IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 05 Nisan 2008, 17:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
"Türban Yahudi geleneğimiş"





'Türban Yahudi geleneğidir' açıklaması nedeniyle tepki çeken Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, bu kez de 'Türban ulusal kimliğe tehdittir' iddiasında bulundu.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz, islam dininde başörtüsünün yeri olmadığını ve Kuran’da da başörtüsünün farz olduğuna dair herhangi bir ayetin bulunmadığını ileri sürdü. Doç. Dr. Filiz, başörtüsünün Yahudilikte bir gelenek olduğuna dikkat çekerek, Yahudi geleneğinin İslamı etkilediğini iddia etti.

Doç. Dr. Filiz, başörtüsünün İslam dininin bir emri olmadığını savunarak, bu konuda şu görüşleri ileri sürdü:

“Dini temeller bakımından başörtüsü, kesinlikle dinin bir emri, ya da farz ibadeti değildir. İnançla da ilgili uygulanan bir ibadet olmadığı halde, sanki dini bir emirmiş ve farzmış gibi yansıtılıyor. Başörtüsü takılmadığı takdirde de, dini yönden büyük cezaları varmış gibi hareket ediliyor.

Burada, siyasi ve sosyal anlamda çözüme ilişkin kamusal bir dinsellik yaratılmıştır. Normalde başörütüsü ile ilgili olduğu belirtilen ayetlerde Nur Suresi 30,31, 33. Ahzab Suresinin 59″uncu ayetlerinde, sadece bir tanesinin başötüsü ile ilgili olduğu iddia ediliyor. O da Arapların, İslam öncesinde başlarına taktıkları örtünün çeki düzeni ile ilgili bir ayettir. Daha önce Arap kadınlarının göğüsleri ve pek çok bölgeleri açıktı.

Hatta Kabe”yi bile çıplak tavaf ederlerdi. Çıplak tavaf etmenin bir fazilet olduğunu düşünürlerdi. Örtünme ayetleri, gerek kadının, gerekse erkeğin her ikisine birden geçerlidir. Temel, kaba avret yerlerinin açık olmasından dolayı toplum içinde hoş karşılanmayan kaba avret yerlerinin (ön ve arkalarını) ve kadınların göğüslerinin örtülmesine yönelik emirlerdir.

Ama son dönemlerde başörtüsü siyasallaştığı için, kamusal bir dinsellik yaratıldığından dolayı, insanın temel örtünmesine ilişkin ayetleri, tamamen başörtüsü simgesinde toplamışlar ve bunun bir farz ve emir olduğu söylenmiştir. “Başörtüsüne özgürlük ve kadına özgürlük”, tamamen siyasi ve sosyolojik bir hadisedir. Başörtüsünün farz olduğunu kimse iddia edemez.”

“KURAN”DA BAŞÖRTÜSÜ DEĞİL, HIMAR GEÇİYOR”

Kuran da başörtüsü ifadesinin yer almadığını savunan Doç. Dr. Filiz, “Kuran-ı Kerim”de sadece “Hımar” kelimesi giçiyor. “Hımar” kelimesi, normal bir örtüyü ifade etmektedir. Başörtüsünü değil. Giysi sıkıntısının çekildiği, hatta çıplak ibadet edildiği dönemde, Kuran”ı Kerim”in söylediği şuydu: “Nasıl Hz. Adem ile Havva”nın cennet açıldığında ön ve arkaları açılınca, doğal olarak, kendi yaratılışları icabı örtündülerse, siz de öyle örtünün” demektedir. Yoksa başınızı, saçınızı örtün, örtmediğiniz takdirde yaptığınız haramdır anlamına gelmez.” dedi.

KADININ İNSAN OLDUĞUNU HAZMEDEMEDİK”

Doç. Dr. Filiz, “Başörtüsü söyleminin arkasında yatan unsur; İslamın, insana ve kadına vermiş olduğu hak ve şeref payesini, henüz islam toplumu içine sindirebilmiş değildir.

Kadını, insan diye görmeyen kültürden gelen müslümanlar, henüz daha islamın, kadını insan olarak görmesi emrini hazmetmiş değiller. Hala daha akademik seviyede bile cariyeler ve hür kadınlar şeklinde ayrımlar vardır. Hatta, deniyor ki, “Hür kadınlar örtünür de, cariyeler örtünmez.” Peki kim bu cariyeler, denince. Buna cevap yok. Burada başörtüsünün, belirli sınıfa ait hür kadınların, bir simgesi olarak gösterilmesi ve başını açanların ise kadın bile sayılmadığı söylemleriyle karşılaşıyoruz.” dedi.

