IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 14 Mayıs 2008, 10:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hoşgörü




Hosgoru, saglikli insan davranisidir. Hosgoru saglikli insan hayatinin, ozudur. Beseri munasebetlerin temelidir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bugun her zamankinden daha fazla hosgoruye ihtiyacimiz oldugu asIkardir. Olumsuz bircok davranisin sebebi, yeterince hosgorulu olamamaktir. Evde, trafikte, sokakta, okulda, isyerinde, kisaca insanin oldugu her yerde eger hosgoru yoksa orada bencillik, anlasmazlik, guvensizlik, tartisma, kavga olumsuzluk adina her seyi gorebilmek mumkundur.
Egitimli ya da egitimsiz her insanda gorulebilen bir eksIkliktir, hosgorusuzluk. Peki bunun sebebi nedir ? Neden tarih boyunca Yuce Milletimizin hasletlerinden olmus bir davranisi, bugun yeterince gosteremiyoruz. Bunun bir cok sebebi olabilir. Bunlardan kanaatimizce en onemlisi: insanin kendisi ile barisIk olamamasidir. Insanimiz, kendisine guvenmiyor, inanmiyor. Kendisini yeterince tanimiyor . En onemlisi kendisini sevmiyor, saygi duymuyor. Eger insanin kendisine saygi ve sevgisi kalmamissa, kendisi ile barisIk olmasi da mumkun degildir.

Dusunun, en son ne zaman aynaya bakip, kendinize gulumsediniz. Bu sabah kac kisiye merhaba, gunaydin ya da hayirli sabahlar dediniz. Yoksa her gordugunuz, tanidiginiz kisi icin bu iste oyle biridir diye olumsuz mu dusundunuz ? Ayibini mi aradiniz ? Bu sabah trafikte icinizden kac kisiye bir seyler mirildandiniz . Kac defa yardima ihtiyaci olan insanlari gordugunuzde basinizi cevirdiniz . Okulda, sinifta, sirada kac kisiye kotu davrandiniz. Arkadaslarinizi, bencilliginizden dolayi uzdunuz. Yonetici iseniz, idarenizdeki kac insani yeterince dinlemediginiz icin kirdiniz. Yoksa siz sadece kendinizi mi dusunuyorsunuz ?
Hosgoru bir vurdumduymazlik degildir. Hosgoru gormezlikten gelmek hic degildir. Hosgoru kendini bilmektir. Hosgoru haddini bilmektir. Hosgoru haddini bilerek surdurulen hayat bicimidir. Hosgoru bir anlayistir, anlayisli olmanin adidir, sevginin yoludur. Hatalari duzeltebilmedir. Yoksa bana ne lazimcilik degildir. Anlayisin kendisidir. Hosgoru, cagin getirdigi sorunlarin, ac gozlulugun, doyumsuzlulugun, sevgi yoksunlugunun, guvensizligin caresi olabilecek bir anlayis tarzidir, insanin ozudur.

Gorulen odur ki bugun insanimiz kendisi ile barisIk degil. Her gun, haberlere baktiginizda olaylarin bir cogunun sebebinin hosgorusuzlukten kaynaklanip kaynaklanmadigini bir dusunun... Insan kendisi ile barisIk olamadigi zaman, toplumda kendisi barisIk olamiyor. Sonra da herkes bir baskasini sucluyor. Cunku en kolayi bu.
Hz. Mevlana: “ Ben insanlarin ayiplarini goren gozlerimi kor ettim. Sen de onlara benim gibi iyi gozle bak.” Diyor ve ekliyor.

“Bakin ! Toplumsal bunalimlarin, kavga ve dovus ortaminin tek ve en guclu dogus sebebi sevgi eksIkligidir. Bunun en dogru tedavi yolu ise sevgiyi aramak, yasamak, uygulamaktir. Hosgorulu olursaniz seversiniz. Sevilirsiniz. Karar verirseniz ve de bu yolda calisirsaniz her seye ulasirsiniz !”

Hosgoru ustasi Hz.Mevlana, gibi Yunus Emre, Bektas Veli, Karaca Sultan da insanlari hosgoruye davet etmisler ve yasadiklari donemde Anadolu’yu bir hosgoru cennetine cevirmislerdi. Ama bugun ayni Anadolu’da hosgoru yerine daha cok hosgorusuzluk almis basini gidiyor.

Toplumda hosgoruye donusun, hosgoruyu davranisa donusturmenin yolu, hosgorunun yayilmasi, insanin sevgiyi yasamasina, kendisine saygi duymasina, kendisi ile barisIk olmasina baglidir. Hosgorunun bir hayat bicimine donusturulmesi gereklidir. Bunun icin de, Hz. Mevlana ve diger hosgoru ustalarinin pesinden daha fazla gitmek, onlari daha fazla anlamaya calismak gereklidir.

Yazimizi hosgoru ustalarinin ogudu ile bitirelim :
- Yiktigin varsa yapacaksin.
Aglattigin varsa guldureceksin.
Doktugun varsa dolduracaksin.
Ciplaklari giydirecek, aclari doyuracak. Az halki cok edeceksin. Ve en onemlisi :
Eline,diline, beline sahip olacaksin !”
Hosgorulu olacaksin.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hosgoru, hoşgörü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Osmanlı Ve Hoşgörü Zen Tarih 0 07 Mayıs 2014 21:36
Mevlanada Hoşgörü Zen İslamiyet 0 14 Aralık 2012 18:58
Hoşgörü Zen İslamiyet 0 12 Aralık 2012 16:16
Osmanlıda Hoşgörü YapraK Tarih 0 24 Mart 2009 23:56