bouchet'nin etli kısmı kabuğu gibi kırmızıdır.

Çalkarası

Roze şarap üretiminde kullanılan Çalkarası, az renk veren, etli ve sulu bir kırmızı üzüm çeşididir. Olgunlaştığında asiditesi çok iyidir. Meyve aromaları içerir. Denizli yöresinde, goble şeklinde oluşturulan bağlarda az verimli, kumlu-çakıllı ,kumlu-killi ve killi topraklarda 700-1200 m. yüksekliğindeki yaylalar üzerindedir. Yine burası da Akdeniz ikliminden etkilenir.

Grenache

Dünyanın en yaygın siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. İspanyol'ların "Garnacha Tinto" dedikleri bu çeşit, yine bu ülke kaynaklıdır ve İspanya'daki bağların %15'ini oluşturur.
Grenache, en çok Fransa'nın Midi bölgesinde ve güney-doğusundaki Rhone vadisinde yetiştirilir. Meşe fıçılarda eskitilmezler. Grenache'ların en belirgin özelliği yüksek alkol seviyesidir. En iyi şaraplarının tatlı, marmelatımsı bir kokusu vardır, ama bukeleri pek göze çarpmaz. Kokusu bazen anason ve meyankökünü de çağrıştırır.

Sémillon

Güneybatı Fransa'nın altın sarısı üzümü Sémillon, beyaz şarap üretiminde dünyanın en önemli üzüm çeşitlerindendir. Bordeaux'nun özellikle Sauternes ile Graves bölgelerinde Sauvignon Blanc ile karıştırılarak dünyanın ünlü beyaz tatlı ve sek şarapları yapılır.
Sémillon'dan yapılan şaraplar, hafif yağımsı, az asitli ve ilk zamanlarında aromasının az olmasından dolayı genelde başka üzümlerle karıştırılır. Sémillon bağlarının bakımı kolaydır. Sauvignon Blanc gibi kuvvetli büyür ve derin kökleri vardır. Bütün bunların yanında veriminin de yüksek olması Sémillon'un şarap üreticileri arasında çok tutulmasının nedenlerindendir.
Ülkemizde; Tekirdağ ve Şarköy yörelerinde yetişen beyaz üzüm çeşididir. Marmara Denizi kıyılarında, ılıman iklimin hüküm sürdüğü 0 - 650 m arası yüksekliklerde yetiştirilir. Şarköy' de toprak , kumlu - killi ve çakıllıdır. Oldukça tanınan Semillon kalın kabuklu ve sulu bir üzümdür.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kalecik karası

Kalecik Karası, Orta Anadolu'nun en kaliteli kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Uzun yıllar ihmal edildiği için kaybolmaya yüz tutmuş olan bu nadide çeşit, Kızılırmak sayesinde mikroklimatik bir iklim gösteren Ankara'nın Kalecik ilçesinde ve Nevşehir'in Polatlı, Denizli'nin Güney ilçelerinde yetiştirilmektedir.

Sultaniye

Etli, az asitli, çekirdeksiz beyaz üzümdür. Manisa ve Denizli taraflarında yetiştirilir. Aslında sofralık ve kurutmalık olarak tüketilir. Manisa 'da, Akdeniz ikliminin etkisi altındaki 200 m. yüksekliğindeki oldukça verimli kumlu topraklarda yüksek telli terbiye sistemi uygulanarak dikilmiştir. Denizli 'de, yine verimli killi topraklarda, 650-1200 m. yükseklikte goble şeklinde oluşturulmuş olan bağlar Akdeniz 'den etkilenmiş karasal iklimden yararlanır. Sultaniye üzümü oldukça hafif, hoş içimli ve meyve aromalı şaraplar verir.