“YAHUDİ GELENEĞİ İSLAMI ETKİLEDİ”

Başörtüsünün Yahudi geleneği olduğunu da anlatan Doç. Dr. Filiz, Tevrat ve Talmud”da başörtüsü ile ilgili ayetlerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yahudi geleneğini inceledim. Yahudilerde, “Başörtüsüz kadınlar iffetsizdir, namussuzdur. İffet ve namusun korunmasının ölçüsü baş örtüsüdür.

Baş çirkindir, örtülmesi gerekir. Başörtüsüz hiçbir kadın dışarı çıkmamalıdır” denilmektedir. Yahudi geleneği direkt olarak islamı etkilemiştir. Yoksa islamda başörtüsü kesinlikle söz konusu değildir. İslamda, oruç tutmadığınızda, tutmadığınız oruçu ya sonradan tutarak telafi edersiniz, ya da parasını ödersiniz.

Başörtüsü, örtemeyenler ile ilgili kesin bir ceza yoktur. 76 tane temel farzdan bahsedilmektedir. Bu 76 farzda kesinlikle başörtüsü geçmemektedir. Kesin bir dini emir diyeceksiniz ve yapmayan hakkında da bunun bir cezası yok diyeceksiniz. Allah ile kul arasında diyeceksiniz. Allah ile kul arasında ise, kamusal alana dinsellik taşınmak isteniyor. Dinsel kanıtlarda dil oyunu yapılıyor.”

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 05 Nisan 2008, 17:58   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: "Türban Yahudi geleneğimiş"




Ne geleneği olursa olsun bizden uzak dursun. onun dışında son paragrafa tamamen katılıyorum. Profesor Doktor Sayın Zekeriya Beyaz Hocanın Siyaset Meydanı 16. yılında yaptıgı turban konusmasını youtubeden ızleyerek anlayabılırsınız. blackkurt38 Paylaştıgı ıcın sagol abı..

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Nisan 2008, 18:26   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: "Türban Yahudi geleneğimiş"




elinde herhangi bir delili varmıymış değerli Filiz'in? elbetteki hayır. kuranda gayet açık ve net bir şekilde bununla ilgili ayetler var.

ayrıca zekeriya beyaz'ın konuşmaları ne kadar tatmin edici olur bilemiyorum ;love içki orucu falan da bozmaz zaten ona kalırsa (H)

__________________
everything. everyone. everywhere. ends.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Nisan 2008, 18:41
Lee
Bu Mesaj Lee tarafından silinmiştir.
Alt 05 Nisan 2008, 18:43   #4
Çevrimdışı
Cem
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: "Türban Yahudi geleneğimiş"




Türban ın bir gelenek , örf , adet olduğunu düşünmüyorum.

İnsanların kişisel özgürlüklerine kalmış , dini boyutu olan bir islami terimdir.

Türbanın gelenek oldugunu söyleyen o kişi , o mevkilere nasıl gelmiş hayret açıkçası..

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 05 Nisan 2008, 19:26   #5
Çevrimdışı
Lee
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: "Türban Yahudi geleneğimiş"




Kuran-ı Kerim'i açıp okumayan (bilmeyen) arkadaşlara:

Alıntı:
T.C.

BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU BAŞKANLIĞI

Sayı: B.02.1.DİB.0.10/212/

Konu: Tesettür Karar No: 6

Karar Tarihi: 3.2.1993

Din İşleri Yüksek Kurulu Kararı

İslâm Dininde kadının kıyafeti ile ilgili olarak zaman zaman sorulan sorular dolayısıyle konu, Kurulumuzca ele alınıp incelendi:

Nûr Sûresi'nin 30. ayetinde, mü'min erkeklerin harama bakmamaları, namus ve iffetlerini korumaları emredildikten sonra 31. âyetinde kadınlarla ilgili olarak meâlen: "Mü'min kadınlara da söyle: Gözlerini (bakmaları haram olan şeylerden) çevirsinler, edep yerlerini korusunlar -kendiliğinden görünen müstesna- zînetlerini açmasınlar, başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar" buyrulmakta ve ayetin devamında kadınların kendiliğinden görünmeyen zînet yerlerini, kimlerin yanında açabilecekleri belirtilmektedir.

Dileyen Zekeriya Hoca(!)'ya inanmaya devam edebilir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
gelenegimisquot, quotturban, türban yahudi geleneğimiş, yahudi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kılıçdaroğlu'ndan "türban" haberiyle ilgili açıklama MoSFeT Haber Arşivi 0 01 Temmuz 2010 18:47
"Yahudi" sözcüğünün kullanılmaya başlanması YapraK Musevilik 0 20 Mart 2009 17:58
"Yahudi" Sözcüğünün Kullanılmaya Başlanması Dilara Musevilik 1 10 Mart 2009 21:08
"Altı ok" desenli türban mı takalım istiyorsunuz? Dilara Haber Arşivi 0 10 Eylül 2008 22:56