IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By toXic

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 29 Ağustos 2013, 20:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Canan Ünal Söyleşisi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Canan Ünal kimdir?

Ressam ve Resim Öğretmeniyim.1993 yılında Ankara, Gazi Üniversitesi Gazi Eğt. Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldum. İlk 2 kişisel sergimi yine 1993’te açtım. Yüksek Lisansımı Hacettepe Üniversitesinde yapmayı tercih ettim. 1999’da ”Sanatta Üstten Görünüm Eğilimleri “tezimle Yüksek Lisansımı tamamladım. 1995’te Resim Öğretmenliği görevime başladım. Öğrencilik, öğretmenlik beraber gitti. Halen İstanbul Kabataş Erkek Lisesinde Resim Öğretmenliği görevimi sürdürmekteyim.

Nasıl bir aile ortamında büyüdünüz? Ailenizde başka sanatçılar var mı?

8 kız kardeşim var. Çocukluğum çok renkli geçti. Ablalarımın hepsi resim konusunda yetenekli. İlk resim derslerimi onlardan aldım diyebilirim. İkiz kardeşim Nalan’la en heyecanlandığımız şey resim yapmaktı. Resim yarışmalarında sayısız ödül aldık. Nalan ve ben Ortaköy’deki Resim atölyemizde resim çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Resimlerinizin hepsinde üstten görünüm(kuşbakışı) dikkat çekiyor. Ne zamandan beri resimlerinizde bu bakış açısını kullanıyorsunuz? Bu fikir sizde nasıl oluştu?

Resimlerimde bir dönem ağırlıklı olarak bireylerin ev içerisindeki yaşamlarını konu aldım. Ev içerisindeki mekanları aynı anda göstermenin en güzel yanı üstten bakmaktı. Bu bakış sayesinde bildiğimiz ama farkında olmadığımız kompozisyonlarla karşılaştım. Basketbol sahasına, otobüse, ağaçlara, insanlara, evlere her şeye yeniden bakmam gerekiyordu. Bu bakış çoğu zaman sezgisel bir bakıştı aslında. Böylece benim için çok heyecanlı bir süreç başladı. İlk sergilerimde de bu bakış açısı vardı ama sonra daha çok ağırlık kazandı.

Bu tepeden görüntüler sizin için ne ifade ediyor?

Resimlerim yaşamdan kesitler. Üstten bakmak olayları, konumları, ilişkileri daha çarpıcı hale getiriyor.

Mesleğinizde sizi etkileyen sanatçılar kimlerdir?

Eserlerini incelediğim ressamların hepsi bende mutlaka bir etkileşim yaratmıştır. İsim olarak saymak çok zor. Van Gogh’un renklerinden, heyecanından; Cezanne’ın sanata yepyeni bir ufuk kazandıran kübist bakış açısından, disiplininden; Edgar Degas’ın pastellerinden, Picasso’nun kıvrak zekasından, üretkenliğinden etkilenmemek mümkün değil. Yakın dönemde kaybettiğimiz Erol Akyavaş’ta benim için önemli ressamların arasında.

Siz de bir öğretmensiniz. Gençlere sanatı nasıl anlatıyorsunuz? Onlara sanat aşkını nasıl kazandırıyorsunuz?

Resim öğretmenliğimde 15 yılı geride bıraktım. Sanat eğitiminde atölyenin ortamının, sanatın sunumunun çok önemli olduğunu gördüm. Sanatı fanus içerisinde göstermek kişiyi eser üretmekten uzaklaştırıyor. Ben sanatın, yaşamın içerisinde olduğunun altını çiziyorum. Ders verdiğim öğrencilerimde ilk olarak hata yapma korkularını yenmelerine yardımcı oluyorum. Küçük kağıtlarla başlıyoruz, sonra büyük ebatlara geçiyoruz. Malzeme konusunda sınırlama koymuyorum ama her şeyi denemelerini sağlıyorum. Bir süre sonra onların resim tarzları hemen ortaya çıkıyor. Öğrencilerimi sadece resim yetenekler ile değerlendirmiyorum. Birey olmaları, kendilerini ifade edebiliyor olmaları her şeyden önemli. Bir süre sonra bir şekilde resme dahil oluyorlar. Öğrencilerimin iyi birer sanat izleyicisi olması ilk hedefim. Kabataş Erkek lisesinde ki öğrencilerimde bu sergiye katılacaklar, iki okul arasında diyalog sağlamak, bunu sanatla gerçekleştirmek güzel olacak.

Bir ressamın kariyer yapabilmesi için sahip olması gereken en önemli özellikler nelerdir?

Ressamın üretme heyecanını yitirmemesi önemli. Kararlı olmak, kendini sürekli geliştirmek ve samimiyet gerekli.

Bize biraz Sainte Pulchérie Lisesi’ndeki serginizden bahsedermisiniz? Bu sergi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Sainte Pulchérie Lisesi’nin daveti üzerine gerçekleştireceğim “bakışım uçuyor II” resim sergim 12 Şubat’ta izleyicilerle buluşacak. Sergimde, izleyicileri farklı bir yolculuğa çıkarmak istiyorum. Alışık olduğumuz konuları farklı bir yorumla izleyecekler.”Bu ne?”, ”Burası neresi? ”Neden? sorularını şimdiden duyar gibiyim. Resim sergileri ressam için oldukça heyecanlı bir olay. Aslında insanın kendini sorgulaması gibi. Neler yaptığınızı izleyicilerle bir kez daha izliyorsunuz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 29 Ağustos 2013, 20:10   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Canan Ünal Söyleşisi




Teşekkürler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ülkemizde böyle sanatla uğraşan insanlari görmek güzel. Kuşbakişi temasini gerçekten çok güzel yapiyor canan hanim.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
canan, söyleşisi, Ünal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bakış Sergisi - Canan Ünal Afrodit Kültür ve Sanat 0 28 Ağustos 2013 22:36
Cioran Söyleşisi Kalemzede Felsefe 0 07 Nisan 2012 08:13
Afşar Timuçin Söyleşisi Kalemzede Felsefe 0 07 Nisan 2012 07:25
E. M. Cioran Söyleşisi Afrodit Felsefe 0 26 Eylül 2010 00:14
Müjdat Gezen'le sanat ve tiyatro söyleşisi YapraK Tiyatro 0 16 Eylül 2009 01:12