Merlot

Merlot, Cabernet Sauvignon'dan daha büyük ve ince kabukludur. Şarabı normalde zengin alkollüdür ve ölçülü bir tanen içeriği vardır. Merlot şarapları zengin yapılı olmalarına rağmen yumuşaktırlar ve ilk andan itibaren iyi bir içimleri vardır.
Kökeni Fransa olan Merlot üzümü, ülkemizde, Ege Bölgesi'nde Çeşme, Urla, Turgutlu'da; Akdeniz Bölge'sinde Antalya-Elmalı'da yetiştirilmektedir. İlk olarak 1993-1994 yıllarında dikimi gerçekleştirilen bu üzümler için, Türkiye'deki yabani fidanlar ve Fransa'dan getirilen aşı kalemleri kullanılmıştır.
Bölgedeki bağların büyük çoğunluğu güneye bakan yamaç arazilerde yer almaktadır. Toprak, marn yapıda, killi-kireçli ve taşlıdır. Meyveli ve baharatlı olan saf Merlot şarabı kısa sürede olgunluk düzeyine erişir. Cabernet Sauvignon ile yapılan kupajlarda ise şaraba yumuşaklık ve zarafet katar.

Chardonnay

Chardonnay, en ünlü beyaz sek şaraplardan bazılarının da üretildiği, dünyanın en iyi beyaz üzüm çeşitlerinden birisidir.
Hafif kokusu, elma gibi bazı olgun meyveleri çağrıştırır, eğer biraz eskitilmişse (yıllandırılmışsa) buna tereyağı, fındık veya ceviz kokusu da eklenebilir. Damağı dolduran, dengeli bir tadı vardır. Ölçülü asiditesi kendine has bir karakter değildir, ama bir Muscadet veya Chenin Blanc, Sauvignon Blanc ya da Riesling'den ayırdedilebilmesini sağlar.

Sylvaner

Fransa'nın Almanya sınırındaki Alzas-Loren bölgesinde, Almanya'da ve Orta Avrupa'da yetişir. Beyaz şarap üretimi için kullanılan üzümün şarabı, buruk ve lezzetli bir tada sahiptir. Çiçeğimsi ve hafif baharatlı bir içimi vardır.

Narince

Tokat'ta yetişen bu üzüm dömisek (yarı sek) şaraplar için uygundur. Sek şarapları % 12-13 alkol ve litrede 5 g asit içerir. Şarabının rengi güzel sarı, tadı dolgun ve bukelidir. Karadeniz ve doğu anadolu bölgelerinde yetişir.

Pinot noir

Cabernet Sauvignon ve Syrah'a göre daha tatlı ve düzdür, yani gövdesi ve asidi tam yeterli değildir. Yetiştirilmesi özen isteyen ve iklime karşı oldukça hassas olan bir üzüm türüdür. İnce kabukları ve küçük taneleri kuru havalara karşı dayanıklılıklarını zorlar ancak, öye yandan sıcak yıllarda tam olgunlaşırlar. Pinot üretilen topraklar genellikle sıcak ve kuru vadilerin deniz meltemlerine maruz kalan bölgeleridir.
Pinot Noir şaraplarının çoğu on yılda içime hazır olurlarlarsa da daha erken içilebilenleri de vardır. Bukeleri belirgin bitkimsi bir burukluk, bazen de yabani bir koku karakteri taşırlar. Bu koku, tatlı ve çürük, ferahlatıcı ve is çağrışımlı bir karışımdır. Olgun şarapları tatlıdır, leziz bir baharatımsılıkları vardır. Pinot'un kokusunu tarif etmek ve tanımak zordur. Genç şaraplar da kiraz ve ahududunun meyvemsi karakteri görülür.

Syrah/Shiraz

Syrah, en değerli kırmızı üzüm çeşitlerinden birisi olmasına rağmen, kaliteli şaraplarının üretildiği alan, sadece Fransa'da Rhone vadisinin kuzeyi, Avustralya'nın bir bölümü ve Kaliforniya'nın küçük bir bölgesiyle sınırlıdır.
Çok iyi Syrah şaraplarının sayıca az olmasının nedeni, seyrek dikilmesi olabilir. Syrah, büyük bir talep yaratabilecek kadar iyi tanınmamaktadır. Ancak Syrah'tan yapılan erguvan rengi şaraplar karabiber ve mineral kokusuyla bambaşkadır. Sıcak bir yılın ardından ise üzümler frenküzümü kokusu alır. Syrah üzümünden üretilen şaraplar bekletilmek istemesine rağmen tazeyken de oldukça dengeli ve hoş içimli olabilir. Ancak ideali, 10-15 senelik raf istirahatidir.
Syrah ve Petit Syrah tamamen farklı üzümlerdir.

Cabernet Sauvignon

Şaraba sedirimsi ve böğürtlenli bir tat veren cabernet sauvignon koyu kırmızı renkli, küçük ve sert tanelidir. Genellikle merlot üzümleriyle karışımı yapılarak coupage'ı sağlanır. Yıllanmaya uygun şarap yapımını sağlar.
Kökeni Fransa olan Cabernet Sauvignon üzümü ülkemizde Çeşme ilçesi Ovacık Köyü'nde ve az miktarda Urla'da, Manisa'da Turgutlu ve Alaşehir'de, Antalya-Elmalı'da yetiştirilmektedir. İlk olarak 1993-1994 yıllarında dikimi gerçekleştirilen bu üzümler için Türkiye'deki yabani fidanlar ve Fransa'dan getirilen asi kalemleri kullanılmıştır. Bölgedeki bağların büyük çoğunluğu yamaç arazilerde kayalık alanda terasların yapılıp toprakla doldurulmasıyla oluşturulmuştur. Toprak yapısı yer yer değişmekle birlikte killi-kumlu, az çakıllı ve kalkerlidir.

Öküzgözü

Ülkemizde yetiştirilen en iri üzüm olarak bilinmesine karşın adı üzümün iriliğinden değil öküz gözü gibi koyu renkli olmasındandır. Yuvarlak ve koyu renklidir; yapılı, kalıcı, dolgun, hafif tanenli özellikleriyle yıllandırılmaya uygundur. Romantik anlar için uygun bir şaraptır.
Öküzgözü üzümü, yoğunlukla Keban Barajı yamaçlarında kumlu ve tınlı topraklarda, Elazığ ve Malaty, Arapgir'de killi topraklarda, Fırat'ın dik yamaçlarında kumlu, çakıllı, killi topraklarda yetiştirilen, Eylül sonu ve Ekim ortalarında olgunlaşan bir kırmızı üzümdür. Yörede eskiden Ermeni vatandaşların da yaşadığı köylerde sıkça rastlanan bu üzüm 750-1100 m yükseklikte şaraplık kullanıma çok uygundur.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Cabernet Franc

Cabernet sauvignon'un babası olan franc sadece aroma vermek amaçlı olarak küçük müktarlarda kullanılır. Genellikle tek başına değil diğer üzümlerle birlikte kullanılır. Bouchy, Bouchet, Gros Bouchet ve Veron diğer isimleridir.
Ülkemizde Diyarbakır'ın Çermik, Çüngüş, Ergani ve Elazığ'ın maden bölgelerinin kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Çakıllı, killi, kırmızı, demirce zengin topraklarda yetişir. Anadolu yaylalarını ayıran dağların hemen güneyindeki Mezopotamya yaylasında, Fırat ve Dicle ırmaklarının arasındaki bölgede yaşamını sürdürür. Küçük taneli, koyu renkli, kalın kabuklu ve çok tanenli bir türdür.
hayyam

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 24 Haziran 2009, 22:16   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Üzümler ve Şaraplar




Ben Elazğ'lı olup İst'da yasamaktayım.Elazığdan Okuzgozu uzum getirdim kendi bahceme ektım.Ücüncü yıl içindeyim.Bağ olarak çok güzel gelişmesi gayet ıyı ancak daha salkım olusumu gerceklesmedi.İst'da yaklasık olarak ne zaman salkım olusumu baslar bu konuda bilgi sahibi olmak ısterim.İlgilenenlere simdiden tesekkurler.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
Üzümler, Şaraplar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çikolata Kaplı Üzümler N999 Pastalar 0 20 Mart 2012 06:31